Cum arata Irakul inainte de conflictele care au macinat tara Galerie Foto

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 16:20
2935 citiri
Cum arata Irakul inainte de conflictele care au macinat tara Galerie Foto

De cand a inceput razboiul cu Iran, in 1980, Irakul traieste intr-o continua stare de conflict sau sub incidenta sanctiunilor internationale.

Haosul creat de perioada in care la conducerea tarii s-a aflat Saddam Hussein si apoi de cea in care tara a fost invadata de trupele din SUA si Marea Britanie (2003) dupa eliminarea dictatorului si-au spus cuvantul asupra populatiei si peisajului din aceasta tara, conform Mediafax.

Astfel, la aproape 35 de ani de la debutul acestei stari de conflict, este greu pentru multi sa-si imagineze cum arata Irakul - a doua tara ca rezerve de petrol din lume - inainte de aceasta perioada.

Insa, Irakul chiar a fost o tara normala. Un documentar realizat intre anii 1950 si 1959, de compania Pathe, arata frumusetea si diversitatea peisajului urban si rural.

Capitala Bagdad era un oras modern, cu bulevarde largi si circulatie intensa.

Oamenii se putea bucura de relaxare la piscinele din oras. Copii erau incurajati sa mearga la scoala, unde fetele jucau volei in curtea scolii.

In sudul Irakului, orasul-port Basra era considerat "Venetia Orientului Mijlociu".

Oamenii aveau preocupari artistice, ei fiind filmati in timp ce cantau in diferite localuri sau pictau si sculptau in ateliere de specialitate.

Toate acestea s-au schimbat in anii '80, Irakul fiind implicat intr-un conflict de lunga durata (1980-1988) cu vecinul din est, Iran, dupa ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). Razboiul a lasat peste 1.000.000 de victime, militari si civili, de ambele parti.

Ocuparea Kuweitului de catre Irak in 1990 si atacurile repetate ale trupelor internationale au izolat Irakul la nivel mondial pana in primavara anului 2003, cand Statele Unite si Regatul Unit, impreuna cu peste 50 alte state, au invadat Irakul si au indepartat Partidul Ba'ath de la putere, continuand sa detina si acum controlul asupra tarii.

In prezent, Irakul se confrunta cu o noua criza, dupa izbucnirea unui conflict intre fortele irakiene si o coalitie neobisnuita, condusa de insurgentii islamisti, din care fac parte fosti ofiteri din armata lui Saddam Hussein, grupari salafiste si membri ai unor triburi, cu totii uniti impotriva unui inamic comun.

Combatantii din gruparea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) sunt principalul motor al ofensivei fulgeratoare care le-a permis insurgentilor sa preia controlul, in zece zile, asupra unor parti importante din nordul si din centrul Irakului.

Organizatia desprinsa din Al-Qaeda isi coordoneaza insa activitatea cu alte grupari sunnite, printre care Armata Ordinului Naqshbandi si Armata lui Muhammad, desi "rolul acestora este limitat in operatiune si exista divergente intre ei", explica ofiterul.

Astfel, Armata Ordinului Naqshbandi ar fi apropiata de unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fostului presedinte Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Douri, oficialul cu rangul cel mai inalt al fostului regim irakian aflat in libertate.

In schimb, Armata lui Muhammad, apropiata de fostul partid Baas, a luptat impotriva fortelor americane la Fallujah in 2005 si a fost implicata intr-o insurectie in orasul sunnit anul trecut.

Toate aceste grupari "primesc sustinere logistica din partea unor fosti membri ai partidului Baas", care s-a aflat la guvernare in Irak in timpul lui Saddam Hussein, potrivit ofiterului irakian.

Printre insurgenti se afla, de asemenea, Armata Mujahedinilor, formata din fosti ofiteri din armata lui Saddam Hussein. "Chiar daca aceste grupari nu impartasesc aceeasi ideologie ca SIIL, ele sustin in prezent gruparea islamista, urmand principiul "dusmanul dusmanului meu este prietenul meu", a adaugat ofiterul irakian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imagini bagdad, #bagdad irak , #Irak