Ambasada Rusiei sarbatoreste, in mediul online, cedarea Basarabiei de catre Romania in 1940.
Postarea ambasadei prezinta varianta sovietica a istoriei.
In 1940, "Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodata aderarea Basarabiei la Regatul Romania, a trimis Guvernului roman o nota, oferind 'in scopul de a restabili dreptatea, sa se procedeze impreuna cu Romania pentru solutionarea imediata a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietica'".
"Dupa ce s-a pronuntat acordul partii romane de a-si retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Rosie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei si a Bucovinei de Nord.
Analizand, in prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fara precedent al celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si lectiile trase din acesta, ne permitem sa afirmam ca o interpretare eronata a evenimentelor din vara anului 1940 in Basarabia l-a impins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatala pentru Romania, si anume 'sa se pozitioneze pe latura incorecta a istoriei', prin aderarea la invazia Germaniei naziste in URSS. Consecintele acestui 'calcul strategic eronat', din pacate, sunt, de asemenea, resimtite si in Romania moderna.
Este relevant de mentionat ca cererea sovietica pentru revenirea Basarabiei se bazeaza in totalitate pe normele de drept international din acea epoca, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care fostii aliati ai Rusiei in cadrul 'Antantei', fara... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 14:57
Si daca o singura casa de peste Prut are un roman in ea, atunci e datoria Romaniei sa ii fie alaturi, intr-un moment in care dusmanii mai mari ai tarii nu mai vin din afara, ci din interior, aici unde exista si buni romani, si tradatori de tara. O spune academicianul Alexandru Surdu, intr-un discurs cu tonalitati patriotice, pentru ca asa cerea momentul, o sedinta solemna a Academiei Romane, unde discursurile nationaliste au lasat loc si celor mai pragmatice, sustinute de Dan Dungaciu si Maia Sandu.
La Academia Romana s-a vorbit, luni, cu o zi inainte de 27 martie, ziua istorica a unirii Romaniei cu Basarabia din acea vreme, despre sufletul romanesc si despre romanii care nu traiesc in tara, dar simt sincron cu tara, despre iubirea de patrie si corolarul ei, tradarea de neam si tara, s-au spus cuvinte mari, s-a citat din cronicari si chiar s-au recitat versuri.
Au fost si discursuri pragmatice si trebuie mentionati aici Dan Dungaciu si Maia Sandu, liderul Opozitiei de la Chisinau preferand sa vorbeasca mai degraba despre importanta vocatiei europene, pe ambele maluri ale Prutului.
Prilejul a fost dat de o sedinta solemna, la care au participat academicieni si politicieni de pe ambele maluri ale Prutului. Totul, sub privirea patriarhului Daniel, care a tinut si discursul final, in care a amintit despre "unirea din suflet".
S-a aplaudat la scena deschisa la Academie. Cele mai multe ovatii le-a primit academicianul Alexandru Surdu, profesor de filosofie, dupa un... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 20:05
Guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakasvili, sustine ca Romania si Bulgaria ar trebui sa inlocuiasca influenta Rusiei in sudul Basarabiei.
El a facut aceasta propunere in cadrul forumului "Decizii-hibrid pentru securitatea in zona Marii Negre", transmite Deschide.md.
"Oamenii din sudul Basarabiei nu se uita la posturi de televiziune romanesti, ci la cele transmise de Moscova, iar acesta este un lucru grav", a spus guvernatorul regiunii Odesa.
El a punctat faptul ca spera ca Romania si Bulgaria vor face ceva in acest sens.
"Avem contacte bune cu Romania, legaturi puternice cu Bulgaria. Trebuie sa integram aceasta regiune cat mai curand posibil", a adaugat guvernatorul regiunii ...citeste mai departe despre "Guvernatorul Odesei: Influenta Rusiei in Basarabia trebuie inlocuita cu influenta Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Martie 2016, ora 21:30
Era vara anului 1991, la putin timp dupa puciul esuat al comunistilor de la Moscova, momentul in care URSS intra in disolutie.
