Paradisul fiscal, victima colaterala a crizei

Luni, 02 Martie 2009, ora 09:44
2291 citiri
Paradisul fiscal, victima colaterala a crizei

Sefii de state si guverne din Uniunea Europeana s-au intalnit duminica la Bruxelles pentru a stabili o strategie comuna, la nivel european, de lupta contra actualei crize economice. O alta problema dezbatuta a fost cea a paradisurilor fiscale iar presedintele Frantei a indicat ca Elvetia ar putea face parte din lista tarilor luate in vizor.

Liderii europeni s-au declarat dispusi sa puna principiul pietei unice la baza planurilor de recuperare economica, piata unica reprezentand "motorul recuperarii si sprijinirii cresteii economice si inlaturarii somajului", anunta Deutsche Welle.

Primul ministrul suedez a cerut explicit partenerilor europeni sa nu se ajunga in situatia in care "sa ne luam locurile de munca unii altora".

Insa principala ruptura in cadrul Uniunii este cea dintre tarile bogate si cele sarace, din Europa Centrala si de Est, acestea din urma neputandu-si permite sa finanteze de la bugetul de stat industriile afectate - in special industria auto.

Primul ministru maghiar a solicitat explicit ca statele bogate europene sa-si arate solidaritatea pentru estul Europei, astfel incat sa nu se ajunga la o reinstituire a cortinei de fier, propunand un fond de ajutorare in valoare de 190 de miliarde de euro, suma mai mare cu aproape 25 miliarde fata de ajutorul pe care institutiile internationale au acceptat, vineri, sa il acorde statelor estice.

Angela Merkel a raspuns propunerii prin faptul ca Europa nu-si poate permite sa trateze in bloc anumite probleme doar in virtutea situarii geografice a anumitor tari si ca fiecare situatie trebuie judecata in particular, cu solutii particulare.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care de curand a conditionat ajutorul economic acordat sectorului auto din Franta prin pastrarea, pe teritoriu francez, a productiei auto, a declarat ca masurile sale nu vizau protectionismul - principala tema de discutie a summit-ului de duminica.

"Nu am solicitat inchiderea fabricilor din alte tari, ci mentinerea celor de pe teritoriul francez", a explicat Sarkozy. "Protectionismul este o problema americana".

Comisia Europeana a solicitat explicit Frantei ca pachetul de salvare a industriei auto sa nu contina clauze protectioniste, insa aceasta temere nu a putut fi complet inlaturata.

O alta victima a actualei crize economice pare a fi paradisul fiscal, presedintele Frantei declarand la finalul summit-ului ca este posibil ca si Elvetia sa faca parte de pe lista tarilor vizate de lupta impotriva paradisurilor fiscale, informeaza AFP.

Sarkozy a explicat ca acest lucru depinde de raspunsul Elvetiei la aceasta problema, dar "dupa cum se prezinta lucrurile... cel mai probabil va face parte din aceasta lista".

Saptamana trecuta, ministrul de finante elvetian Hans-Rudolf Merz a declarat ca tara sa va face unele concesii in ceea ce priveste secretul bancar pentru a evita plasarea pe lista internationala a paradisurilor fiscale, in intalnirea G20 a tarilor industrializate si emergente care va avea loc la Londra pe 2 aprilie.

In ultima perioada, Elvetia a avut parte de critici la nivel international, in special din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite. Marea Britanie si Germania au pretins ca secretul bancar incurajeaza cetatenii europeni sa eludeze fiscul prin ascunderea banilor in banci elvetiene.

Legea secretului bancar interzice Elvetiei sa dezvaluie informatii despre clientii bancilor, atat guvernelor cat si oricaror alte autoritati, exceptand situatiile in care este vorba despre investigatii in curs privind infractiuni.

Totusi, in Elvetia, evaziunea fiscala nu este considerata o infractiune, ci doar frauda fiscala - distinctie care nu exista in restul tarilor europene.

 

#bancar, #bruxelles, #criza, #elvetia, #fiscal, #paradis, #secret, #sua , #stiri Angela Merkel