Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Editorial Peter Barta, despre business angels: O solutie mai "umana" decat cea bancara

Editorial Peter Barta, despre business angels: O solutie mai "umana" decat cea bancara


In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.

Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.

Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.

Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.

In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte si expunerea acestuia, cat si mentoratul. Un business angel bun va deschide afacerii porti, ajutand echipa si ideea sa creasca.

De multe ori banii nu sunt problema. O afacere are mai mare nevoie de smart money: capital si mentorat.

Criteriile pe care le considera un business angel atunci cand evalueaza o propunere de investitie depinde de persoana, insa, in general, elementele care conteaza cel mai mult sunt cifrele, domeniul si echipa. Daca o companie are vanzari sau poate demonstra necesitatea produsului sau serviciului pe piata, daca activeaza intr-un domeniu in care business angel-ul este interesat si daca echipa demonstreaza determinarea de a duce planul pana la capat, atunci sansele sunt in favoarea afacerii.

"Caut o afacere cu perspectiva globala, care sa aiba potential mare"

Ca business angel, ceea ce ma motiveaza pe langa aspectul financiar este combinatia dintre rentabilitate, dorinta de a ajuta antreprenorii la inceput de drum si interesul activ in domeniul sau industria in care se realizeaza investitia. Pe langa acestea, caut o afacere cu perspectiva globala, care sa aiba potential mare.

In Romania, insa, nu exista asociatii de business angels la nivelul din strainatate. Exista initiative in zona de tehnologie, unde activez eu, insa nu sunt cunoscute suficient de mult. In mare, poti numara "ingerii" pe degete. Totusi, Venture Connect a lansat platforma Angel Connect, care incearca sa creeze o legatura intre antreprenori si business angels din regiune.

De asemenea, pot sugera Tech Angels, o retea in care antreprenorul poate veni cu proiecte si unde poate cauta finantare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3691 ori