Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simtit in incasarile bugetare' si a afirmat ca, pe langa un sistem din ce in ce mai sigur de lupta impotriva acestui fenomen, trebuie sa se lucreze si la ideea ca fiecare cetatean trebuie sa isi plateasca taxele.
"Toata lumea, cand este intrebata cum faci sa reduci taxele si sa cheltui mai mult, spune ca lupta cu evaziunea fiscala. Realitatea este, ceea ce prezentati dumneavoastra in studiu, ca mai este inca mult spatiu de recuperat dintr-o combatere reala a evaziunii fiscale. Si, cel putin dupa reorganizarea ANAF cu Directia Antifrauda, dupa colaborarea cu toate institutiile statului si actiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simtit in incasarile bugetare, faptul ca se poate si ca exista un spatiu foarte mare. Ma uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei incasati in plus la buget, o mare parte dintre acestia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Insa as vrea sa nu cadem in pacatul ca doar daca lucram la efect rezolvam problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.
Victor Ponta a adaugat ca, pentru o combatere cat mai eficienta a evaziunii fiscale, trebuie avute in vedere si cauzele.
"E ca si cand credem ca doar daca avem politisti, procurori, judecatori nu mai avem infractiuni in Romania. (...) E bine sa avem si ca avem un sistem din ce in ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:09
Peste 80 de tari s-au angajat miercuri, la Berlin, sa infiinteze pana in 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informatii financiare, un progres notabil in lupta impotriva fraudei fiscale si totodata o lovitura la adresa secretului bancar, relateaza AFP.
In acord multilateral in acest sens a fost incheiat in finalul Forumului mondial privind transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit circa o suta de delegatii marti si miercuri in capitala germana.
Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau. Obiectivul urmarit astfel este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.
Intre semnatare se numara statele membre ale Uniunii Europene, dar si principate atasate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.
Alte 30 de state s-au angajat, intr-un acord separat, sa se alature acestor schimburi din 2018, intre ele figurand tari ca Austria, dar si Elvetia, etalon al secretului bancar, si importante piete financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.
Acordul are la baza normele internationale CRS
Acordul anuntat miercuri are la... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 10:35
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat joi ca ar saluta crearea unui "FBI fiscal" pentru a limita posibilitatea ca evazionistii sa ascunda bani in paradisurile fiscale din strainatate.
Schauble a afirmat pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung ca, in lumina recentelor dezvaluiri privind evaziunea fiscala prin detinerea de conturi offshore, guvernul german are nevoie de o capacitate mai mare de a-i urmari pe cei care incalca legea, relateaza site-ul thelocal.de.
Daca cele 16 landuri germane individuale vor "ca biroul federal fiscal sa aiba o putere mai mare in combaterea evaziunii fiscale, atunci ar fi cu siguranta un pas binevenit", a declarat Schauble, politician crestin-democrat. El a precizat ca doar a acorda o autoritate mai mare guvernului central nu ar fi suficient - landurile trebuie sa coopereze mai mult unele cu altele.
"Esenta problemei este faptul ca landurile permit ca diferitele strategii de combatere a evaziunii fiscale sa functioneze una impotriva alteia si nu lipsa unei coeziuni intre guvernul federal si landuri", a declarat el publicatiei citate.
Ideea de a intari lupta impotriva evaziunii fiscale nu este noua. Steffen Kampeter, oficial in cadrul Ministerului de Finante, a declarat saptamana trecuta ca "Germania are nevoie de un FBI pentru a combate frauda fiscala internationala". mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 14:13
Premierul Victor Ponta a declarat ca ANAF va ramane la Ministerul de Finante, precizand ca, in calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscala nu doar prin ANAF, ci si prin celelalte institutii, avand posibilitatea de a cere informatii de la DGIPI, SRI si SIE.
"ANAF e la Ministerul de Finante. Nu pleaca in alta parte. Facem o alta structura din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus si domnul Chitoiu de fiecare data, in sensul in care Garda Financiara, Controlul vamal, celelalte, sa fie unite intr-o directie antifrauda care sa nu mai aiba ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri si firme care isi platesc taxe si sa se duca, asa cum e in tarile din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscala, deci sa fie mult mai eficienta in combaterea evaziunii", a spus Ponta.
El a precizat ca, in calitate de premier, are posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ci si prin celelalte institutii.
"Primul-ministru are ca atributii si posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finante, dar si coordonarea cu celelalte institutii, fie ca e vorba de Politie, de serviciile de informatii, care sprijina combaterea evaziunii fiscale, pentru ca e foarte important sa ai informatii si de la DGIPI si de la SRI si de la SIE cand e vorba de spalare de bani si evaziune fiscala trasnfrontaliera. Acest lucru nu-l poate face seful ANAF, ci pot sa-l fac... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:25
Departamentul Trezoreriei americane a recunoscut joi ca si-a ratat obiectivul de a incheia inainte de sfarsitul anului 2012 negocierile cu 13 tari in vederea unui acord care ar facilita aplicarea legii americane de combatere a evaziunii fiscale, relateaza AFP.
Doar sapte tari (Danemarca, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Norvegia si Elvetia) au semnat si parafat acordurile-tip propuse de guvernul american, arata comunicatul ministerului.
Dupa ce a incheiat un acord cu Londra, Trezoreria indicase la inceputul lunii noiembrie ca este pe cale finalizeze un acord interguvernamental pentru care spera sa termine negocierile pana la sfarsitul anului cu 13 tari (Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Mexic, Norvegia, Olanda, Spania) si trei teritorii autonome ale Marii Britanii: Guernesey, Jersey si insula Man.