Boris Eltin se instalase la Kremlin ca nou tar al Rusiei. Ma aflam intr-un cort din Vama Veche si ascultam stirile la radio. Pe atunci nu exista decat radio si TVR, nimic altceva, vorba fiicei mele, "nu stiu cum traiati".
Oricum, la Vama Veche aerul era mai respirabil, mai putina lume si mai romantic. De la tribuna noului Parlament din Chisinau se citea declaratia de independenta a Republicii Moldova, era 27 august.
A trecut de atunci aproape un sfert de secol ca sa ajungem in acest punct. Cetatenii micii republici au facut multi pasi inainte, nimeni nu-si mai aminteste, dar conditiile de viata au fost crunte in anii '90. Mult mai grele chiar in comparatie cu noi care eram si mai suntem saracii Europei. Tara a ramas sub controlul comunismului vreme de aproape 20 de ani sub o forma sau alta.
Nu stiu cine mai tine minte, dar despre Republica Moldova, ...citeste mai departe despre "De ce Basarabia nu mai e Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 14:52
Parteneriatul strategic cu SUA ramane pentru Romania singurul pivot stabil, de aceea, orice tentativa politica de a subrezi acest parteneriat, in actualele conditii, este o grava eroare politica si strategica, spune prof. Dan Dungaciu.
"Revenirea atentiei americane spre estul Europei si vestul Rusiei va redeschide inclusiv dosarul Basarabia (...) Nu e cazul doar sa vorbim despre unire acum, ci sa ne asiguram ca problema nu vine peste noi si ne prinde nepregatiti", afirma directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI), intr-un intervu acordat Ziare.com.
Cum vedeti disputele politice despre R. Moldova din societatea romaneasca?
In mod real nu este vorba despre o tensiune sau o contradictie. Dar starea de razboi de la noi si personalizarea oricaror proiecte ne fac sa politizam inclusiv problematica R.Moldova. In realitate, avem doua tipuri de declaratii, pe de-o parte angajamentul Romaniei de a sprijini ferm R. Moldova in drumul ...citeste mai departe despre "D. Dungaciu: "Chestiunea Basarabiei" se va redeschide cand SUA vor intoarce ochii spre Rusia - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 16:29
Lansat cu mare fast, Pasajul Basarab a adus cu sine o serie de facilitati, cum ar fi un trafic mai lejer, dar si o serie de probleme de ordin financiar. Una din aceste probleme ar fi scumpirea apartamentelor din zona Militari.Asfel, potrivit indexului imobiliar realizat de firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker si Ziarul Financiar, apartamentele cu 3 camere din cartierul bucurestean Militari au cunoscut o crestere de pret de 7,6%, in ultima luna. Si toate astea pentru ca pasajul in cauza a scurtat cu circa 20 de minute drumul dintre zona de sud-vest a Capitalei si nordul orasului, ceea ce-l face, automat, mai atractiv. Avand in vedere situatia, Ziare.com a incercat sa afle pentru dumneavoastra cat costa un apartament cu 3 camere in Militari, analizand anunturile de pe imobiliare.ro. Pentru apartamentele de 3 camere din cartierul in cauza, preturile pornesc de la 45.000 de euro si pot ajunge chiar pana la 170.000 de euro. De exemplu, un apartament de trei camere, de 66,31 mp, situat la etajul 9 din 10, este scos la vanzare cu 67.000 de euro. Apartamentul este dotat cu aer conditionat, ferestre cu geam termopan, parchet, gresie si faianta.
Un alt apartament, tot de 3 camere, in zona Militari Apusului, dar ceva mai mare, de 76 mp, aflat la etajul 9 (ultimul), costa 45.000 de euro. Locuinta este semidecomdata, se afla intr-un bloc construit in 1964 si necesita renovare.
Ferestrele apartamentului sunt cu geam termopan, iar usile interioare si cea... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 11:19
In ziua deschiderii pasajului Basarab au trecut 4000 de masini intre orele 06.00-10.00, iar primarul Capitalei estimeaza ca pasajul va fi tranzitat zilnic de 80.000 de masini, potrivit Mediafax.Edilul sef al Capitalei a mers, duminica, la centrul de monitorizare a traficului din Soseaua Oltenitei nr. 107, pentru a vedea cum se circula pe Pasajul Basarab la cateva ore de la deschiderea traficului auto pe pod.
