Un inalt oficial american de la ONU face o vizita rara in Coreea de Nord

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 07:47
854 citiri
Un inalt oficial american de la ONU face o vizita rara in Coreea de Nord
Foto: Facebook/United Nations Photo

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, va efectua de marti pana vineri o vizita oficiala in Coreea de Nord, a anuntat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric.

Vizita are loc la sase zile dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) capabila sa loveasca, potrivit nord-coreenilor, orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite, transmite AFP.

Va fi prima vizita a lui Jeffrey Feltman in aceasta tara de la preluarea mandatului in 2012.

Ultimul secretar general adjunct al Natiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat in Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe in februarie 2010, potrivit ONU.

Cea mai recenta vizita a unui inalt responsabil al ONU in Coreea de Nord a fost efectuata in octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatoare a ajutoarelor de urgenta.

Intrevederile lui Jeffrey Feltman cu oficiali nord-coreeni se vor concentra pe "subiecte de interes si preocupari comune", a adaugat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, fara sa poata preciza daca responsabilul ONU va fi primit de Kim Jong-Un.

El se va intalni cu diplomati straini si cu echipa Natiunilor Unite desfasurata in Coreea de Nord cu o misiune umanitara. Jeffrey Feltman va merge la mai multe situri unde ONU deruleaza proiecte, a adaugat Stephane Dujarric, subliniind ca vizita se va desfasura in principal in regiunea capitalei Phenian.

In Coreea de Nord sunt prezente sase agentii ONU: PNUD (dezvoltare), UNICEF (copii), OMS (sanatate), PAM (alimentatie), FAP (agricultura) si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie.

In total, ONU numara circa 50 de angajati internationali care lucreaza pentru aceste agentii.

Aceasta vizita este urmarea invitatiei transmise de nord-coreeni secretariatului general al ONU in cursul Adunarii Generale a Organizatiei, in septembrie, a mai declarat Stephane Dujarric.

Intrebat daca vizita lui Jeffrey Feltman vizeaza sa pregateasca o deplasare ulterioara la Phenian a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, purtatorul de cuvant nu a oferit un raspuns precis.

Seful ONU si-a manifestat constant disponibilitatea pentru o misiune de bune oficii, daca va fi necesar, a spus el, citat de AFP.

Citeste si Avertismentul SUA pentru Kim Jong Un: A adus lumea mai aproape de razboi. Regimul nord-coreean va fi distrus ...citeste mai departe despre "Un inalt oficial american de la ONU face o vizita rara in Coreea de Nord" pe Ziare.com

#Coreea de Nord vizita oficial ONU , #Stiri International