Consiliul Concurentei: Companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii, dupa eliminarea supraaccizei

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:38
1255 citiri
Consiliul Concurentei: Companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii, dupa eliminarea supraaccizei
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei va monitoriza piata carburantilor, astfel incat eliminarea supraaccizei sa duca la o scadere corespunzatoare a preturilor in benzinarii, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.

"Vom monitoriza piata pentru a vedea comportamentul actorilor economici incepand cu momentul in care se reduce acciza. Din istoricul pe care il avem analizand acest sector a reiesit ca modificarile s-au transmis pana acum in pret.

Adica atunci cand acciza a fost majorata, la fel s-a intamplat cu pretul la pompa, iar, cand acciza a fost redusa, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzator. Deci istoria nu ne face sa fim alarmisti", a aratat Chiritoiu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii la pompa, odata cu reducerea accizei.

Vara trecuta, Consiliul Concurentei a publicat rezultatele unei analize pe piata carburantilor, din care a reiesit ca exista o concurenta redusa in acest sector, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor in benzinarii.

Liderul pietei, OMV Petrom, care detine jumatate din cota de piata, este cel care dicteaza de fapt pretul, iar restul companiilor asteapta miscarile strategice ale Petrom pentru a decide modul in care modifica pretul carburantilor.

In urma anchetei, Consiliul Concurentei a recomandat ca toate companiile petroliere sa afiseze simultan majorarea preturilor la carburanti, astfel incat firmele sa nu se influenteze reciproc.

Intrebat daca pana acum s-au facut pasi pentru ca aceste propuneri ale autoritatii de concurenta sa se concretizeze, Chiritoiu a raspuns: "Pana acum, nu. Dar vom avea discutii cu reprezentantii noului Guvern si vom prezenta masurile recomandate de noi".

Consiliul Concurentei sustine elaborarea unui act normativ prin care sa se stabileasca numarul cresterilor de pret saptamanale, zilele in care se pot efectua aceste cresteri si ora modificarii, valabile pentru toate companiile de pe piata. In schimb, reducerile de pret pot fi operate oricand.

Parlamentul a aprobat, miercuri, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020.

Aceasta reducere va insemna ca acciza la carburanti in Romania va fi mai mica decat minimul impus la nivel european.

In legatura cu acest aspect, premierul Ludovic Orban a aratat ca vor exista discutii cu oficialii Comisiei Europene.

Citeste si Cu cat spune PNL ca va scadea pretul unui plin de combustibil, dupa eliminarea supr ...citeste mai departe despre "Consiliul Concurentei: Companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii, dupa eliminarea supraaccizei" pe Ziare.com

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Zvonurile despre noile modele Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra și Z Fold 6 FE au circulat de ceva vreme, iar acum a apărut informația despre o posibilă variantă suplimentară, denumită Samsung...
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#supraacciza carburanti eliminata, #pret carburanti supraacciza , #Stiri Preturi