"Nu ma asteptam sa fie atat de multi soferi la prima ora. M-a amuzat cel care statea la coada ca sa fie primul care trece podul. In intervalul orar 6.00-10.00 dimineata au fost aproximativ 4.000 de vehicule.
Estimam ca zilnic sa treaca peste pasaj 80.000 de masini", a mai spus Sorin Oprescu.
Pe pod au fost montate 23 de camere fixe si doua mobile, iar sub pod sunt alte patru fixe si doua mobile.
Pasajul Basarab a fost deschis, duminica, traficului auto, la ora 6.00, cand a fost permisa traversarea, mai multi soferi asteptand la coada pentru a fi printre primii care trec podul. mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 23:08
Duminica, la ora 6.00, Pasajul Basarab a fost deschis traficului auto. Pe pod vor circula si tramvaiele liniei 34, conform Mediafax.
Inaugurat sambata, cand Pasajul Basarab a putut fi vizitat de bucuresteni, ocazie cu care a fost organizata o parada, podul poate fi traversat de duminica si cu masina.
Traficul pe Pasajul Basarab este monitorizat video la cele doua capete. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, merge, duminica, la ora 11.00, la centrul de monitorizare a traficului din Soseaua Oltenitei nr. 107, pentru a vedea cum se circula pe Pasajul Basarab.
Si tramvaiele liniei 34 circula pe Pasajul Basarab incepand de duminica. Regia Autonoma de Transport Bucuresti a anuntat ca tramvaiele liniei 34 vor circula pe traseul actual intre Calea Vitan si Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Soseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, Soseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timisoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, pana la terminalul "Ghencea".
Pasajul Basarab are 1,9 kilometri si este cel mai lat pod hobant urban din Europa. Acesta face legatura rutiera si de tramvai intre Bulevardul Nicolae Titulescu - Soseaua Orhideelor - Podul Grozavesti - Bulevardul Vasile Milea, respectiv Soseaua Grozavesti, intregindu-se astfel inelul principal de circulatie al Municipiului Bucuresti in partea de nord-vest. Proiectul cuprinde doua traversari majore de obstacole, a raului Dambovita peste podul existent largit si a caii ferate in zona... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 10:26
Motociclisti, masini retro, fanfare ale politistilor, jandarmilor si pompierilor defileaza, sambata, pe Pasajul Basarab, urmariti de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu si de mii de bucuresteni veniti sa asiste la "Bucharest Summer Parade" si sa vada podul, informeaza Mediafax. "Bucharest Summer Parade", editia intai, eveniment organizat cu ocazia inaugurarii Pasajului Basarab, a inceput la ora 11.30.
Startul paradei a fost dat dupa intonarea Imnul National, pe pod incepand sa defileze fandarele, motociclisti, masini retro si tunate, reprezentanti ai minoritatilor si ai constructorului, ai Politiei Rutiere, ai Pompierilor, ai Politiei Locale si ai Jandarmeriei, precum si Ansamblurile Ciuleandra, Doina Dunarii si Mugurel de Prahova.
Acestia defileaza pe sensul intre Soseaua Nicolae Titulescu si Soseaua Grozavesti, apoi la sol pe Soseaua Grozavesti, cu traversarea Splaiului Independentei, si locala, la hipermarketul Carrefour Orhideea. La finalul "Bucharest Summer Parade", la ora 12.30, va avea loc un concert sustinut de Horia Brenciu, in parcarea complexului comercial Carrefour.
Primarul Sorin Oprescu a spus, in timp ce urca pe Pasajul Basarab, ca nu credea ca va veni atata lume si ca este o mare bucurie ca au venit atat de multi bucuresteni, pentru ca podul este al lor.
"Imi scot palaria pentru rabdarea pe care au avut-o pana acum ", a spus Oprescu, in timp ce mergea pe Pasajul Barasab. Intrebat de ce a pus o placuta pe care scrie "Pasaj inceput de BASESCU si... mai mult
Sambata, 18 Iunie 2011, ora 13:02