Germania castiga cel mai mult pe urma schimbarilor din Europa - WSJ

Luni, 02 Februarie 2015, ora 13:11
3135 citiri
Germania castiga cel mai mult pe urma schimbarilor din Europa - WSJ
Foto: Merco Press

Pana si economia europeana demonstreaza ca are umor. Dintre cele 19 tari care vor beneficia de pe urma programului de relaxare cantitativa initiat de oficialii Bancii Centrale Europene, Germania, opozantul nr.1 al acestui program, va avea cel mai mult de castigat.

Programul initiat de Banca Centrala Europeana ar trebui sa readuca la viata economiile anchilozate din zona euro, starnind in acelasi timp aplauze din partea investitorilor, politicienilor si oamenilor de afaceri din intreaga lume, arata o analiza publicata de Wall Street Journal.

Latinii din Europa, spaima teutonilor

Germanii, indiferent de statul lor de oameni politici sau simpli cetateni, s-au opus proiectului din start, in ciuda faptului ca pana si cea mai stabila economiei a zonei are nevoie de o reluare a exportului pentru a recupera pierderile cauzate de cresterea economica anemica din 2014.

Cu o economie bazata pe exporturi si un sistem bancar performant Germania ar putea sa canalizeze extrem de bine sumele absorbite in urma relaxarii cantitative din aceasta primavara.

Cu o viziune conservatoare, presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, nu da nici acum sanse de reusita programului de relaxare cantitativa initiat de BCE considerand chiar ca acesta poate agrava problema indatorarii si competitivitatii unor economii din zona euro.

Weidmann se arata ingrijorat ca infuzia de bani ar putea ridica pentru moment presiunea resimtita de guvernele Frantei si Italiei in problema pietei muncii, directionand o parte din aceste sume catre alte gauri negre ale economiei.

O temere care este impartasita si de cancelarul german Angela Merkel.

Opozitia germanilor reflecta viziunile diferite ale actualilor lideri politici europeni in privinta modului de abordarte a crizei economice, cat si dificultatea de a gasi o politica monetara care sa satisfaca cerintele tuturor celor 19 economii din zona euro.

Experienta Berlinului cu ajustarea pietei muncii din Germania si reducerea ajutoarelor sociale a inceput inca din 2003, iar indemnul constant al politicienilor din cabinetul Merkel catre ceilalti confrati europeni a fost sa reduca cat mai mult cheltuielile in acest sector.

Beneficii si riscuri

Pentru moment, nemtii se arata inca sceptici in fata beneficiilor directe ale infuziei de bani, cantarind mult mai atent riscurile care ar putea aparea in plan secund.

"Nu cred ca era nevoie sa inunde intreaga zona euro cu bani pentru a stinge focul in doar cateva economii", comenteaza Karl-Ludwig Kley, seful filialei germane a companiei farmaceutice Merck KGaA.

Nici unul dintre economistii de top al Goldman Sachs, Dirk Schumacher, nu da foarte multe sanse unei schimbari de perspectiva a Berlinului.

"Germania se ghideaza deja dupa un plan multianual pe termen lung si cred ca isi face griji serioase in privinta efectelor din plan secund. Altii ar fi mers din prima pe varianta 'Vedem ce ce este de facut atunci'", considera acesta.

Un puzzle complex

Tinand cont de opozitia ferma manifestata de echipa Angelei Merkel in fata programului de relaxare cantitativa menit a creste valoarea unor bunuri din sectorul imobiliar si de a creste productia si exporturile, multi economisti se arata de-a dreptul siderati. "Este un puzzle complex", crede profesorul Marcel Fratzscher, conducatorul Institutului de Cercetari Economice DIW din Berlin.

Ca prim efect, piata germana resimtit o imbunatatire dupa efectuarea anuntului BCE de derulare a programului de relaxare cantitativa. Indicele DAX al companiilor blue-chip de pe bursa germana s-au apreciat cu 5% pe ultimele zile ale lunii ianuarie.

Obligatiunile cu termen la 10 ani emise de guvernul german au atins o dobanda la rascumparare de 0,3% in aceasta perioada, mult sub procentul de 1% inregistrat in septembrie 2014.

Titluri cu termen la cinci ani deja evolueaza cu o dobanda negativa, practic investitorii platind pentru imprumuturile guvernului federal de la Berlin.

Masura de stimulare a intregii zone euro a accentuat si declinul monedei europene in fata dolarului american. Euro a pierdut peste 15% in doar sase luni, fiind cotat acum la valoare de 1,13 dolari.

Crestere economica inegala

Devalorizarea euro ii poate ajuta insa pe germani, crescand ritmul exporturilor.

Intr-un calcul efectuat de economistii ING, pierderea a 10 procente in fata dolarului american ar trebui sa genereze o crestere economica de 0,3% in intreaga economie a zonei, estimata la 13.000 de miliarde de dolari.

Insa nivelul cresterii va fi resimtit diferit de catre fiecare stat in parte.

Germania si Olanda, doi dintre marii exportatori ai Europei vor inregistra peste 0,5% in cresterea economica in aceasta perioada, in timp ce economiile fragile din Franta sa Spania vor avea mai putin de castigat.

Calculele economistilor de la Nomura arata ca de fapt, Germania va avea un beneficiu dublu fata de Franta din devalorizarea accentuata a euro, exporturile cu o influenta de peste 70% in PIB-ul nemtilor fiind clar avantajate in aceste conditii.

Valoarea cresterii economice a Germaniei va fi de asemenea dubla fata de efectul pe care il vor resimti Italia sau Spania, apreciaza si profesorii Universitatii din Gent.

De data aceasta, sistemul bancar mult mai stabil al Germaniei va influenta acest lucru.

Castiga Germania, pierd nemtii

Inclusiv in bugetele familiale un vant de schimbare incepe sa adie a avantaj pentru germani. In ianuarie, increderea consumatorilor in puterea lor de cumparare a crescut la un nivel nemaiatins de 13 ani.

Preturile de pe piata imobiliara au inceput din nou sa creasca in anumite orase, marcand o revenire cu 10% fata de perioadele de declin inregistrate in 2001 si 2007.

Criticii programului de relaxare cantitativa se plang insa ca beneficiile vor fi limitate si resimtite doar pe termen scurt.

Pretul proprietatilor nu va creste fulminant, in conditiile in care 50% din germani nu detin proprietati conform unui studiu al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

Procentul este sub media eurpopeana de 71%. De asemenea, investitiile in obligatiuni de stat cu dobanda redusa a fost preferat de multi germani in defavoarea investitiilor in actiuni ale companiilor private.

Iar acest lucru duce la o distributie inegala bunastarii.

"Inseamna ca 60% dintre germanii care se bucura de venituri isi tin economiile in conturi bancare. Generarea bunastarii pentru acestia va fi imposibila la un nivel redus al dobanzilor" se arata de parere profesorul Marcel Fratzscher.

#relaxare cantitativa zona euro, #beneficii program de relaxare cantitativa, #efecte relaxare cantitativa, #crestere economica germania , #Zona euro