Fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei romanesti va deveni din ce in ce mai fragila si in acest sens Fondul Monetar International sustine ca optiunea cea mai buna este o combinatie intre moderarea politicii fiscale si inasprirea politicii monetare, se arata in documentul publicat vineri de FMI la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.
Potrivit FMI, ritmul de crestere al economiei romanesti ar urma sa incetineasca in acest an ca urmare a mai multor factori: diminuarea impulsului fiscal, investitiile publice reduse, lipsa progreselor cu reformele structurale si inasprirea conditiilor financiare.
"Preconizam ca ritmul de crestere a PIB va fi de aproximativ 5% in 2018, urmand a incetini la 3% pe termen mediu", se arata in comunicatul FMI.
Potrivit Fondului, o combinatie prudenta intre consolidarea fiscala si inasprirea politicii monetare ar evita supraincalzirea, ar reduce deficitul fiscal si extern si ar creste stabilitatea macro-financiara.
"Recenta inasprire a politicii monetare a fost un start binevenit si incurajam BNR sa continue sa majoreze dobanda de politica monetara", precizeaza FMI.
FMI recomanda cresterea eficientei cheltuielilor prin prioritizarea marilor proiecte de investitii, cresterea absorbtiei fondurilor europene, in special pentru marile proiecte de investitii, si punerea in aplicare a legii responsabilitatii fiscale, ceea ce ar creste disciplina fiscala si predictibilitatea.
In ceea ce priveste... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:45
Efortul continuu de consolidare fiscala va pune Romania intr-o situatie buna pentru adoptarea monedei euro, a apreciat directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, Elisabetta Capannelli, intr-o conferinta de presa.
"Efortul de consolidare fiscala care continua va pune Romania intr-o situatie buna pentru aderare, pentru a indeplini tintele de a intra in anticamera euro si apoi de a intra in zona euro. Este la latitudinea autoritatilor romane sa discute cu autoritatile europene, atunci cand sunt gata, pentru a intra in zona euro si cred ca multe dintre reforme pe care le sustinem impreuna, inclusiv pe partea fiscala, pe partea de reforme structurale, le vor oferi uneltele necesare pentru a intra in zona euro", a spus Capannelli.
Ea a subliniat ca data de intrare in zona euro este una pe care statul respectiv o decide, impreuna cu institutiile din Uniunea Europeana, iar Romania va intra in zona euro, acest aspect fiind mentionat in Tratatul de Aderare.
In opinia acesteia, aderarea la zona euro poate functiona ca o ancora pentru accelerarea reformelor.
"Credem ca am putea avea o crestere de 4 - 5% in conditii de macrostabilitate si asta este foarte important pentru a reduce decalajele fata de celelalte tari din zona euro. O accelerare sustenabila a cresterii economice ne va ajuta sa intram in zona euro. Cu cat suntem mai aproape ca nivel de dezvoltare in momentul in care aderam fata de tarile dezvoltate cu atat mai bine pentru noi din punctul... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:52
Redresarea economica mai lenta in 2014 decat se estima initial reprezinta principalul risc pentru consolidarea fiscala din Romania, pentru ca, intr-o astfel de situatie, veniturile din colectarea de taxe si TVA vor fi mai mici, rezulta din studiul 'O noua viziune a cresterii' realizat de Ernst&Young Romania.
Nu singurul risc, dar poate principalul pentru consolidarea fiscala din Romania este o redresare economica mai lenta in 2014, fata de cea estimata, situatie in care veniturile realizate din colectarea de taxe si TVA vor fi mai mici. Expertii UE considera ca Romania trebuie sa intareasca disciplina fiscala si sa creasca nivelul de colectare care, in prezent, reprezinta 31-32% din PIB, fata de media de 40% din UE', se arata in studiul mentionat.
Pe de alta parte, insa, reprezentantii E&Y sustin ca vestea buna adusa de prevederile fiscale de tip holding, care prevad scutiri de impozit pe castigurile de capital si dividende, poate reprezenta o oportunitate pentru cresterea investitiilor straine.
