Pretul benzinei in Romania a scazut sub media europeana

Joi, 09 Mai 2019, ora 15:03
4795 citiri
Pretul benzinei in Romania a scazut sub media europeana
Foto: CC0 Creative Commons

Pretul fara taxe al benzinei pe piata din Romania a scazut sub media europeana, in timp ce pretul motorinei este in continuare mai mare cu 2%, arata ultimele date ale publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.

Astfel, incepand cu data de 6 mai, benzina fara taxe costa 0,598 euro pe litru in Romania, in timp ce media UE este de 0,607 euro pe litru. In privinta motorinei, pretul este de 0,652 euro pe litru, fata de nivelul median de 0,641 euro pe litru.

Pretul benzinei a fost si el mai mare decat media UE in ultimele luni, insa cele doua niveluri au atins convergenta la mijlocul lunii aprilie si, de atunci, pretul din Romania a fost inferior.

Cu toate taxele incluse, costul carburantilor este mai mic in Romania raportat la media europeana. Benzina are un pret de 1,222 euro pe litru la noi in tara, fata de media europeana de 1,487 euro pe litru, iar motorina costa 1,250 euro pe litru la statiile locale, comparativ cu nivelul mediu de 1,382 euro din UE.

Consiliul Concurentei a derulat in ultimul an o ancheta pe piata carburantilor, care a fost finalizata recent, iar raportul va fi facut public in urmatoarele saptamani, a declarat, la inceputul lunii aprilie, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

Concluzia este ca, pe acest segment, concurenta este redusa si exista un mare jucator care stabileste pretul, respectiv OMV Petrom.

"Nu este o investigatie in care sa aplicam sanctiuni, ci prin care vrem sa intelegem functionarea pietei si totul se invarte in jurul faptului ca avem o structura care nu e predispusa la concurenta. Unul dintre actori are jumatate din piata, deci nu este o structura de piata echilibrata in care sunt mai multi jucatori cu ponderi relativ egale care se concureaza, ci un jucator foarte mare, care stabileste preturile, si unii mai mici care il urmeaza si atunci toata ideea este cum putem face sa imbunatatim aceasta structura a pietei. Minuni n-o sa fie, n-o sa putem desface ceea ce s-a facut la momentul privatizarii", a adaugat Chiritoiu.

Lider pe piata distributiei de carburanti este OMV Petrom, urmat de Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR si Gazprom.

Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
Șoferii cumpără mașini electrice second-hand mai rapid decât orice alt tip de vehicul, deoarece prețurile foarte scăzute le fac mai atractive decât alternativele pe benzină și motorină....
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
Marți, 10 decembrie, liderii PSD, PNL, USR și UDMR s-au întâlnit pentru negocieri în vederea formării viitorului guvern. Aceste formațiuni au anunțat în spațiul public programe cu...
#pret benzina Romania, #pret motorina Romania , #Preturi carburanti

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  2. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  3. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  4. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  5. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  6. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  7. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  8. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  9. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  10. Gabriel Țecheră (TTS) la Quarterly Report: „Profitul nostru din 2024 va fi dublu față de 2021”