Rata medie de acoperire a internetului de mare viteza (broadband) in Romania se situa, anul trecut, la 56%, sub media europeana de 76%, si plaseaza tara pe locul 26 in Uniunea Europeana in aceasta privinta, se arata intr-o statistica Roland Berger Strategy Consultants, prezentata, marti, cu ocazia unei conferinte de specialitate.
Conform sursei citate, la nivel global, numarul de conexiuni broadband a depasit 700 de milioane si va continua sa creasca cu aproximativ 5% in fiecare an pana in 2018.
Romania a ajuns, in 2013, la 3,8 milioane de conexiuni de internet in banda larga, dupa ce in 2005 numarul acestora era de doar 300.000. Estimarile specialistilor arata ca, in urmatorii patru ani, conexiunile broadband ar putea ajunge in Romania la 4,5 milioane.
Din datele Eurostat reiese faptul ca, in 2013, 42% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, in timp ce 40% dintre companiile cu mai putin de zece angajati se aflau in aceeasi situatie. In prezent, aproape o treime (28%) dintre romani utilizeaza un smartphone, din ce in ce mai multi au calculatoare, tablete sau televizoare inteligente, iar internetul intregeste portofoliul de produse.
Planul National NGN (Next Generation Network) al Romaniei are la baza Agenda Digitala pentru Europa, elaborata de Comisia Europeana. Obiectivul principal al documentului este de a avea, pana in anul 2020, acoperire broadband cu viteze de 100 Mbps, de 100%. Potrivit celor mai recente statistici realizate la nivel european,... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:20
1Agenda digitala a Uniunii Europene stipuleaza ca toate statele membre trebuie sa ofere un nivel de minim 30Mbps pentru conexiunile broadband, pana in 2020. Unele tari aproape au atins acest nivel, precum Danemarca sau Finlanda.
Obiectivul UE devine tot mai putin realizabil, dupa ce luna trecut aproximativ noua miliarde de dolari, destinati dezvoltarii infrastructurii de Internet broadband, au fost taiat din bugetul Uniunii Europene, ca urmare a reducerii masive de costuri.
Aceste taieri au ridicat indoieli cu privire la proiectul UE, dar comisarul european Neelie Kroes spune ca tinta poate fi atinsa, potrivit Ars Technica.
Comisarul a prezentat, marti, la Bruxelles, un plan care spune ca trebuie folosita infrastructura deja existenta, acolo unde este posibil acest lucru.
"Cheltuim bani si efort pentru duplicarea a ceea e deja avem?". Neelie Kroes a spus ca legislatia telecom trebuie unificata, in asa fel incat companiile din domeniu sa puna la dispozitie propria lor infrastructura, la preturi rezonabile.
In al doilea rand, a spus comisarul european, "operatorii si furnizorii de echipamente trebuie sa lucreze impreuna, in mod special cand e vorba de bani veniti de la contribuabili".
Oficialul UE a mai spus ca toate cladirile care sufera renovari majore vor trebui echipate cu infrastructura broadband de mare viteza.
Planul prezentat de Neelie Kroes este doar o propunere si va trebui sa treaca prin aparatul birocractic al Uniunii Europene pana sa poata fi... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 08:32
Numarul de conexiuni broadband la puncte mobile active a crescut cu circa 65%, la sfarsitul anului 2009 fata de aceeasi perioada a anului 2008, de la 1,5 mil. la 2,5 mil., iar in cazul punctelor fixe cu 12,4%, de la 2,5 la 2,8 mil. conexiuni, potrivit datele preliminare transmise de ANCOM, citat de NewsIn.Aceste date preliminare indica o rata de penetrare a conexiunilor broadband la puncte fixe de 13,1% la nivel de populatie si 34,2% la nivel de gospodarii la finalul anului trecut.
"Extinderea utilizarii aplicatiilor de guvernare electronica presupune indeplinirea simultana a mai multor conditii, dintre care mentionez in primul rand accesul la retele de comunicatii broadband si in al doilea rand implementarea unor aplicatii atat front end, cat si back office, precum si a unor mecanisme de securitate complexe.
ANCOM depune toate eforturile pentru a asigura indeplinirea primei conditii - accesul la retele broadband, iar acest lucru trebuie sa fie mai departe sustinut de dezvoltarea unor aplicatii care sa ii fie cu adevarat necesare si utile cetateanului si pe care sa le poata accesa prin aceste retele", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, la deschiderea Forumului Roman de eGuvernare care a avut loc in aceasta dimineata.
De asemenea, presedintele ANCOM a precizat ca Autoritatea va finaliza pe parcursul acestei luni un studiu la nivel national pentru identificarea "zonelor albe", care nu beneficiaza de acoperire pentru servicii broadband prin nicio tehnologie.... mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 16:27