Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Beneficiarii de fonduri UE vor primi banii de la o institutie din subordinea MFP

Beneficiarii de fonduri UE vor primi banii de la o institutie din subordinea MFP
Beneficiarii de fonduri europene pentru transport si mediu vor primi banii direct de la Autoritatea de Certificare si Plata (ACP) din Ministerul Finantelor Publice (MFP), iar decontarea pentru alte tipuri de programe va fi efectuata prin Autoritatile de Management din cadrul ministerelor.

Prevederea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborata de MFP privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora.
Pentru programele de transport si mediu, Autoritatea de Certificare si Plata a MFP va transfera fondurile direct catre beneficiari. Pentru celelalte programe, fondurile vor ajunge la beneficiari indirect, prin intermediul unitatilor de plata de pe langa Autoritatile de Management, prin conturi deschise la institutii financiar-bancare si trezoreria statului, potrivit proiectului de act normativ.

Sumele aferente contributiei nationale pentru fiecare program operational vor fi incluse in bugetul MFP, bugetele unitatilor administrativ-teritoriale si bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritati de Management.

Bugetul Ministerului Finantelor va include sumele reprezentand cofinantare publica din fonduri de la bugetul de stat, sumele necesare asigurarii prefinantarii precum si cele pentru continuarea finantarii proiectelor in cadrul programelor operationale, in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor comunitare.

Prefinantarea reprezinta sumele necesare achitarii obligatiilor catre contractori in stadiul initial al proiectelor, iar cofinantarea este contributia locala, publica sau privata, la acoperirea cheltuielilor eligibile ale proiectelor cu finantare europeana.

Sumele necesare finantarii cheltuielilor aferente transferului de fonduri din conturile MFP in conturile beneficiarilor sau Unitatilor de Plata vor fi de asemenea incluse in bugetul Finantelor.

In bugetele unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv operatorilor economici de subordonare locala, in calitate de beneficiari, vor fi incluse sumele necesare asigurarii cofinantarii locale, finantarii cheltuielilor neeligibile aferente implementarii proiectelor proprii.

Sumele necesare prefinantarii sau cofinantarii directiilor prioritare de asistenta tehnica din cadrul programelor operationale si finantarii cheltuielilor neeligibile vor figura in bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritati de Management, ca si sumele aferente achitarii unor debite datorate bugetului UE pentru neglijente si nereguli, inclusiv a majorarilor de intarziere ca urmare a nerecuperarii la timp de la beneficiari.

Propunerile de credite bugetare necesare asigurarii sumelor mentionate vor fi stabilite pe baza proiectelor aprobate si/sau a estimarii cuantumurilor proiectelor ce urmeaza a se aproba, conform tabelelor financiare cuprinse in programele operationale aprobate.

Ministerul Finantelor Publice va fi autorizat sa repartizeze si sa introduca in bugetele ordonatorilor principali de credite modificarile determinate de utilizarea sumelor de cofinantare si prefinantare, precum si sa efectueze plati din acestea.

Creditele bugetare aprobate si neutilizate ca urmare a neaprobarii proiectelor vor fi redistribuite, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale, pe baza de justificari temeinic fundamentate. Sumele alocate de la bugetul de stat pentru prefinantarea instrumentelor structurale vor fi recuperate pana la finalizarea proiectului.

Totodata, prefinantarea va fi restituita bugetului din care a fost acordata, daca beneficiarul nu prezinta in termen de sase luni sau un alt termen prevazut in contract, nicio justificare privind achizitionarea de bunuri, servicii sau executarea de lucrari.

ACP este responsabila de certificarea sumelor cuprinse in declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana si de primirea fondurilor transferate Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, ca primele licitatii pentru contractarea fondurilor postaderare vor avea loc dupa aprobarea Programelor Operationale, cel mai devreme in luna iunie sau iulie 2007, valoarea platilor urmand sa fie de 5-7 miliarde de euro anual.

Romania a depus la Comisia Europeana aceste programe, care trebuie sa primeasca aprobarea expertilor europeni, iar apoi vor fi elaborate ghidurile de aplicare pe baza carora se intocmesc cererile de proiect.

Comisia Europeana a alocat Romaniei pentru 2007 fonduri de pana la 1,3 - 1,4 miliarde euro, fondurile europene prevazute pentru Romania in urmatorii sapte ani fiind de circa 30 miliarde de euro.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 734 ori