Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
Actiunile combinatului petrochimic Oltchim au fost suspendate de la tranzactionarea pe Bursa vineri dimineata, dupa ce Comisia Europeana a aprobat miercuri un ajutor de stat de 125 de milioane de euro, desi Oltchim a anuntat joi ca nu a primit nicio instiintare oficiala in acest sens.
Miercuri, surse din domeniu au declarat ca oficialii de la Bruxelles au aprobat conversia in actiuni a creantelor detinute de AVAS la Oltchim, proces care treneaza din 2008.
Joi, reprezentantii Oltchim a trimis un raport Bursei de Valori prin care informau investitorii de faptul ca nu au primit nicio instiintare oficiala cu privire la decizia Comisiei Europene. Oltchim a punctat ca va anunta piata imediat ce va primi instiintarea oficiala.
Guvernul a notificat autoritatile de la Bruxelles inca din 2008 cu privire la intentia de a converti in actiuni creantele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Oltchim. Procesul a fost ingreunat de diverse plangeri ale unui actionar minoritar al Oltchim, PCC SE.
In octombrie 2011, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti, comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a cerut autoritatilor de la Bucuresti un calendar cert de privatizare a Oltchim.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI, combinatul Oltchim va fi scos la privatizare in luna aprilie a acestui an, statul urmand sa cedeze intreaga sa participatie de 54,8% din actiunile companiei.
Tododata, Oltchim face parte din primul val de... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:10
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital estimeaza ca statul ar putea atrage inca 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe Bursa, cotate la un miliard de euro, prin liberalizarea pietei de capital.
Adoptarea legii privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri are implicatii directe atat asupra finantarii companiilor romanesti pe piata de capital, cat si asupra dezvoltarii investitiilor straine si a sistemului de pensii private.
Pragul de detinere la SIF-uri
Pragul de detinere la SIF-uri este cea mai importanta problema pe piata de capital din ultimii cinci ani, iar in prezent genereaza pierderi statului roman. Fondurile ar putea fi atrase la bugetul stat prin cresterea valorii companiilor din lista de privatizare agreata de Guvernul Romaniei impreuna cu FMI si prin cresterea investitiilor fondurilor de pensii pe piata locala de capital.
"Daca ne raportam la piata din Polonia, companiile de pe piata romaneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value. Si cum cele doua piete sunt similiare din perspectiva evolutiei, diferenta poat fi explicata de ineficienta pietei de capital cauzata de stadiului slab de dezvoltare. Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Pe termen scurt, statul are tot intereseul sa dezvolte piata de capital. Cu cat o piata este mai dezvoltata, cu atat IPO-urile vor fi mai bune si preturile mai mari," a declarat Dumitru... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:25
Rezultatele companiilor din sectoarele chimic, farmaceutic si componente auto listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in 2011 sub semnul incertitudinilor din cauza factorilor macroeconomici, dupa ce, anul trecut, au raportat date financiare solide.Pentru anul 2011 imaginea de ansamblu, atat pentru economia Romaniei cat si pentru cea mondiala, ramane marcata de incertitudini. In plan global, majoritatea economiilor vestice nu se bucura de reveniri spectaculoase in timp ce principalele economii emergente (China, Brazilia si India) se confrunta cu pericolul supraincalzirii.
In plan national, Romania se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste iesirea din recesiune, pe fondul cresterii sustinute a preturilor existand serioase riscuri de stagflatie", a declarat Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville, in raportul de analiza "Rezultate companii BVB - Anul 2010".
Sectorul ingrasaminte si produse chimice
Pornind de la asteptarile privind evolutia macroeconomica, sectorul chimic ar putea fi dezavantajat in cazul in care se admite scenariul unei iesiri tehnice din recesiune, nesustinuta de realitatatea economica.
In schimb, daca se accepta ipoteza apropierii sfarsitului recesiunii, sectorul industriei chimice poate reprezenta o alegere buna din perspectiva potentialul de crestere a pretului actiunilor, spun analistii firmei de brokeraj.
