CE vrea conturi bancare pentru toti europenii

Marti, 07 Mai 2013, ora 10:36
1486 citiri
CE vrea conturi bancare pentru toti europenii
Sursa foto: Acus.org

Comisia Europeana va prezenta miercuri o propunere de directiva pentru a permite accesul tuturor la un cont bancar de baza, precum si pentru a le asigura detinatorilor de cont curent o mai buna informare cu privire la cheltuieli si a le permite sa schimbe mai usor banca.

Aceasta propunere va fi prezentata de comisarii europeni Michel Barnier (piata interna si servicii) si Tonio Borg (sanatate si protectia consumatorilor).

Potrivit unor documente consultate de AFP, propunerea permite oricarei persoane, oriunde in Europa, sa-si deschida un cont curent de baza la indiferent ce institutie de credit doreste.

Aceasta vizeaza facilitarea deschiderii de conturi in cazul persoanelor cu resurse reduse, dar si in cazul persoanelor care nu au resedinta permanenta intr-o tara (studenti, lucratori sezonieri). Comisia Europeana evalueaza la 58 de milioane numarul persoanelor care nu dispun de un cont bancar de baza in UE. Aceasta priveste aproape jumatate din populatie in Romania si Bulgaria, adauga sursa citata.

Institutiile de credit nu vor mai putea invoca situatia financiara a unei persoane pentru a-i refuza accesul la un cont curent de baza. Aceasta le va permite titularilor sa retraga bani, sa transfere bani si sa utilizeze un card de debit. Ei nu vor putea, in schimb, sa aiba card de credit, nici descoperit de cont.

Bancile vor fi obligate sa prezinte clientilor costurile fiecarei operatiuni

Pe de alta parte, toate institutiile de credit vor trebui sa le prezinte detinatorilor de cont curent un document care sa le arate cat ii costa fiecare operatiune. O ancheta desfasurata de Comisie arata ca europenii se plang de opacitatea care inconjoara costurile bancare.

Aceste documente vor trebui sa urmeze o formula standardizata si sa fie scrise intr-un limbaj clar, pentru ca clientii sa poata compara cu usurinta cheltuielile in cazul unor banci concurente. Fiecare stat din UE va trebui sa dispuna de cel putin un site internet independent care sa permita sa se compare cheltuielile impuse de diferitele institutii.

Potrivit aceleiasi propuneri de directiva, europenii vor putea schimba mai usor banca. Va fi suficient sa ceara acest lucru la banca unde doresc sa deschida un nou cont.

Institutiilor vizate le va reveni apoi sarcina de a organiza aceasta schimbare a bancii, inclusiv in ceea ce priveste viramentele sau prelevarile automate, astfel incat consumatorul sa nu fie lezat. Termenul va fi de 15 zile in cadrul aceleiasi tari din UE si de 30 de zile intre doua tari.

Acest tip de reguli exista deja in anumite tari europene, printre care Franta, potrivit aceleiasi surse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi bancare europeni, #Comisia Europeana conturi bancare, #acces cont bancar Europa, #transparenta banci Europa , #Stiri Banci