In privinta mediului economic, redresarea din Romania ar trebui sa continue cu mai multa forta in 2014, avand in vedere perspectivele de crestere a exporturilor odata cu sporirea cererii dinspre principalii parteneri comerciali din Zona Euro, sustin specialistii E&Y. 'Pe plan intern, desi costurile mici sunt considerate in continuare un factor important pentru competitivitatea companiilor pe piata, conform raspunsurilor din studiul EY Romania mentionat anterior - 26%... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:31
Romania sustine necesitatea adoptarii de masuri pentru intarirea coordonarii economice si a consolidarii fiscale la nivelul zonei euro, pozitia tarii noastre fiind prezentata de Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi, la reuniunea Consiliului Ecofin de marti, de la Bruxelles.
Ministrii de finante au discutat rezultatele reuniunii Eurogrup din 20 februarie, in special cu referire la rezultatele agreate privind programul cu Grecia.
De asemenea, ministrii de finante francez si german au prezentat propunerea celor doua state referitoare la cartea verde privind convergenta fiscala intre Franta si Germania.
Potrivit unui comunicat transmis marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP), au fost discutate si agreate, la nivelul Consiliului, propunerile Comisiei privind guvernanta economica pentru zona euro, respectiv regulamentul privind stabilirea unor prevederi comune pentru monitorizarea si evaluarea proiectelor de buget si asigurarea corectiei deficitului excesiv al statelor membre din zona euro si regulamentul privind intarirea supravegherii economice si bugetare a statelor membre care au intampinat sau risca sa se confrunte cu dificultati serioase in ceea ce priveste propria stabilitate financiara in zona euro.
Totodata, in fata ministrilor de finante UE a fost prezentat raportul Comisiei Europene privind mecanismul de alerta, publicat in data de 14 februarie 2012. Raportul marcheaza primul pas in implementarea noii proceduri de supraveghere pentru... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 17:28
Romania ar fi intrat in incapacitate de plata, daca nu mergea pe consolidare fiscala, a declarat, joi, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.
"Vedeti, in momentul de fata toate tarile merg pe consolidare fiscala, pentru ca, daca nu ai consolidare fiscala, se inregistreaza un derapaj. Eu vreau sa va spun ca, daca nu mergeam pe cosolidare fiscala, Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Am mers cu un buget realist, pentru ca trebuie sa ai o corelatie intre deficit si modul de finantare. Vedeti ca tari ca Germania, Italia, Spania intampina greutati privind finantarea", a spus Ialomitianu intr-un interviu acordat la postul public de radio.
"Acest buget este construit pe legile in vigoare. Au fost modificari privind plata pensiilor si salariilor la nivelul din septembrie, deci tot cadrul legal este in vigoare. Colegii mei au venit cu suplimentarea bugetelor, inclusiv la Ministerul Dezvoltarii", a mai afirmat Ialomitianu.
Ministrul Finantelor a mentionat, totodata, ca deficitul pe care Romania il avea in urma cu trei ani a avut o influenta negativa pe pietele financiare.
"Le-am explicat colegilor din opozitie la Comisiile finante-buget ca nu mai putem merge pe deficite excesive, pentru ca sunt foarte greu de finantat si, daca putem spune, adancirea crizei este din cauza deficitelor excesive. Multe tari au mers pe deficite excesive si nu mai pot sa isi finanteze aceste deficite, fiind obligate sa ia masuri", a explicat Ialomitianu.
"Noi, la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:58
Cea mai buna solutie pentru Romania ar fi continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala, a precizat presedintele Traian Basescu dupa discutiile de la Cotroceni despre economia globala, informeaza Mediafax.
"Am concluzionat impreuna cu cei cu care am avut intalnirea ca solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala pe care le-am inceput si asupra carora am convenit cu FMI, UE si Banca Mondiala", a afirmat presedintele.
Basescu a spus ca, in interiorul acestor programe, prioritare trebuie sa fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de functionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale si declansarea, urgent, a unui program care sa permita ca pe termen mediu sa fie echilibrate resursele fondului de pensii.
"Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie sa fie o prioritate majora pe termen mediu. O sa va dau si cateva cifre. Spre exemplu, anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi. Acesti bani nu sunt decat pe piete, trebuie sa-i imprumutam.