Discutiile nu au avut rezultatul scontat decat cu sase dintre acesti parteneri. Scopul lor este sa aplice Legea de achitare a obligatiilor fiscale referitoare la conturile in strainatate (FATCA), pentru care Trezoreria si Fiscul american (IRS) au publicat joi decretele de aplicare, lansand astfel intrarea sa in vigoare, care urmeaza sa se faca in etape.
Votata in martie 2010, aceasta lege impune institutiilor financiare straine (EFE) sa transmita IRS informatii despre conturile detinute de contribuabili americani, cetateni ai SUA sau nu: numele si adresa titularului, balanta contului, sumele retrase si varsari... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:36
Autoritatile germane au recrutat aproximativ 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elena scrie deja despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani", potrivit Financial Times.
Masura autoritatilor federale din Germania risca sa reaprinda tensiunile dintre Berlin si Atena, potrivit publicatiei britanice.
Cei aproximativ 160 de experti urmeaza sa se deplaseze in Grecia in cadrul unei initiative a UE si FMI pentru imbunatatirea sistemului de colectare de taxe.
Un oficial guvernamental elen a reactionat pozitiv la plan: "Astfel de asistenta, pentru imbunatatirea calitatii si eficientei administratiei publice elene, este binevenita".
Sosirea oficialilor germani la Atena ar putea, insa, retrezi ostilitatea fata de Germania, declansata in ianuarie de un plan pentru numirea unui "comisar pentr buget", care sa supravegheze finantele Greciei.
Intr-un articol de prima pagina din tabloidul elen ProtoThema, voluntarii germani sunt descrisi drept "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".
Un oficial inalt din fiscul elen a spus: "Nu avem nevoie de ajutor din afara. Avem nevoie de computere mai bune si de o mai buna cooperare cu alte departamente guvernamentale".
Voluntarii ar putea derula seminarii sau "proiecte pe termen lung", potrivit Ministerului de Finante german. Toti cei aproape 160 de experti vorbesc engleza, iar aproximativ zece vorbesc... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:12
CSAT a recomandat, in urma sedintei de marti, intensificarea actiunilor intreprinse pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, aplicarea acestora in toate domeniile economiei, eficientizarea activitatii de valorificare a bunurilor confiscate, informeaza Mediafax.
"In cadrul sedintei s-a discutat pozitia Romaniei privind aportul la misiunea NATO din Libia. In acest context, s-a hotarat participarea Romaniei cu forte si mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor (Arms Embargo) impotriva Libiei, constand in fregata Regele Ferdinand" cu 205 militari si doi ofiteri de stat major specializati in forte navale", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale
Potrivit sursei citate, o alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la materializarea si valorificarea pragmatica a oportunitatilor comerciale si investitionale in relatiile cu statele din regiunea Asia-Pacific, in particular Republica Populara Chineza.
"Agenda a inclus si prezentarea unui raport privind progresele Romaniei in procesul de aderare la Spatiul Schengen, stabilind, cu acest prilej, prioritatile de actiune pentru perioada urmatoare. Concluzia discutiilor a fost ca Romania si-a respectat toate angajamentele la acest capitol, ca isi mentine pozitia privind aplicarea actualelor criterii Schengen de evaluare si ca dezaproba conexarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) la aceste criterii", se mai arata in document.
Membrii CSAT au facut o noua... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 23:07
Guvernul a adoptat, vineri, normele metodologice de aplicare a noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale, precizeaza Mediafax.Premierul Emil Boc a afirmat ca aceste norme stabilesc, inca o data, mentinerea cotei reduse de TVA la mai multe servicii.
El a mentionat astfel cota de 9% pentru serviciile constand in permiterea accesului in castele, case memoriale, muzee, monumente, gradini botanice si zoologice, targuri, expozitii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de carti, manuale scolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman si veterinar si pentru cazarea in sectorul hotelier.
De asemenea, normele metodologice prevad ca TVA de 5% este mentinuta pentru vanzarea locuintelor cu o suprafata utila de maxim 120 de metri patrati, pentru livrarea de cladiri cu destinatia de camine de batrani si de pensionari sau pentru case de copii, pentru centrele de recuperare-reabilitare pentru minori cu handicap.
Cota de TVA de 5% se mentine si pentru vanzarea de cladiri, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite, catre primarii, in vederea atribuirii ca locuinte sociale cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietii.
Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata la... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 13:06
Guvernul a adoptat actul normativ privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede, printre altele, un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune si taxarea inversa a TVA la produse precum cerealele, legumele si produsele din carne, precizeaza NewsIn.Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Ordonanta de Urgenta introduce un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune, care presupune "trecerea pe culoare specifice" si plata TVA sau a altor obligatii vamale si fiscale in puncte prestabilite.
Este instituita totodata taxarea inversa a TVA pentru produse precum cerealele, legumele, fructele, florile, carnea ?i produsele din carne sau zaharul si este introdus "registrul operatorilor intracomunitari", in incercarea de a elimina evaziunea in zona TVA.
Magazinele duty-free vor plati anticipat TVA, accize si taxe vamale.In ceea ce prive?te antrepozitul fiscal, raman antrepozitele fiscale de productie ?i dispar cele de depozitare, cu exceptia celor care apartin producatorilor de tigari si rafinariilor.Pentru a combate evaziunea prin cesionari si insolventa, Guvernul a introdus obligativitatea solicitarii avizului Fiscului in cazul cesionarii si a fost introdusa o raspundere comuna a administratorului in cazul insolventei.Actele de contrabanda nu vor mai fi considerate contraventii, ci infractiuni. mai mult
Luni, 31 Mai 2010, ora 09:15