Patronatele cer evidentierea accizei pe bonul fiscal

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 18:00
1782 citiri
Patronatele cer evidentierea accizei pe bonul fiscal

Reprezentantii mediului de afaceri au propus, luni, Ministerului Finantelor Publice (MFP) evidentierea accizei pe bonul fiscal, intr-un mod similar taxei pe valoarea adaugata (TVA), dar si amanarea introducerii obligativitatii caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor inlocui casele de marcat cu rola de hartie.

In cadrul consultarii publice organizate de MFP pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal si a celui privind pachetul de masuri anti-evaziune, Romulus Dascalu, reprezentantul unui patronat din industria bauturilor alcoolice, a aratat ca inscrierea accizelor pe bonul fiscal are ca scop combaterea evaziunii pe lantul de distributie a produselor accizabile, cum sunt tigarile, bauturile alcoolice, produsele petroliere si este aplicata de alte state europene, spre exemplu de Ungaria, scrie Agerpes.

Pe de alta parte, votul consultativ al Comisiei de dialog social in privinta proiectului de introducere obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost unul negativ. Reprezentantii mediului de afaceri au cerut amanarea ordonantei pana cand Fiscul va finaliza sistemul catre va permite conectarea acestor case de marcat la serverul administratiei fiscale si pana la realizarea unui studiu de impact.

Secretarul de stat in MFP Dan Manolescu a precizat ca proiectul are doua etape, prima care prevede introducerea intr-un interval de un an si jumatate a caselor de marcat cu jurnal electronic si o a doua care vizeaza conectarea acestor case la serverul Fiscului, iar studiul de impact va putea fi realizat numai dupa introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic.

Tot luni, a fost discutat la MFP si proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede si noul mod de calcul al accizelor, in lei si nu in euro. Problema calcularii accizelor in lei si al inghetarii nivelului acestora pentru 2015 la nivelul in lei din 2014 nu a generat reactii negative din partea mediului de afaceri, singurele observatii fiind legate de faptul ca autoritatile mentin scutirea de accize a bauturilor fermentate linistite, care, in opinia patronatelor de profil, favorizeaza evaziunea fiscala.

Un numar de 1.311 companii, carora Fiscul le-a acordat calitatea de mari contribuabili, vor avea obligatia sa utilizeze de la 1 ianuarie 2016 numai case de marcat cu jurnal electronic, care vor inlocui casele de marcat fiscale cu rola de hartie, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice/MFP/, care are ca scop reducerea evaziunii fiscale.

Operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii - in numar de 15.387 - vor avea aceasta obligatie incepand cu data de 1 aprilie 2016, iar contribuabilii mici - de la 1 august 2016.

Proiectul de ordonanta de urgenta prevede, de asemenea, autorizarea de catre Comisie numai a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic incepand cu data de 1 iulie 2015 si interzicerea comercializarii aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal pe suport de hartie incepand cu data de 1 octombrie 2015.

Potrivit MFP, aceasta inlocuire etapizata va permite atat importatorilor, cat si distribuitorilor sa-si lichideze stocurile de modele vechi si sa obtina avizul tehnic favorabil si autorizatia de distributie pentru noile modele cat si utilizatorilor sa-si achizitioneze in timp noile aparate, fara pierderi financiare si fara perturbarea activitatii comerciale.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic si conectarea cu ANAF are scopul sa asigure conditii pentru concurenta loiala intre contribuabili, sa imbunatateasca activitatea de control si sa asigure parghiile necesare reducerii evaziunii fiscale in domeniile comertului cu amanuntul si serviciilor. O astfel de masura a fost luata de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croatia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia.

Prin acest proiect va fi creat cadrul legal pentru intocmirea unui Registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete sau in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si a implementarii ulterioare a procedurii de supraveghere si monitorizare a functionarii aparatelor de marcat electronice fiscale, ca o masura de combatere a evaziunii fiscale. Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la un sistem informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale va fi stabilita de ANAF in 6 luni dupa ce vor expira termenele tranzitorii pentru toate categoriile de operatori economici care intra sub incidenta actului normativ si au obligativitatea conformarii dotarii cu case de marcat cu jurnal electronic si sistem de comunicare la distanta (respectiv, dupa maximul de 390 de zile, termen prevazut de lege pentru micii contribuabili).

In continutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Modificarea are in vedere corelarea cu legislatia privind Codul fiscal (prevederile pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata care poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acciza bon fiscal, #casa marcat jurnal electronic , #TVA