Armata ideologica a Iranului, "Gardienii Revolutiei", a lansat joi un avertisment marinei americane prezente in Golf, dupa ce s-a dotat cu 110 noi nave de lupta, relateaza AFP.
Potrivit televiziunii iraniene de stat, flota Gardienilor Revolutiei s-a imbogatit cu vedete Ashura, nave de patrulare Zolfaghar si submarine Taregh.
"Anuntam astazi ca, oriunde se afla americanii, noi suntem chiar langa ei si ne vor simti mult mai mult prezenta", a declarat comandantul marinei Gardienilor Revolutiei, Alireza Tangsiri, cu prilejul unei ceremonii in sudul Iranului.
Iranul si Statele Unite, inamici jurati, au parut sa se afle pe punctul unei confruntari directe de doua ori in ultimul an. Mai intai in iunie 2019, dupa ce o drona americana ar fi fost doborata de Iran in Golf, apoi in ianuarie 2020, dupa asasinarea, intr-un raid american la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, care dirija operatiunile externe ale Gardienilor.
Cea mai recenta escaladare dateaza de la mijlocul lunii aprilie, cand SUA i-au acuzat pe Gardienii Revolutiei ca le hartuiesc navele din Golf.
"Sa avansam in timp ce ramanem in defensiva este natura muncii noastre", a afirmat seful armatei ideologice iraniene, generalul de divizie Hossein Salami. "Insa aceasta nu inseamna sa ramanem pasivi in fata inamicului", a adaugat el, subliniind ca Iranul "nu se va inclina in fata niciunui adversar".
Potrivit generalului Salami, marina Gardienilor Revolutiei a primit instructiuni sa... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 18:46
Implicarea mai solida a NATO in Orientul Mijlociu, ceruta de presedintele Trump si acceptata rapid de alianta, se refera cel mai probabil la politica de parteneriate a aliantei, in niciun caz la interventii militare, spune expertul in securitate nationala Hari Bucur-Marcu, in opinia caruia mesajul clar transmis miercuri de Statele Unite este ca "nu au de gand sa fie ele singure jandarmul in regiune".
"Lumea civilizata trebuie sa dea un semnal clar si unit regimului iranian: campania voastra de teroare, crime si haos nu va mai fi tolerata. Nu i se va permite sa continue. Astazi voi cere NATO sa se implice mult mai mult in procesul din Orientul Mijlociu", a declarat miercuri, la Casa Alba, presedintele american Donald Trump. Iar reactia aliantei nu a intarziat. In foarte scurt timp, secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu.
Ce presupune aceasta decizie, ce implicatii are pentru Romania si la ce evolutii ne putem astepta in continuare ne spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur-Marcu, doctor in stiinte militare, fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, direct implicat in relatia Armatei Romaniei cu NATO.
Cum sa interpretam afirmatia ca "NATO va contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu"? La ce sa ne asteptam in continuare?
In primul rand, reactia secretarului general al NATO e de natura sa confirme faptul ca SUA au... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:54
Declaratia de miercuri a presedintelui SUA, Donald Trump, despre conflictul cu Iranul arata ca "nu mai este iminenta o confruntare militara" si deschide o eventuala perspectiva de negocieri pentru un nou acord, apreciaza directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), Dan Dungaciu, intr-o declaratie pentru Agerpres.
"Prima faza a confruntarii, adica faza care putea sa duca la un razboi intre Statele Unite si Iran s-a incheiat. Practic, fara sa spuna explicit, presedintele Trump a dat semnalul ca cel putin pentru moment, America nu neaparat este nemultumita cu modul in care a retaliat Iranul, dar a decis sa nu retalieze inca o data sau sa contra-retalieze fata de actiunile iraniene. Suntem in momentul in care faza de razboi sau care putea sa duca la razboi s-a oprit", afirma analistul.
