Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 3,18 milioane lei (aproximativ 667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitatii privind achizitionarea de indicatoare rutiere si/sau lucrari de marcaje rutiere.
Astfel, Vesta Investment a fost amendata cu 725.267 lei, Helvespid cu 21.843 lei, Loial Impex a fost sanctionata cu 1,5 milioane lei, iar Girod Semnalizare Rutiera cu 930.795 lei.
Investigatia Consiliului Concurentei a vizat atat licitatii publice, organizate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau alti administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cat si licitatii private, organizate de antreprenorii de lucrari de reabilitare/modernizare/constructie de drumuri publice, care erau obligati sa asigure si semnalizarea rutiera.
Astfel, in cadrul investigatiei declansate in anul 2017, autoritatea de concurenta a constatat existenta a doua intelegeri anticoncurentiale, ce au avut ca scop eliminarea concurentei prin coordonarea comportamentului companiilor in cadrul licitatiilor publice si/sau private.
"Vesta Investment SRL, Helvespid SRL si Loial Impex SRL au facut schimb de informatii sensibile concurential si si-au adaptat comportamentul in contextul participarii la licitatii, fie ca ofertanti individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel incat sa nu se concureze intre ele. Eliminarea concurentei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 15:29
Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii privind posibile intelegeri anticoncurentiale de tip cartel, care vizeaza atat participarea unor firme mari de constructii la licitatii, precum si o posibila intelegere intre furnizorii de materiale de constructii.
Business24 iti prezinta lista completa a firmelor anchetate de Consiliul Concurentei, care cuprinde nume cu notorietate, precum Confort SA, firma omului de afaceri Georgica Cornu, supranumit Regele asfaltului din Banat, Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache sau Strabag AG Austria, cea mai mare companie de constructii din Austria.
In cadrul primei investigatii, care ancheteaza posibile intelegeri intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova (D.R.D.P. Craiova), Consiliul Concurentei ancheteaza:
1. S.C. Confort S.A. (firma omului de afaceri Georgica Cornu, supranumit "Regele asfaltului din Banat")
2. S.C. Colas Drumuri S.R.L.
3. S.C. Pas Trans Company S.R.L.
4. S.C. General Trust Arges S.R.L.
5. S.C. Gecor S.R.L., firma detinuta de Gheorghe si Ioana Cusa)
6. S.C. Romstrade S.R.L., compania omului de afaceri Nelu Iordache
7. S.C. Tehnologica Radion S.R.L, care apartine lui Theodor Berna, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din industria constructiilor
8. S.C. Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 S.R.L.
9. S.C. Argecom S.A.
10. Strabag AG Austria, una dintre cele mai mari companii de... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 15:08
Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 1,25 miliarde lei (294,16 milioane euro), in crestere de 9,3 ori fata de 2010, acestea depasind de peste 36 de ori bugetul institutiei, se arata in raportul de activitate pe 2011.
"In anul 2011, au fost aplicate amenzi in valoare de 1.246.641.324 lei (294.164.875 euro), fiind sanctionate 64 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, 39 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul anchetelor sectoriale si doua pentru punerea in aplicare a unor concentrari inainte de emiterea unei decizii a Consiliului Concurentei", se arata in raport.
Comparativ cu anul 2010, valoarea amenzilor a crescut de 9,3 ori. Amenzile aplicate in anul 2011 au depasit de peste 36 de ori bugetul Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a initiat 27 investigatii in 2011
Consiliul Concurentei a initiat anul trecut 27 investigatii, din care 24 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si trei privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). Din cele 24 de investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta declansate in anul 2011, aproximativ 60% au fost initiate prin autosesizare.
Jumatate din investigatiile deschise vizeaza posibila incalcare a legislatiei nationale de concurenta, cealalta jumatate vizand si posibila incalcare a legislatiei comunitare in domeniu.
In raport se mentioneaza ca 71% din investigatiile referitoare la posibile intelegeri anticoncurentiale... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 11:52
Consiliul Concurentei a amendat companiile farmaceutice Bayer si Sintofarm si mai multi distribuitori cu 51,52 milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse ale celor doi producatori.
Consiliul Concurentei a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica, la companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale si, respectiv, o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).
Cea mai mare amenda, 11,74 milioane lei, a fost aplicata distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendata cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate in cazul celorlalti distribuitori au fost: Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.
Investigatia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer si Sintofarm a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.
"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 17:45
Mai deunazi, Consiliul Concurentei a penalizat cu amenzi de peste 880 milioane lei cinci companii petroliere pentru o intelegere de tip cartel pe piata carburantilor. Este o amenda record, neintalnita pana acum in analele institutiei.
