Legea concurentei neloiale va fi modificata, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Principala modificare vizeaza protejarea firmelor mici in fata abuzului puterii superioare de negociere a companiilor mai mari, cu atat mai mult cu cat, in contextul pandemiei de coronavirus, o mare parte dintre companiile mici sunt la limita de supravietuire si trebuie aparate de eventuale actiuni abuzive.
Proiectul a fost in consultare publica pe pagina de internet a institutiei.
"Concurenta neloiala este 'sora mai mica' a Legii concurentei, deoarece vizeaza comportamente care au un grad mai redus de perturbare a pietei si care, predominant, afecteaza interesele altor companii si mai putin interesele mai largi ale societatii. Altfel spus, nu afecteaza functionarea intregii piete si, din acest motiv, sanctiunile sunt mult mai reduse pentru fapte de concurenta neloiala", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Prin modificarile aduse legii, se stabileste faptul ca autoritatea de concurenta intervine doar in cazul afectarii unui interes legitim public, tinand cont de urmatoarele criterii: gradul ridicat de pericol social, importanta sau dimensiunea sectorului economic vizat, numarul de companii implicate in savarsirea faptei, numarul de firme afectate, durata indelungata a practicii de concurenta neloiala.
Legea prevede posibilitatea ca autoritatea de concurenta sa poata selecta si prioritiza cazurile mai importante, in care se... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 09:23
Consiliul Concurentei nu a declansat noi investigatii in aceasta perioada dar, dupa ridicarea starii de alerta, va relua inspectiile si va incepe cu inspectii mici, a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, care a precizat ca pana la finalul anului va finaliza o serie de investigatii aflate in curs.
"Am functionat foarte bine in aceasta perioada - concentrarile economice au decurs normal, in cazul investigatiilor nu au existat intarzieri. Nu am derulat audieri, insa ne propunem sa le reluam in saptamanile urmatoare, mutandu-le in format online.
De asemenea, nu am declansat noi investigatii dar, dupa ridicarea starii de alerta, vom relua inspectiile - vom incepe cu inspectii mici, astfel incat sa ne dam seama in ce conditii le putem derula, inainte de a trece la cazurile mari. Pana la finalul anului, vom finaliza o serie de investigatii aflate in curs", a declarat presedintele Consiliului Concurentei in cadrul unui eveniment online, referindu-se la activitatea autoritatii romane de concurenta pe durata starii de urgenta si a starii de alerta si la planurile pentru perioada urmatoare.
De altfel, autoritatea de concurenta atrage atentia ca aceasta situatie nu va dura la nesfarsit.
"Vom comunica public momentul la care vom renunta la aceasta atitudine oarecum permisiva si vom inceta emiterea unor astfel de indrumari, atunci cand situatia se va normaliza", a mentionat Bogdan Chiritoiu.
In privinta ajutorului de stat, presedintele Consiliului... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 15:35
Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu acuza presiuni politice asupra institutiei in cursul anului trecut, dar si din partea mediului de afaceri, sustintand ca o multinationala a amenintat public institutia, dupa ce acelasi lucru i-l spusese in privat, la el in birou.
"Ce mi se pare mie ca a mers mai prost anul trecut, unde as vedea o nota diferita in 2019 fata de alti ani, este gradul de agresivitate pe care l-am intalnit. Mi se pare ca a fost o presiune mai mare pusa asupra institutiei anul trecut si presiunea aceasta vine din surse multiple. Avem presiunea politica, care a fost clar mai intensa decat in alti ani, nu e neaparat surprinzator, ne intristeaza, dar nu ne surprinde.
Lucrurile care s-au intamplat anul trecut in Romania sunt fara precedent in celelalte 27 state membre ale Uniunii la vremea aceea, un lucru cu care Bruxelles-ul nu s-a mai confruntat, situatii in care avem institutii in Romania care isi aroga, considera ca pot sa interpreteze probele in locul instantelor. E ceva care a surprins la Bruxelles", a declarat marti presedintele autoritatii de concurenta.
Acesta spune ca agresivitate a fost si din partea mediului de afaceri.
