Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amenda data de Concurenta marilor companii petroliere va fi "judecta" in 2016

Amenda data de Concurenta marilor companii petroliere va fi "judecta" in 2016


Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, ca o decizie finala a instantei in ceea ce priveste amenda aplicata de institutie, in 2011, companiilor petroliere va fi data la sfarsitul anului 2015 sau inceputul lui 2016.

Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Companiile au atacat amenzile in instanta.

Autoritatea de concurenta a castigat la Curtea de Apel procesele cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, MOL si Lukoil, pierzand insa cu ENI.

"Trebuie sa vedem motivarile Curtii de Apel, iar de obicei dureaza cateva luni pana cand instanta isi motiveaza decizia. Din acel moment, cei care au pierdut pot sa faca recurs. Partea proasta este ca deja termenele pe care ni le da Inalta Curte sunt pentru 2015. Daca venim acum cu o cauza, nu primim termen 2014, ci 2015. Deci, aproape sigur in momentul in care vor veni deciziile de la Curtea de Apel Bucuresti recursurile vor fi programate de Inalta Curte pentru 2015. Asta inseamna ca nu vom avea un rezultat final inainte de sfarsitul anului 2015, inceputul lui 2016", a spus Chiritoiu la o conferinta pe tema concurentei.

Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au inteles in perioada 2007-2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina ECO Premium care le genera sub 20% din vanzari si reprezenta mai putin de 5% din cifra de afaceri.

Sanctiunea reprezinta un record pentru Romania si singura pe piata carburantilor din UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1578 ori