Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat ca presedintele Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea cancelarului Angela Merkel ca experti germani sa monitorizeze Stramtoarea Kerci.
Putin a fost de acord cu aceasta propunere cu o luna in urma, dar expertii germani nu au ajuns pana la momentul actual, relateaza Reuters.
In luna noiembrie, Moscova a retinut trei nave militare ucrainene si echipajele acestora in Stramtoarea Kerci, incident care a alimentat tensiunile existente deja intre cele doua tari.
Incidentul intre Paza de Coasta rusa, aflata in subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, si bastimente apartinand Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagra, in largul Crimeii, cand acestia din urma au incercat sa traverseze Stramtoarea Kerci pentru a intra in Marea Azov, o mica mare de o importanta cruciala in exporturile de cereale si de otel produse in estul Ucrainei.
Paza de Coasta rusa a imobilizat cu forta doua vedete si un remorcher ucrainene, pe care le-a acuzat ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse si au luat prozonieri marinarii de la bord.
Acest incident armat a fost denuntat drept "o provocare" de catre Rusia, iar Ucraina a denuntat la randul sau un "act de agresiune" al Moscovei, cerand eliberarea marinarilor si restituirea navelor.
Citeste si:
Tensiuni intre Rusia si Ucraina: Imagini din satelit arata sute de tancuri si mii de camioane rusesti la granitaKievul sustine ca Rusia a blocat doua porturi ucrainene de la... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 15:39
Presedintele rus Vladimir Putin i-a impartasit cancelarului federal german "profunda ingrijorare" a Moscovei dupa instaurarea in Ucraina a legii martiale, cerandu-i Angelei Merkel sa descurajeze Kievul in legatura cu orice actiune "negandita", a anuntat marti Kremlinul, intr-un comunicat.
Cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la initiativa partii germane, pentru a discuta despre "incidentul periculos" care a avut loc duminica in Marea Neagra, potrivit AFP.
In timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin "si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu decizia Kievului de a-si aduce fortele armate in stare de alerta si de a instaura legea martiala", se spune in comunicat.
Presedintele rus a denuntat "actiunile de provocare ale partii ucrainene si incalcarea grosolana a normelor de drept international de catre navele militare ale acesteia", subliniaza comunicatul.
De asemenea, Putin si-a exprimat "speranta ca Berlinul va putea influenta autoritatile ucrainene pentru a le descuraja in legatura cu ulterioare actiuni negandite", adauga textul comunicatului emis de Kremlin.
Duminica, paza de coasta rusa, subordonata Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat doua nave-vedeta si un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuza ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse in largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit in Marea Neagra in timp ce aceste nave incercau sa patrunda in stramtoarea... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 10:12
Rusia si Ucraina se acuza reciproc ca au incalcat legile maritime internationale, duminica, dupa ce autoritatile ruse au incercat sa opreasca doua nave de lupta si un remorcher din Ucraina sa navigheze in jurul Crimeei, in drumul spre un port ucrainean.
Ucraina acuza Rusia ca a incercat sa dirijeze navele pentru a iesi din largul Crimeei. Incidentul a provocat cresterea tensiunilor dintre Ucraina si Rusia in ceea ce priveste Marea Azov, in care ambele tari au drept de navigare, relateaza Reuters si BBC.
Marina ucraineana a emis un comunicat prin care transmite ca Rusia a "actionat agresiv" impotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "actiuni provocatoare", motivand ca navele erau in apele teritoriale rusesti.
Administratia de la Moscova a transmis ca remorcherul si cele doua nave de razboi, Berdyansk si Nikopol, incercau sa "creeze un motiv de conflict in regiune".
In urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.
"Navele au intrat ilegal intr-o zona inchisa temporar din apele teritoriale ale Rusiei", au transmis reprezentantii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.
Administratia de la Kiev a declarat ca informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.
...citeste mai departe despre "Tensiunile dintre Rusia si Ucraina cresc in Marea Azov: Intalnire periculoasa intre nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 15:05
Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa si consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, este de parere ca Ucraina nu este inarmata asa cum ar trebui in infruntarea cu Rusia.
