Alegerile prezidentiale din Statele Unite conteaza pentru bancherii din Europa din mai multe motive.
Pe langa o posibila volatilitate a pietei si instabilitatea politica, o victorie a lui Donald Trump ar putea insemna ca industria financiara de pe Batranul Continent ar putea pierde afaceri in favoarea New York-ului.
In pofida mesajelor mixte date de ambii candidati la Casa Alba despre cat de grea sau de usoara va deveni viata pentru industria bancara, s-a conturat tot mai mult opinia ca o victorie a republicanului Donald Trump ar fi benefica pentru Wall Street, chiar daca la inceput va fi un soc pe pietele financiare, arata o analiza realizata de Bloomberg.
Miliardarul a spus in repetate randuri ca daca va fi ales presedinte, va renunta la reglementarile pentru sectorul bancar cunoscute sub numele de Dodd-Frank si ca va reduce masiv birocratia. Cu toate ca momentan sunt doar promisiuni, bursele par sa adopte ideea ca o victorie a lui Trump va fi buna pentru banci.
Victoria ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: De ce bancile europene ar trebui sa se teama de victoria lui Trump" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 12:32
Situatia incerta din Grecia a declansat panica si pe pietele din tarile vecine. Criza financiara in care s-a scufundat tara si retragerile masive de capital din Grecia sunt urmate acum de lichidarea depozitelor din bancile elene deschise in tarile vecine.
Romanii si bulgarii au recurs deja la etragerea economiilor depozitate in sucursalele bancilor grecesti, fiind urmati indeaproape de sarbi si macedoneni, arata reporterii New York Times.
Soc in Bulgaria
O analiza Morgan Stanley arata ca prabusirea Greciei va fi resimtita dur in Bulgaria, unde 20% din populatie are depozite constituite in sucursalele bancilor elene.
Pentru multi bulgari, vestile negative sosite de pe frontul negocierilor derulate intre Atena si creditorii internationali ai Greciei nu au oferit decat o singura alternativa: retragerea economiilor din bancile grecesti.
Insa companiile din Bulgaria sunt cele mai expuse la pierderi imediate. Exportatorii bulgari depind de Grecia in proportie de 7%, arata studiul Morgan Stanley.
Multi experti sustin ca bancile elene din Bulgaria si alte tari din regiune sunt stabile din punct de vedere financiar, avand rezerve masive de capital si bilanturi stabile.
Ceea ce ii sperie pe deponenti si investitori este faptul ca nimeni nu stie ce efecte irationale va avea, in cele din urma, un faliment al Greciei.
"Daca totul se prabuseste in Grecia, nimeni nu poate prezice ce nebunie va declansa o situatie de acest gen", sustine Petar Andronov, presedintele... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:22
1Comisia Europeana va prezenta miercuri o propunere de directiva pentru a permite accesul tuturor la un cont bancar de baza, precum si pentru a le asigura detinatorilor de cont curent o mai buna informare cu privire la cheltuieli si a le permite sa schimbe mai usor banca.
Aceasta propunere va fi prezentata de comisarii europeni Michel Barnier (piata interna si servicii) si Tonio Borg (sanatate si protectia consumatorilor).
Potrivit unor documente consultate de AFP, propunerea permite oricarei persoane, oriunde in Europa, sa-si deschida un cont curent de baza la indiferent ce institutie de credit doreste.
Aceasta vizeaza facilitarea deschiderii de conturi in cazul persoanelor cu resurse reduse, dar si in cazul persoanelor care nu au resedinta permanenta intr-o tara (studenti, lucratori sezonieri). Comisia Europeana evalueaza la 58 de milioane numarul persoanelor care nu dispun de un cont bancar de baza in UE. Aceasta priveste aproape jumatate din populatie in Romania si Bulgaria, adauga sursa citata.
Institutiile de credit nu vor mai putea invoca situatia financiara a unei persoane pentru a-i refuza accesul la un cont curent de baza. Aceasta le va permite titularilor sa retraga bani, sa transfere bani si sa utilizeze un card de debit. Ei nu vor putea, in schimb, sa aiba card de credit, nici descoperit de cont.
Bancile vor fi obligate sa prezinte clientilor costurile fiecarei operatiuni
Pe de alta parte, toate institutiile de credit vor trebui sa le... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 10:36
Kim Jong-il avea o avere de patru miliarde de dolari, pusa in bancile europene, in timp ce populatia din Coreea de Nord se confrunta cu saracia.
Conturile secrete ale dictatorului Kim Jong-il, deschise la bancile elvetiene si ulterior mutate la bancile din Luxemburg se ridicau la o valoare de 4 miliarde de dolari, in 2010, potrivit Sunday Telegraph, anunta Realitatea.net.
Se presupune ca suma ar fi fost stransa in urma vanzarilor de tehnologie nucleara, afecerilor cu narcotice, a fraudelor din domeniul asigurarilor si a celor fortati sa munceasca in lagarele de munca fortata. mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:36
Belgia renunta la secretul bancar in baza unei noi legislatii europene in cazul conturilor deschise in tara de aproximativ 250.000 de straini, a declarat Ministerul de Finante al regatului, citat de publicatia Le Monde si preluat de Evenimentul Zilei. Informatiile vor fi transmise pana la 1 iulie autoritatilor fiscale din tara de origine, potrivit oficialilor.
26 de tari europene sunt vizate de aceasta masura, cei mai numerosi fiind francezii care au conturi in Belgia, unde nu se aplica impozitul de solidaritate pe avere si nu se taxeaza plusvaloarea mobiliara pentru particulari.
Dupa francezi, al doilea loc revine olandezilor, cu 50.000 de persoane, urmati de germani (22.500), britanici (15.000) si spanioli (15.000), potrivit EVZ. mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:05