Editorial Peter Barta: Cum ne finantam afacerile in 2014

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
6877 citiri
Editorial Peter Barta: Cum ne finantam afacerile in 2014

Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.

In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.

Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an

Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.

Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.

In anii trecuti, au fost inregistrate sincope care au daunat grav unor programe, conducand la blocaje care au provocat probleme masive beneficiarilor. Conditiile pentru acordarea de finantari se vor inaspri pentru a preveni irosirea acestor fonduri.

Dintr-o a doua directie, stimularea mediului de afaceri romanesc se face prin programele nationale. Pentru afaceri debutante, programe precum SRL-D, START, sau pentru stimularea zonei de comert si servicii, sunt benefice si este foarte mare nevoie de ele. Problema, insa, este ca duc lipsa de coerenta si nu urmaresc obiective strategice clare. Lipseste partea de mentorat: aplici, obtii o finantare, presupunand ca aplicatia n-a fost respinsa din cauza redactarii, iar pe urma nu se mai ocupa nimeni de tine. Existenta unor programe de mentorat adiacente ar contribui la valoarea pe care o produc banii investiti; expertiza unui antreprenor cu experienta l-ar putea ajuta pe intreprinzatorul debutant sa evite anumite greseli si sa-si dezvolta afacerea. Finantarea, si o perioada de pregatire de 10 zile, nu sunt suficiente pentru a valida ideea.

Pentru anul viitor nu vad modificari majore in ceea ce priveste finantarile de la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, se impune o regandire a acestor programe in functie de prioritatile si de strategia nationala. E nevoie de o revitalizare care sa conduca la o crestere a initiativelor antreprenoriale sustenabile. In plus, urmeaza un an electoral.

Ca progres pe care l-am inregistrat anul acesta, remarc programe precum 101 companii de la stres la succes, care a reusit intr-un timp foarte scurt sa aduca la aceeasi masa antreprenori cu experienta si antreprenori la inceput de drum care au nevoie de mentorat. In ceea ce priveste initiativele guvernamentale, imi vine greu sa evaluez daca rezultatele inregistrate prin programe sunt semnificative sau nu, fiindca nu urmaresc tinte clare.

O solutie dupa forma modelelor de buna practica din Vest

Printre lucrurile care lipsesc la noi, identific o entitate public-privata care sa actioneze pe post de coordonator al activitatilor de sprijin pentru IMM-uri si antreprenoriat la nivel national prin cooperarea dintre mediul de afaceri si sectorul guvernamental, educatie si cercetare si furnizorii de finantari pentru IMM. O astfel de institutie ar fi similara cu organizatii si fundatii precum Fundatia Daneza pentru Antreprenoriat (FFE YE), ECOPLUS Lower Austria, US Small Business Administration (SBA), sau STARTUP UK.

O astfel de organizatie sustine afacerile debutante cu informatii si asistenta in stadiul de infiintare, faciliteaza comunicatia intre antreprenori si investitori, ofera finantare sau sprijina companiile emergente in obtinerea fondurilor necesare, mediaza dialogul intre cercetarea academica si implementarea practica (FFE YE), s.a.

Spre exemplu, SBA isi indeplineste scopul de a ajuta, a acorda consultanta si de a proteja interesele afacerilor mici, prin patru functii programatice: accesul la capital (finantarea firmelor), dezvoltarea antreprenoriala (educatie, informare, asistenta tehnica si instruire) si servicii de avocatura. FFE-YE are trei directii in desfasurarea activitatii: promovarea educatiei antreprenoriale, finantarea proiectelor antreprenoriale si cercetarea si analiza in domeniile antreprenoriatului.

O institutie similara, care sa fluidizeze procesul antreprenorial, ar putea contribui la crearea unui mediu de afaceri competitiv si in Romania, imbinand finantarea cu gestionarea ei inteligenta. A avea bani este necesar, dar nu suficient.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Barta finantare afaceri 2013, #Barta solutii finantare IMM, #solutii finantare companii , #Finantare afaceri