Sub-sectorul ingrasamintelor este unul care, in mod istoric, poate reprezenta o investitie buna chiar si in situatii de... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:57
Ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, luni, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ca este foarte important faptul ca Romania continua sa urmeze programul cu FMI si ca exista o negociere de succes cu Fondul pentru inceperea unui program nou, relateaza Mediafax."Cred ca este foarte important ca Romania continua sa urmeze programul cu FMI si pentru mine este foarte bine ca este o negociere de succes cu FMI pentru un program nou", a spus Martin Harris, intrebat care este in opinia sa mesajul pe care l-a transmis presedintele prin anuntul facut duminica potrivit caruia Romania nu mai are nevoie sa acceseze ultima transa de un miliard de euro de la FMI.
Ambasadorul a apreciat ca mai importanta decat banii este reforma si ca acesta a fost sensul declaratiei presedintelui.
"Eu cred ca cel mai important nu este banul, ci reforma si pentru mine acesta este sensul comentariului presedintelui", a spus Harris.
Ambasadorul britanic, Martin Harris, a facut aceste declaratii cu ocazia participarii sale la deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti.
El a apreciat ca prezenta sa la eveniment este o recunoastere a activitatii BVB in mod special in urma listarii Fondului Proprietatea.
El a spus ca este nerabdator sa discute despre dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti si despre dezvoltarea relatiilor acesteia cu Bursa de la Londra in viitor.
Ambasadorul a semnat in cartea de onoare a Bursei, scriind urmatorul mesaj: "Felicitari pentru BVB si cu mari sperante pentru... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 11:09
Statul ar putea evita un nou acord FMI prin vanzarea companiilor la Bursa de Valori Bucuresti, protejand in acest fel si moneda natioanala care nu ar mai continua sa se deprecieze. "E clar ca e mai bine sa privatizezi pe Bursa decat sa iei bani de la FMI, dar statul trebuie sa-si restructureze si cheltuielile. Orice ban din privatizari care nu e cheltuit pentru scoli, sanatate, drumuri si siguranta este irosit. Este ca si cum ti-ai vinde casa ca sa cumperi mancare", a declarat Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank, pentru Ziarul Financiar.Ministerul Economiei a promis ca va vinde pe Bursa circa 10% din Petrom si cate 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica si ar putea aduna aproape 1 mld euro.
Desi Guvernul a aprobat vanzarea acestor pachete, Ministerul Economiei nu a demarat nici macar procedura de selectie a intermediarului. In schimb, presedintele a anuntat ca anul viitor Romania va incheia un nou acord de imprumut cu FMI. mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 11:01
Acordul cu FMI si revenirile spectaculoase din martie nu au ajutat Bursa de la Bucuresti sa treaca pe plus la nivelul primului trimestru din 2009, brokerii fiind de parere ca reintroducerea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania a cantarit mai mult in dinamica indicilor."Am avut un trimestru de scadere destul de serioasa, dar ultima luna a dat sperante investitorilor cu privire la posibilitatea atingerii minimelor, in conditiile in care am vazut reveniri si de 25-30% pe unii indici in luna martie", a declarat pentru NewsIn Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.Astfel, de la inceputul anului, indicele BET al Bursei, care reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 18,39%, in vreme ce piata a pierdut pe ansamblu 21,56%. Sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) a consemnat o scadere mai mica, de 14,07%, in vreme ce indicele BET-NG, reprezentativ pentru titlurile din sectorul energetic, a incheiat primul trimestru cu o scadere nesemnificativa, de 0,15%."La aceasta evolutie de pe finalul trimestrului au contribuit doi factori.
Primul a fost incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), in sensul in care riscurile fata de Romania au mai scazut, iar in al doilea rand a contribuit evolutia pietelor externe. Totusi, au mai fost momente in care pietele externe cresteau si bursa noastra nu reactiona, dar in martie ne-a ajutat foarte mult acordul cu FMI", a adaugat Brendea.Prin comparatie,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 14:03