Recentul act normativ adoptat de Guvern a desteptat multe reactii in mediul de afaceri romanesc. Este cunoscut ca legea investitiilor din Romania nu are gradul de sofisticare pe care il au legislatiile unor tari mai mature, iar legea investitorilor individuali - business angels genereaza asteptari si dezamagiri, deopotriva.
As dori sa subliniez inainte de a continua ca proiectul de lege nu se aplica momentan. Acesta mai trebuie sa fie adoptat in Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, ulterior completat cu normele metodologice de implementare.
Acest proiect de lege aduce un plus in sistemul de sprijin al antreprenorilor, mai ales a celor la inceput de drum care cauta sa obtina finantare. Conform acestuia, unui investitor privat i se cesioneaza pana la 49% din capitalul social al unui SRL, iar acest investitor poate acorda imprumuturi SRL-ului beneficiind de anumite facilitati fiscale.
Asadar, investitorul privat devine asociat al SRL-ului si trebuie sa acorde imprumuturi banesti SRL-ului pentru a beneficia de facilitatile fiscale.
Din punctul meu de vedere, principalele probleme sunt legate de definirea notiunii de imprumut, apoi de modul in care se poate obtine facilitatea respectiva si despre definirea investitorului de tip business angel.
Mai exista, apoi, discutia despre viziune. Mentionez ca pana si cesionarea a pana la 49% din capitalul social al companiei mi se pare excesiv. Legea se adreseaza exclusiv... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:38
Am urmarit recent cateva cifre din statistici oficiale care vorbesc despre starea IMM-urilor in Romania. Era de asteptat ca acestea sa nu fie dintre cele mai bune. Doresc sa impartasesc cu voi cateva dintre concluziile acestor statistici.
O buna parte dintre IMM-urile romanesti active inainte de perioada programatica 2007-2013 nu mai sunt. Numarul de startup-uri inregistrate pana in luna iulie, anul curent, este de 63.331, cu aproapte 20.000 mai putin decat anul trecut. Sectoarele de informatia tehnologiei si comunicare si industrie cunosc o crestere pozitiva in numarul de firme active in ultimii, insa, cu toate acestea, IMM-urile nu sunt performante in ceea ce priveste productivitatea si valoarea adaugata.
Toate acestea pot fi puse, bunaoara, pe seama crizei economice. Au existat, insa, si oportunitati, precum piata unica europeana, programele de finantare europeana si programe de stimulare a spiritului antreprenorial care ar fi trebuit sa vina in contrapondere. Concluziile ferme le las in mana analistilor. Ce as dori, in schimb, sa punctez este o slabiciune unde un mediu investitional mai sanatos ar putea ameliora starea ingrijoratoare a segmentului IMM: business angels.
Acestia sunt genul de investitori care vin sa echilibreze variabilele finantare si know-how. Un business angel bine pregatit vede un startup ca startup, e competent in a-i evalua potentialul si stie cum sa il directioneze inspre crestere, accentuand capitolele inovare si competitivitate.... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:15
Ce avem la dispozitie in afara de investitii straine directe si credite bancare? Nu prea multe din nefericire. Am ales pentru articolul acesta sa va vorbesc despre microcreditare, fondurile nerambursabile de la bugetul de stat si fondurile structurale.
In momentul de fata, economia romaneasca merge din inertie. In lipsa unei directii strategice clare la nivel national, preponderente sunt sectoarele de comert si servicii, in detrimentul celor axate pe productie sau cu valoare adaugata ridicata la bugetul de stat. Industriile creative, in care intra si software-ul, sau inovatia sunt infim stimulate - desi partea de IT are o serie de facilitati, ce exista nu este nici pe departe suficient; iar daca incepem sa vorbim de forme alternative de capitalism, precum antreprenoriatul social, atunci ne-ar invalui viforul.
Pe langa lipsa unei strategii, imaginea sumbra a mediului economic romanesc se datoreaza numarului limitat de instrumente de finantare pentru antreprenori, indiferent de stadiul in care se afla afacerea acestora. De asemenea, conditiile in care se acorda acele instrumente care exista ridica semne de intrebare.
In articolele anterioare am mentionat scaderea drastica a capitalului de investitii strain, cat si despre neincrederea bancilor in a acorda credite IMM-urilor datorita gradului ridicat de risc pe care il implica. Ca alternative, am vorbit despre business angels si despre principii demne de luat in considerare in abordarea unei finantari. De data... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:42
O alternativa mult mai viabila decat bancile pentru finantarea start-up-urilor este cea de la un business angel. Rolul unui astfel de finantator din "umbra" este acela de a "da imboldul" necesar antreprenorilor fara bani, dar care au planuri mari.
Peter Barta prezinta intr-un interviu acordat Business24 cum isi recupereaza un business angel investitia si care sunt pasii pe care ii are de urmat o companie care are nevoie de finantare.
Antreprenorul trebuie sa se "inarmeze" cu multa putere de convingere si o idee de afacere care sa promita. In plus, are nevoie si de o prezentare power point, cateva intalniri cu potentialul finantator si un avocat care sa intermedieze incheierea contractului prin care investitorul preia o parte din actiunile companiei.
Care sunt procedurile de finantare pentru un business angel? Cum se face selectia startup-urilor? Se incheie un contract intre business angel si companie?
Nu exista o procedura anume definita pentru a atrage o finantare de la un business angel. Totul pleaca de la nevoia de finantare a unui start-up sau antreprenor, in functie de obiectivele de finantare stabilite si unde anume doreste antreprenorul sa duca compania. In functie de aceste obiective se stabileste o lista cu potentiali business angels, care ar fi interesati de tipul de afacere initiata. Acest lucru se face in functie de domeniul de activitate al business-ului si de portofoliul business angel-ului. Este foarte important ca antreprenorul sa vada daca... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 08:01
In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.
Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.
Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.
Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.
In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:32
Peter Barta, unul dintre fondatorii VentureConnect, vorbeste despre reteta succesului, despre ce trebuie sa faci la inceput de drum in afaceri, dar si despre evenimentele care au alcatuit lectia de viata pentru un antreprenor extrem de apreciat in lumea business.
Perseverenta, cunostintele de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei sunt elementele care, alaturi de abilitatea de a face lucrurile se intample, te vor ajuta sa fii un om de afaceri de succes, spune Peter Barta.
UberVu, Brainient, Summify sunt companiile care au demonstrat ca romanii au abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori, a declarat Peter Barta, intr-un interviu acordat Business24.
Obisnuiti sa va descrieti o persoana cu o atitudine "gata de actiune". Este cumva aceasta reteta succesului in antreprenoriat: abilitatea de a face lucrurile sa se intample?
Cu siguranta. Pentru mine si colegii mei antreprenoriatul este un mod de viata. Din experienta mea de pana acum, atat in calitate de antreprenor, mentor si manager am deprins cateva invataminte care nu dau gres.
Consider ca antreprenorii trebuie sa gaseasca oportunitati chiar si in momente in care situtia pare putin incurajatoare sau chiar sa si le creeze.
Sunt sigur ca sunt si alte persoane care militeaza pentru acest lucru, dar in general, noi avem tendinta de a vedea partea goala a paharului in locul celei pline. Si fix aceasta atitudine negativa si... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00