JPMorgan "pariaza" prost si pierde doua mld. de dolari

Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:45
1529 citiri
JPMorgan "pariaza" prost si pierde doua mld. de dolari

JPMorgan Chase & Co. a anuntat ca a pierdut doua miliarde de dolari in tranzactii cu bani proprii, din cauza unor greseli realizate de echipele de investitii si de management de risc ale bancii.

Aceste pierderi pun in pericol efortul bancii de pe Wall Street, ale carei actiuni se tranzactioneaza si la Bucuresti incepand de joi, de a obtine o relaxare a legislatiei cu privire la "pariurile" pe care bancile au dreptul sa le faca. "Au fost multe erori, superficialitate si greseli de judecata", a spus CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, citat de Bloomberg, pe masura ce actiunile companiei s-au prabusit pe pietele bursiere.

Cel mai mare departament de investitii al bancii, condus de Ina Drew, a adoptat o pozitie gresita vizavi de tranzactiile cu banii proprii ai bancii. Titlurile sintetice in care s-a investit raman volatile si ar putea costa banca inca un miliard de dolari in urmatoarele sase luni, estimeaza Dimon.

Actiunile JPMorgan, in declin

Actiunile JPMorgan s-au depreciat cu 6,7 procente, pana la 38 de dolari, pe piata de la New York. Inainte ca pierderile sa fie anuntate, actiunile companiei castigasera 23 de procente in valoare doar de la inceputul anului.

Actiunile JPMorgan Chase se tranzactioneaza si la Bursa de Valori Bucuresti incepand de joi, 10 mai, interval in care s-a realizat o singura tranzactie, cu o singura actiune. Valoarea acesteia a fost de 141,25 lei, putin peste 41 de dolari.

Intrebat daca exista o legatura intre numarul mic de tranzactii realizate cu titlul JPMorgan si anuntul facut de banca de pa Wall Street, directorul general Intercapital Invest, Razvan Pasol declara: "Nu neaparat. Fiind vorba de companii noi care se tranzactioneaza in Romania, cred ca e nevoie de putin timp ca investitorii sa le cunoasca si sa le studieze. Nu as zice neaparat ca e o legatura intre acestea."

In ceea ce priveste evolutia actiunilor pe bursa romaneasca in urma anuntului pierderilor masive suferite, Pasol considera ca orice anunt al unei companii tranzactionata afecteaza, in bine sau in rau, in functie de anunt, evolutia companiilor respective. "Investitorii iau in calcul toate anunturile", spune acesta.

Cum pierzi doua miliarde de dolari

Dimon a spus ca pana acum lucrurile au mers bine, mai ales dupa ce au angajat oameni talentati. "E o atitudine aroganta clasica bancilor de pe Wall Street, pe care am mai vazut-o de multe ori", spune Simon Johnson, fost economist sef al FMI, care acum are un job de profesor la MIT. "Ce e ironic aici e ca Jamie insusi se prezinta ca pe 'regele managementului de risc'", continua Johnson.

Pierderile de doua miliarde de dolari au avut loc la Londra sub mai multi brokeri, conform unui director al bancii care a vrut sa ramana anonim. Dimon nu a fost informat despre schimbarea lor de strategie si nu a cunoscut adevarata magnitudine a pierderilor inregistrate, decat dupa anuntarea rezultatelor financiare din 13 aprilie.

Angajatii responsabili de pierdere vor fi, cel mai probabil, concediati in urmatoarea perioada. Banca reevalueaza si actiunile echipei de monitorizare a riscului din cadrul departamentului de investitii.

Dimon a oferit mai multe libertate acestei divizii in ultimii ani, permitandu-le sa ia decizii mai importante si sa faca tranzactii speculative mai mari si mai riscante cu banii bancii, tocmai pentru a demonstra ca situatia poate fi controlata. El a aparat departamentul, sustinand ca este un "gardian sofisticat" al fondurilor bancii. El a adaugat in aprilie ca intregul scandal iscat in urma dezvaluirilor Bloomberg este o furtuna iscata intr-un pahar cu apa.

Departamentul de investitii al JPMorgan, cel care a realizat tranzactiile riscante, este implicat si intr-o serie de discutii cu privire la eforturile SUA de a interzice bancilor sa tranzactioneze cu proprii bani.

CEO-ul JPMorgan a spus ca stirea celor doua miliarde de dolari pierduti vine intr-un moment "perfect" pentru analistii care cer o strictete mai mare a legii legate de proprietary trading (realizarea de tranzactii cu banii bancii), numita dupa Paul Volcker, fostul sef al Federal Reserve. "Orice sansa avea sa relaxeze legea Volcker a fost pierduta", declara Craig Pirrong, profesor de finante la Universitatea din Houston.

#pierderi 2 miliarde dolari JPMorgan Chase, #investitii JPMorgan Chase, #pierderi JPMorgan Chase, #actiuni JPMorgan Chase BVB , #Banci internationale