Acesta vine si cu argumente in acest sens, afirmand, intr-un articol publicat in Newsweek, ca, desi ideea ca Ucraina este "neajutorata" in fata agresiunii rusilor e falsa, aceasta nu-si foloseste insa toata capacitatea.
Pana in acest moment, spune el, au fost mobilizati 41.000 de soldati. Cei care li se vor adauga sunt antrenati "rudimentar".
Se estimeaza ca 9.000 de soldati din Federatia Rusa si circa 30.000 - 35.000 de luptatori separatisti sunt in estul Ucrainei.
Acestia dispun de aproximativ 400 de tancuri si 700 ...citeste mai departe despre "Fost comandant NATO: Ucraina trebuie inarmata. Rusii vor ataca in 60 de zile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 10:43
In timp ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko a avut zilele acestea o intrevedere cu liderul rus Vladimir Putin pe tema conflictului din estul tarii, cancelarul german Angela Merkel anunta ca Germania este pregatita pentru o criza de lunga durata.
Iryna Friz, fostul purtator de cuvant al lui Poroshenko si actual membru al parlamentului ucrainean, a declarat ca discutia dintre cei doi lideri a fost una "constructiva". Potrivit unei declaratii publicate pe site-ul Kremlinului, scopul intrevederii ar fi fost situatia din Sud-Estul Ucrainei, apreciaza Bloomberg.
Germania iese la atac
In timp ce conflictul dintre fortele guvernamentale si separatistii prorusi continua in estul Ucrainei, telul Germaniei este de a mentine Republica Ucraineana independenta si suverana. Intr-un discurs tinut in parlament, ieri, Angela Merkel a declarat ca actiunile Rusiei in regiune ameninta "tratatul international de pace si incalca legea internationala" si ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adune fortele pentru a lupta impotriva acestor abateri.
"Trebuie sa avem rabdare si sa ramanem puternici pentru a depasi aceasta criza", a declarat cancelarul german, care a continuat spunand ca sanctiunile economice asupra Rusiei "raman inevitabile" din moment ce incercarile de incetare a conflictului in Ucraina au esuat.
Merkel a declarat ca Germania a incercat prin toate eforturile sa gaseasca o solutie diplomatica la aceasta problema. A luat in considerare si preocuparile Rusiei cu... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 17:02
3Sanctiunile economice decise de UE si SUA vor costa scump Rusia, dar exista indoiala in ceea ce priveste capacitatea de a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa puna capat haosului provocat in Ucraina dupa anexarea Crimeii la Rusia, relateaza AFP.
"Eficacitatea sanctiunilor este o dezbatere recurenta si nu si-a gasit raspunsul", a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflectie specializat in relatii internationale cu sediul la Bruxelles.
Sanctiunile impuse Cubei de SUA au facut viata foarte dificila pentru locuitorii din insula, dar nu au provocat caderea lui Fidel Castro si a regimului sau. Acelasi lucru s-a intamplat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe continua sa sfideze Occidentul.
In schimb, sanctiunile au constrans puterea in Iran, a carui economie depinde de petrol, sa accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.
Obiectivul sanctiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afisat de europeni: constrangerea presedintelui Vladimir Putin sa renunte la 'anexarea ilegala' a Crimeii si sa inceteze sa sustina militar miscarile separatiste proruse in estul Ucrainei.
"Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra deciziilor sale, daca Rusia se angajeaza sa contribuie activ si fara ganduri ascunse la gasirea unei solutii pentru a rezolva criza din Ucraina", a asigurat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Sanctiunile economice au intrat in vigoare vineri. Ele reduc... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:49
In pofida confruntarilor intense din estul Ucrainei, separatistii prorusi si-au anuntat intentia ca, in termen de doua luni, sa doteze autoproclamata "Republica Donetk" cu un sistem bancar independent si, in viitor, chiar cu propria moneda.