"Doi, vedem o agresivitate si din partea mediului de afaceri. Fie ca vorbim de firme care sunt mai vechi si care au naravul anilor '90 cand au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament si la firme din industrii noi si mi s-a parut ciudat, oameni tineri, industrii noi care ai astepta sa se... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 17:34
Bogdan CHIRITOIU, Presedintele Consiliului Concurentei, participa la conferinta PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat concurentei, organizat in data de 28 Februarie 2017, incepand cu ora 9,30, la hotel Hotel Sheraton, sala Platinum.
Concurenta este un mecanism vital al economiei romanesti, Consiliul Concurentei avand un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurential sanatos. Astfel se incurajeaza eficienta si inovatia si se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt incurajate sa ofere consumatorilor bunuri si servicii in termenii cei mai favorabili.
In acest context, PRIA Conferences si Consiliul Concurentei va invita, ca la fiecare inceput de an, sa participati la primul eveniment complex si complet dedicat concurentei din fiecare an.
In cadrul conferintei PRIA Competition veti beneficia de aflarea noutatilor legislative in ceea ce priveste concurenta, de analize la un nivel inalt si de studii de caz ale celor mai importante investigatii de concurenta ale acestui an.
Focusul este in continuare asupra luptei impotriva cartelurilor, a abuzului de pozitie dominanta a companiilor in sectorul lor de activitate, a fuziunilor si achizitiilor, a concurentei neloiale.
De aceea, politicile concurentiale trebuie cunoscute si intelese de catre toti cei care sunt implicati in economie. Companiile trebuie sa cunoasca atat modalitatile prin care pot fi protejati de legislatie in cazul in care devin victime ale unor practici... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 17:34
Economia romaneasca are in continuare cateva sectoare care nu ridica probleme din punct de vedere concurential, precum industria auto sau piata de telecomunicatii, dar si unele cu probleme legate de acest aspect, precum energia, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Avem in continuare cateva sectoare de care suntem multumiti din punct de vedere concurential. Unul dintre acestea este industria auto, care nu ne ridica probleme semnificative de concurenta. De asemenea, pe piata de telecomunicatii, chiar daca sunt putini actori, este concurenta mare, iar preturile sunt mai mici decat in alte tari din Uniunea Europeana", a spus Chiritoiu la lansarea raportului "Concurenta in sectoarele esentiale ale economiei romanesti".
Raportul a analizat cinci piete, respectiv cel al profesiilor liberale cu profil economic, sectorul de retail alimentar, sectorul auto, bancar si gazelor naturale.
Concurenta din sectorul de retail este mai buna decat in alte tari membre UE
In ceea ce priveste sectorul de retail, Chiritoiu a aratat ca analiza Consiliului Concurentei a relevat ca lucrurile din punct de vedere concurential stau mai bine decat in alte tari din Uniunea Europeana.
"Cel mai mare actor nu depaseste 15% din piata. De asemenea, vedem o presiune a preturilor in jos, preturile alimentelor cresc mai putin decat la alte produse. Exista presiune concurentiala, dar nu insemna ca toata lumea este corecta si nu se incalca legea, dar pe ansamblu piata... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:18
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca institutia pe care o conduce a demarat patru investigatii privind licitatiile de drumuri, pentru ca exista "suspiciuni legate de nereguli referitoare la companiile care au participat la o serie de licitatii din tara".
"Am descoperit indicii si avem suspiciuni privind nereguli in companiile contractante care s-au prezentat la cateva licitatii din tara. Am demarat patru investigatii, in cazul licitatiilor organizte in Timisoara, Brasov, Craiova. A patra ancheta se bazeza pe informatii obtinute de la CNADNR, care suspectaaza intelegerea intre furnizorii de materiale de constructii".
Seful Consiliului Concurentei a mentionat ca, daca va constata ca au existat intr-adevar intelegeri intre companii, acestea risca amenzi substantiale.