Rar cred sa mai fi existat un demers oficial- bineinteles in afara promisiunilor electorale din preajma alegerilor - care sa fi amagit mai muti romani, naivi pana-ntr-atat incat sa nu-si dea seama ca este un simplu joc de glezne. Au existat, vai!, atatia, arsi la buzunare de cu totul nejustificatele scumpiri ale benzinei si motorinei de catre actualii incriminati, care s-au bucurat nevoie mare de aceste amenzi!
I-au ajutat in manifestarea lor naiva ziare care, fie tot din naivitate, fie din lipsa de informare sau de intelegere concreta a problemelor, au spus ca acesti arsi la buzunare au ajuns sa fie razbunati! Cusatura cu ata alba este insa prea vizibila pentru a pacali, pana la urma, pe cineva!
In ce priveste amenda in sine, cei arsi la buzunare de cresterea nejustificata a preturilor carburantilor la pompa n-au nimic a se bucura. Ei au platit scumpirea, iar statul, si nu ei, va incasa eventual amenda. Statul, adica cel care n-a facut nimic pentru a preveni scumpirile nejustificate! Basca faptul ca firmele implicate vor folosi amenda ca pretext pentru a proceda la noi scumpiri spre a si-o recupera pe seama clientilor.
Aceste scumpiri, suportate tot de cei "razbunati", au si inceput! Ceea ce probabil n-au fost suficient de... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:25
Rompetrol a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata. Rompetrol, alaturi de alte sase companii petroliere, a fost sanctionata in urma unei investigatii desfasurate pe piata carburantilor.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
"Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", spun cei de la Rompetrol.
Conform sursei citate, comportamentul pe piata al companiei a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea sortimentului Premium E4 pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5.
Rompetrol a decis sistarea productiei... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:40
Petrom, compania petroliera care a primit marti cea mai mare amenda de la Consiliul Concurentei va ataca in instanta decizia institutiei, a anuntat Dan Pazara, directorul de comunicare al OMV Petrom.
"Decizia luata in 2007 de a nu mai comercializa benzina Eco Premium a fost luata conform legilor din Romania si UE, care interziceau comercializarea acestui sortiment. Legea a cerut retragerea acelui produs. Pentru consumator au fost numai benefcii fiindca a primit un produs compatibil, mai putin poluant, la un pret mic", a declarat reprezentantul Petrom in cadrul unei emisiuni televizate.
Dan Pazara a subliniat faptul ca sanctiunea Consiliului Concurentei nu este justificata, de aceea Petrom o va contesta in instanta.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Anul trecut OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, ceea ce rezulta ca amenda maxima care poate fi aplicata companiei este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro). mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:16
Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre patru companii producatoare de lactate de a participa cu oferte trucate la o licitatie organizata de Consiliul Judetean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de "furnizare produse lactate pentru elevi si prescolari".In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile celor patru companii, respectiv Dorna Suceava, Albalact Alba, Lacta Giurgiu si Simultan Faget Timis.
Valoarea totala a contractelor incheiate cu cele patru companii, pentru perioada 2010-2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).
"Suspectam ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitatie. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare din cele patru companii, castigand cel putin un contract. In domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. De aceea, este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice", a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.
Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:19
Consiliul Concurentei a dat in acest an amenzi in valoare de 131,9 milioane lei (circa 30,6 mil. euro), de 15 ori mai mari decat cele aplicate in 2009, de 8,7 milioane lei (2,05 mil. euro), a declarat miercuri intr-un interviu pentru NewsIn presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.Diferenta mare fata de amenzile aplicate anul trecut se datoreaza sanctiunii aplicate companiei Posta Romana, in valoare de 103,3 milioane lei (24,06 mil. euro). In 2008, valoarea totala a amenzilor aplicate fusese de 113,2 milioane lei (30,7 mil. euro).
De asemenea, in acest an au mai fost amendate Raiffeisen Bank SA, cu 14 milioane lei, pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare, 14 agenti economici de pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (cu 5,2 milioane lei), sapte companii care au participat in 2008 cu oferte trucate la licitatia organizata de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) in vederea atribuirii biletelor de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti (cu 4,2 milioane lei), CECCAR, cu 4,05 milioane lei, pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai si cinci service-uri auto din Slobozia, cu 1,09 milioane lei, pentru intelegeri anticoncurentiale de tip cartel privind fixarea tarifelor.
Totodata, in 2010, Consiliul Concurentei a finalizat 18 investigatii si a declansat 24 de investigatii.
Autoritatea de concurenta are... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 14:28