De asemenea, fondul de somaj are un deficit de doua miliarde de lei, alta jumatate de miliard de euro, daca vreti. Transformati cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii si mai adaugam si doua miliarde deficitul de la sanatate.
Toate aceste deficite reprezinta bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. Ii imprumuta, ii pune in bugetul de stat si ii transfera catre fondurile... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 23:32
O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3, arata, intr-un raport, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn."O inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate sa fie in cele din urma incompatibil cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", se arata in raport.
De asemenea, analistul Moody's mentioneaza ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.
"Masurile de reducere a costurilor asistentei medicale, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating", se precizeaza in raport.
Principalele provocari pe care senior analistul Moody's le vede sunt presiunile asupra finantelor publice, care decurg dintr-o baza de impozitare redusa, din cresterea costurilor in sectorul sanatatii si din performantele slabe ale intreprinderilor de stat.
De asemenea, se mentioneaza incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investitii, precum si ineficientele in domeniul energiei, fortei de munca si transporturilor, care afecteaza competitivitatea... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 18:48
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in urma intalnirii de lucru de la BNR, s-a stabilit ca Romania sa propuna "in mod categoric" FMI ca urmatorul acord sa vizeze paliere "fundamentale" cum ar fi modernizarea statului si consolidarea fiscala, scrie Newsin.Seful statului a explicat ca intalnirea avuta joi cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a fost tratata "ca un eveniment", pe cand aceasta este, de fapt, "un mod de lucru.
"Prin rotatie, organizam aceste intalniri, la Cotroceni, la Palatul Victoria sau la BNR, ori de cate ori se apropie evenimente care implica decizii, iar acum se apropie un eveniment important, noul acord cu FMI", a precizat presedintele.
Basescu a afirmat ca obiectivul principal a fost stabilirea unei pozitii comune si unitare a tuturor institutiilor statului in vederea negocierii acestui acord de precautie, obiectiv realizat in intalnirea de joi.
"Noi vom propunem in mod categoric FMI ca angajamentele noastre sa vizeze paliere fundamentale", a subliniat Basescu.
El a vorbit astfel despre modernizarea statului, ce va fi realizata in principal prin flexibilizarea Codului Muncii, si consolidarea fiscala. Basescu a explicat ca, in acest moment, Romania are aproximativ 4,4 milioane de salariati si 1,68 de milioane de romani care muncesc la negru, care nu contribuie la stat.
"Perspectivele evenimentelor economice nu ne arata o explozie a locurilor de munca, ceea ce inseama ca ei vor mai... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:17
Ministrii de finante din Uniunea Europeana (UE) vor solicita o inasprire bugetara rapida odata ce economia va incepe sa se redreseze, precizand ca multe state vor incepe acest proces in 2010 si altele cu un an mai tarziu, relateaza Reuters, citand schita unui document oficial.
Documentul obtinut de Reuters mentioneaza o serie de probleme economice cheie ale celor 27 de tari ale UE, ce urmeaza sa fie aduse in atentia liderilor europeni la summitul din 19-20 martie.
Stabilirea unei tendinte de reducere a costurilor bugetare dupa reluarea cresterii economice este esentiala pentru redarea increderii consumatorilor si a pietelor in politicile fiscale ale guvernelor.
Pana in prezent nu au fost mentionate date legate de inceputul acestui proces, din moment ce nimeni nu stie cand se va relua cresterea economica.
Documentul mai precizeaza ca, din cauza recesiunii si a stimulilor fiscali destinati reducerii impactului crizei, deficitul bugetar al UE se va adanci in acest an la 4,4% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel din ultimii 15 ani.
"Prin urmare, ar trebui sa fie asigurata o inversare a expansiunii fiscale, tinand pasul cu redresarea economica", se mai anunta in raportul obtinut de Reuters. "Cele mai multe state ale Uniunii Europene isi vor incepe eforturile de consolidare in 2010, in timp ce tarile cu cele mai mari marje de manevra vor incepe in 2011", se mai arata in domcument.
UE a impus o limita superioara de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, insa... mai mult
Vineri, 06 Martie 2009, ora 09:50