"Pentru un cartel, amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri anuala. Sunt companii mari de constructii din Romania", a precizat Bogdan Chiritoiu, intr-o interventie telefonica la Digi24. mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:26
Preluarea CFR Marfa de catre castigatorul licitatiei (Grup Feroviar Roman - GFR, n.r.) nu poate avea loc, legal, inainte de a primi unda verde din punct de vedere concurential, fie de la Bucuresti, fie de la Bruxelles, a declarat, duminica, la Realitatea TV, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (CC).
"O sa am o discutie maine (24 iunie 2013, n.r.) la Comisia Europeana pe acest subiect. Ramane de vazut, este o chestiune de luni de zile, iar legea ne da varianta ca, daca mergem pe varianta, care tehnic se numeste investigatie, sa avem maximum sase luni la dispozitie ca sa luam o decizie.
Daca intre timp se semneaza contractul si, abia dupa sase luni, se ia o decizie, este un risc asumat de Consiliul Concurentei. Banuiesc ca cine cumpara CFR Marfa, care are pierderi, vrea sa controleze macar ce face managementul actual, daca nu chiar sa-l schimbe.
Legal, ei nu pot sa preia controlul la CFR Marfa pana nu are ok-ul din punct de vedere concurential, fie ca-l dam noi, fie ca il dau cei de la Bruxelles, vom vedea. Cazul CFR poate fi de competenta Consiliului Concurentei din Romania daca acesta depinde de o parte strict tehnica, cat de mari sunt cifrele de afaceri. In acelasi timp, Comisia are posibilitatea sa preia cazul daca, totusi, considera ca este unul care are relevanta la nivelul pietei interne a Uniunii Europene, si depaseste strict interesul romanesc", a explicat Chiritoiu.
Potrivit sefului Concurentei, incepand din primavara acestui an,... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 13:07
Noua lege a concurentei va ajuta Consiliul Concurentei sa finalizeze mai rapid investigatiile, a declarat joi, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu. El a dat ca exemplu de modificare favorabila solutionarii mai rapide a situatiilor anticoncurentiale este reducerea cuantumului amenzii intre 10% si 30% pentru firmele care recunosc fapta, relateaza Mediafax.
"Daca firmele recunosc fapta si aduc dovezi suplimentare, noi ii atragem prin reducerea amenzii, iar ei ne ajuta pe noi sa economisim timpul acordat investigatiei", a afirmat preseditele Consiliului Concurentei.
El a adaugat ca firmele care vor cere clementa vor primi o amenda minima, iar nivelul maxim al sanctiunii va fi aplicat in cazurile de abuz de putere.
Chiritoiu a spus ca se asteapta ca termenul de solutionare a investigatiilor sa scada de la doi ani la cateva luni.
"Legea ne ajuta sa ne ocupam de cazurile mai complicate si astfel impactul va fi mai mare in economie.
In loc sa asteptam doi ani pentru o investigatie si eventual alti trei in instanta, putem ajunge la un termen de cateva luni pentru solutionare", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei are 70 de investigatii deschise, din care Chiritoiu estimeaza ca vor fi solutionate 30 in acest an. "Din cele 30, avem 12 investigatii care sunt mai vechi de trei ani si acestea reprezinta prioritatea noastra.
Primul caz pe care dorim sa il solutionam este o investigatie pe piata combustibililor. O alta investigatie vizeaza... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:55
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru numirea consilierului de stat de la Departamentul de Planificare si Analiza Politica din cadrul Administratiei Prezidentiale in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, pentru un mandat de 5 ani.Seful statului a semnat, de asemenea, decretele pentru numirea lui Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei, a lui Mircea Valentin si Dan Ionescu in functiile de consilieri de concurenta, membri ai Plenului Consiliului Concurentei. Otilian Neagoe a fost, in legislatura 2004-2008, senator PSD de Brasov.
Dan Ionescu a fost deputat in legislatura 2000-2004, membru al PD, pana in mai 2001, trecand apoi la PSD. Ionescu a indeplinit si functia de economist la Oficiul Concurentei. Mircea Valentin a fost, in mandatul fostului primar general Adriean Videanu, membru al CGMB, din partea PLD. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 09:56