"Moneda se va numi rubla. Ne aflam pe pamant slav si slavii au folosit intotdeauna rubla", explica Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria si sistemul bancar in cadrul structurilor de conducere formate de insurgenti in estul Ucrainei.
De altfel, "Guvernul" format de insurgenti a infiintat o "banca populara", care a primit misiunea suprarealista de a contura un cadru financiar local, un fel de Banca Centrala pentru un mini-stat ale carui dimensiuni sunt din ce in ce mai reduse, in contextul avansarii fortelor ucrainene in regiune.
Separatistii prorusi sunt acum regrupati in cateva bastioane, printre care Donetk si Lugansk, si intr-o parte din zona care separa cele doua orase aflate in apropiere de frontiera rusa.
Noua "institutie financiara" a separatistilor are deja sediul in cladirea filialei locale a Bancii Nationale a Ucrainei, abandonata dupa ce rebelii au preluat controlul asupra orasului. Separatistii afirma ca o echipa de "experti" isi desfasoara deja activitatea, in plina zona de razboi.
Maksim Ivanov spune ca lucreaza cu o echipa de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare in domeniu, precum si specialisti din Rusia si din Kazahstan.
Pe fondul inaspririi... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 13:40
Sanctiunile, instituite de Uniunea Europeana si SUA impotriva Rusiei pentru rolul acesteia in criza ucraineana, au avut mai degraba pana in prezent un caracter simbolic, dar chiar si asa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opozitiei ruse, Boris Nemtov, fost vicepremier sub presedintia defunctului presedinte Boris Eltin, intr-un interviu acordat luni postului de televiziune Ukraina, informeaza agentia de presa Ukrinform.
"Acestea (sanctiunile) i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari -oligarhi, provocand in jurul sau o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusa", a afirmat Nemtov, explicand ca, in special, s-a observat un exod de capital strain din Rusia.
Potrivit expertilor, peste 100 de miliarde de dolari 'au imigrat' din Rusia in prima jumatate a acestui an.
"Este foarte rau, pentru ca aceasta duce la criza economica, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional - la un deficit bugetar acut: nu mai sunt bani de medicamente compensate pentru pacientii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrazi, cladirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele si preturile. Si acesta este rezultatul simbolic al sanctiunilor", a indicat Nemtov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opozitiei ruse.
In opinia sa, Occidentul ar trebui sa instituie sanctiuni severe nu impotriva concernului de gaze Gazprom sau companiei de petrol Rosneft, chiar daca la... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 14:33
Ucraina se afla in prezent in stare de razboi, pe care l-a intampinat "cu soldati goi, desculti si neinarmati", a declarat miercuri presedintele ucrainean Petro Porosenko, intr-un discurs sustinut la Universitatea Nationala de Aparare 'Ivan Cerniahovski' din Kiev, informeaza agentiile de presa Unian si Ria Novosti.
"Acesta este un razboi de tip nou, cu utilizarea de grupuri subversive profesioniste, mercenari, voluntari si populatie locala. Si acesti voluntari, si populatia locala au 'creierul foarte spalat' ca urmare a razboiului informational", a afirmat presedintele ucrainean.
"Am fost surprinsi, avand la dispozitie doar soldati goi, desculti si neinarmati", a afirmat Porosenko, indicand ca, in decurs de multi ani, armata ucraineana a fost distrusa sistematic. Cu toate acestea, capacitatea de lupta a armatei ucrainene a putut fi restabilita, considera el.
La 14 iunie armata ucraineana a lansat pentru prima oara o contraofensiva in sud-estul Ucrainei, unde de la mijlocul lunii aprilie este angajata intr-o operatiune speciala.
In acest context, presedintele Porosenko a afirmat ca trupele guvernamentale strang latul in jurul orasului Slaviansk (regiunea Donetk) - bastion al insurgentilor prorusi inarmati - si securizeaza granita cu Rusia.
Mai devreme, presedintele Ucrainei a declarat ca va ordona o incetare unilaterala a focului in estul tarii pentru a le permite insurgentilor inarmati sa depuna armele, iar cei care doresc sa poata parasi tara. mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 14:24