Prima lege pentru business angels din Romania, un mit devenit realitate

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:15
5358 citiri
Prima lege pentru business angels din Romania, un mit devenit realitate

Am urmarit recent cateva cifre din statistici oficiale care vorbesc despre starea IMM-urilor in Romania. Era de asteptat ca acestea sa nu fie dintre cele mai bune. Doresc sa impartasesc cu voi cateva dintre concluziile acestor statistici.

O buna parte dintre IMM-urile romanesti active inainte de perioada programatica 2007-2013 nu mai sunt. Numarul de startup-uri inregistrate pana in luna iulie, anul curent, este de 63.331, cu aproapte 20.000 mai putin decat anul trecut. Sectoarele de informatia tehnologiei si comunicare si industrie cunosc o crestere pozitiva in numarul de firme active in ultimii, insa, cu toate acestea, IMM-urile nu sunt performante in ceea ce priveste productivitatea si valoarea adaugata.

Toate acestea pot fi puse, bunaoara, pe seama crizei economice. Au existat, insa, si oportunitati, precum piata unica europeana, programele de finantare europeana si programe de stimulare a spiritului antreprenorial care ar fi trebuit sa vina in contrapondere. Concluziile ferme le las in mana analistilor. Ce as dori, in schimb, sa punctez este o slabiciune unde un mediu investitional mai sanatos ar putea ameliora starea ingrijoratoare a segmentului IMM: business angels.

Acestia sunt genul de investitori care vin sa echilibreze variabilele finantare si know-how. Un business angel bine pregatit vede un startup ca startup, e competent in a-i evalua potentialul si stie cum sa il directioneze inspre crestere, accentuand capitolele inovare si competitivitate. Informatia de business, atat a liderului de startup cat si a celui care investeste in el, este esentiala in cifre favorabile la nivel statistic.

Reglementarea investitiilor de tip business angel, de bun augur

In acest sens, ma bucura nespus ca saptamana trecuta Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se reglementeaza regimul investitorilor tip business angel din Romania. Astfel, IMM-urile, dar si startup-urile care au nevoie de capital pentru a se dezvolta vor putea apela la ajutorul unui "business angel" ca alternativa la finantarea din partea bancilor, inca reticente in a acorda bani afacerilor mici, cu grad ridicat de risc. Mai ales fiindca nu este atributul lor, cu exceptia unor banci specializate inspre investitii in zona start-up, precum Sillicon Valley Bank.

Desigur, antreprenorii puteau face asta si inaintea proiectului de lege, insa prevederile actuale asigura facilitati fiscale pentru investitori. Acestia cedeaza parti sociale catre investitori in schimbul unui imprumut fara dobanda. Timp de trei ani de la aceasta tranzactie, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care ii revin din dividende, dar care nu vor depasi imprumutul acordat de el micului antreprenor. In plus, tot investitorul va fi scutit de impozitul pe profitul care ii ramane odata ce decide sa faca un exit din businessul finantat.

Intr-un mediu antreprenorial in care se inregistreaza tot mai putine startup-uri, e cu atat mai multa de nevoie de stimularea investitorilor, iar proiectul de lege aprobat este un pas imbucurator inainte. Deficitul din piata de venture capital necesita sustinere, astfel incat sa se poata acoperi cat mai bine cererea de finantare a firmelor noi, dar valoroase, cu potential mare de crestere. In urmatoarea perioada programatica vor fi sustinuti investitorii tip business angels prin masurile prevazute pentru facilitarea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, una dintre prioritatile majore ale Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de crestere si ocupare in Europa 2020. Comisia Europeana incurajeaza investitiile business angels prin identificarea si promovarea bunelor practici in statele membre si sustine financiar, prin Programul de Inovare si Competitivitate, constituirea fondurilor de co-investitii in parteneriat cu venture capital, orientate pe finantari seed si start-up; masuri mai puternice vor fi activate in cadrul viitorului program de competitivitate COSME (2014-2020).

Pe langa finantare, mai este nevoie si de informatie. Antreprenorii la inceput de drum au nevoie de indrumare si de programe accesibile unde sa isi valideze ideile. Vorbesc mereu despre beneficiul si nevoia de educatie antreprenoriala si de business angels cu know-how, care sa fie mai mult decat simpli investitori. Sper ca masurile legislative sa stimuleze colaborari fructuoase in mediul de afaceri si sa determine mai multi angels sa investeasca in startup-uri.

Articol semnat de Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#lege business angels, #reglementare business angels, #investitii business angels , #Finantare afaceri