UE vrea sa dea la toata lumea conexiuni broadband de 30Mbps, pana in 2020

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 08:32
2562 citiri
UE vrea sa dea la toata lumea conexiuni broadband de 30Mbps, pana in 2020

Agenda digitala a Uniunii Europene stipuleaza ca toate statele membre trebuie sa ofere un nivel de minim 30Mbps pentru conexiunile broadband, pana in 2020. Unele tari aproape au atins acest nivel, precum Danemarca sau Finlanda.

Obiectivul UE devine tot mai putin realizabil, dupa ce luna trecut aproximativ noua miliarde de dolari, destinati dezvoltarii infrastructurii de Internet broadband, au fost taiat din bugetul Uniunii Europene, ca urmare a reducerii masive de costuri.

Aceste taieri au ridicat indoieli cu privire la proiectul UE, dar comisarul european Neelie Kroes spune ca tinta poate fi atinsa, potrivit Ars Technica.

Comisarul a prezentat, marti, la Bruxelles, un plan care spune ca trebuie folosita infrastructura deja existenta, acolo unde este posibil acest lucru.

"Cheltuim bani si efort pentru duplicarea a ceea e deja avem?". Neelie Kroes a spus ca legislatia telecom trebuie unificata, in asa fel incat companiile din domeniu sa puna la dispozitie propria lor infrastructura, la preturi rezonabile.

In al doilea rand, a spus comisarul european, "operatorii si furnizorii de echipamente trebuie sa lucreze impreuna, in mod special cand e vorba de bani veniti de la contribuabili".

Oficialul UE a mai spus ca toate cladirile care sufera renovari majore vor trebui echipate cu infrastructura broadband de mare viteza.

Planul prezentat de Neelie Kroes este doar o propunere si va trebui sa treaca prin aparatul birocractic al Uniunii Europene pana sa poata fi pus in aplicare, ceea ce poate insemna ca vor trece minimum sase luni pana cand oficialii UE se vor pronunta asupra lui.

In Romania, potrivit datelor Eurostat, numarul de conexiuni la Internet de mare viteza la suta de locuitori este de 14. Eurostat defineste conexiunea de Internet de mare viteza ca avand minimum 144kbit pe secunda.

Aceasta rata este de 15 in Bulgaria, 20,6 in Ungaria, 16,4 in Slovacia, 19,9 in Grecia sau 31,7 in Suedia.

#conexiune Internet broadband, #Internet mare viteza UE, #conexiuni broadband Romania , #Viteza internet