Astfel, Dungaciu arata ca "nu mai este iminenta o confruntare militara intre Statele Unite si Iran, cum putea sa apara, teoretic, cel putin, la inceputul acestei tensionari a situatiei".
Din perspectiva lui Dungaciu, in discursul de miercuri de la Casa Alba, "Trump a vorbit si pentru publicul intern si din perspectiva electorala".
"N-a uitat sa mentioneze erorile strategice ale vechii Administratii, dar pe fond, reactia Americii lui Donald Trump la ceea ce se intampla in Iran este o accentuare a sanctiunilor, pentru a sublinia foarte clar linia rosie care este arma nucleara pentru Iran - asta e o linie rosie... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 20:31
Marea Britanie isi va creste temporar prezenta militara in Golful Persic, devansand desfasurarea unei a doua nave de razboi, a indicat vineri guvernul de la Londra, in contextul accentuarii tensiunilor cu Iran, transmite AFP.
Distrugatorul HMS Duncan se va deplasa in Golf, unde se va alatura fregatei HMS Montrose, pentru a continua sa garanteze "libertatea de navigatie" in zona, a declarat un purtator de cuvant al guvernului.
Rotatia, care era programata, a fost devansata, a precizat o sursa din Ministerul Apararii.
Potrivit BBC, HMS Duncan va opera alaturi de HMS Montrose in Golf pentru o scurta perioada de timp, dupa care acesta se va indrepta spre Bahrain pentru lucrari de mentenanta de rutina.
O alta sursa guvernamentala a precizat marti ca guvernul a ridicat la maximum nivelul de alerta in apele teritoriale iraniene pentru navele britanice.
Tensiunile in jurul stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproape o treime din titeiul mondial transportat pe mare, s-au accentuat in ultimele saptamani din cauza unei spirale de evenimente, printre care atacuri de origine necunoscuta impotriva unor petroliere si distrugerea unei drone americane de catre Iran.
Un nou incident a survenit miercuri, cand, potrivit Londrei, marina militara iraniana a incercat "sa impiedice trecerea" unui petrolier britanic prin stramtoarea Ormuz. Fregata HMS Montrose, venita in sprijinul sau, a fost nevoita sa "lanseze avertismente verbale" catre vedetele iraniene pentru ca acestea... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 18:00
Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat ca nu ii pasa de europeni cand vine vorba de Iran, in conditiile in care tensiunile se amplifica intre Washington si Teheran.
Liderul american a explicat ca a anulat in ultimul moment lovituri programate contra Iranului dupa distrugerea unei drone de supraveghere pentru ca nu ar fi fost un "raspuns proportional".
Vezi si Trump a renuntat la bombardament, dar si-a asmutit hackerii impotriva Iranului. Au fost atacate rachetele si o retea de spionaj
Cu toate astea, Trump sustine ca armata americana a identificat multe tinte iraniene pentru atacuri aeriene.
"Am atatea tinte, incat nu v-ar veni sa credeti. Avem tinte peste tot", a spus Donald Trump, citat de The Independent.
"Nu caut sa pornesc un razboi, dar daca va fi unul, va fi o distrugere cum nu ati mai vazut niciodata. Dar nu caut sa fac acest lucru", a adaugat liderul de la Casa Alba.
De altfel, Trump a desconsiderat eforturile liderilor europeni de a mentine tratatul nuclear semnat de puterile lumii in 2015 cu Iranul.
"Nu-mi pasa de europeni. Europenii oricum fac o gramada de bani. In Franta, ei vand masini Iranului. Ei fac alte chestii", a sustinut Trump.
"Si lasati-ma sa va spun... suntem foarte buni cu Europa. Avem grija de ei. NATO, cheltuim foarte mult... In ce priveste comertul, Uniunea Europeana a profitat, chiar a profitat de noi foarte mult timp", a adaugat presedintele american.
Intrebat ce crede el ca isi doreste Iranul, Trump a raspuns:... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 13:01
Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31