Guvernul lucreaza la o noua varianta de taxa auto, in timp ce romanii inca se lupta sa-si recupereze banii pe celelalte variante aplicate de-a lungul anilor, anulate ulterior dupa ce au fost declarate ilegale.
Miercuri seara, postul public de televiziune a anuntat cu titlul exclusiv, citand "surse oficiale", ca noua taxa de poluare pe care vrea sa o impuna Guvernul din aceasta vara va fi cuprinsa intre 50 si 3.000 de euro, calculul fiind facut in functie de coeficientul de poluare si emisiile de dioxid de carbon.
Mai mult, TVR anunta ca noua taxa de prima inmatriculare se va aplica timp de trei ani, dupa care va fi inlocuita de un "impozit progresiv", platit de toti proprietarii de masini in functie de cat polueaza, pe model german.
Intrebata de acest lucru joi, la lansarea oficiala a programului Rabla, ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a spus ca in niciun caz nu exista asa un proiect in lucru.
"Vreau sa precizez ca nu este vorba despre nicio taxa de timbru care ar putea sa fie lansata in perioada urmatoare. Nu facem niciodata promisiuni sau lansam in spatiul public lucruri care sa nu fie adevarate si lucruri care sa nu fie fundamentate. Va rog sa luati de bun numai ceea ce comunic eu si cred ca v-ati obisnuit ca sunt om extrem de corect si nu vorbesc niciodata din ceea ce mi se spune si din ceea ce vad, ci din ceea ce scrie la lege. (...)
Ceea ce s-a vehiculat ieri in anumite zone mass-media nu sunt lucruri adevarate. Niciuna dintre valorile respective... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 14:41
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante ale taxei auto a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial.
Textul oficial al OUG aduce precizari suplimentare, fata de comunicatul de vineri al Executivului, referitoare la restituirea banilor in cazul proprietarilor de masini care au depus deja cereri si chiar au primit o parte din suma.
Ordonanta adoptata vineri de Guvern vizeaza restituirea sumelor platite ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Daca vineri Biroul de Presa de la Palatul Victoria a informat cand are loc restituirea sumelor si cine sunt beneficiarii, publicarea in Monitorul Oficial aduce noi lamuriri.
Ce documente sunt necesare si unde se depune cererea
La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al taxei, respectiv chitanta fiscala/ ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii taxei. De asemenea, se anexeaza copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de inmatriculare.
De asemenea, in ordonanta se specifica faptul ca cererea de restituire se solutionaeza prin decizie emisa de catre organul fiscal central competent, iar impotriva acestei decizii contribuabilii pot face contestatie in termen de 45 de zile de la comunicarea ei.
In cazul in care societatile de... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 18:11
Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.
Mai exact este vorba despre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, anunta Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata cand are loc restituirea sumelor:
pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
De asemenea, documentul precizeaza ca OUG "reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor" reprezentand taxa auto.
Cine sunt beneficiarii ordonantei:
"Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 17:40
Ministerul Mediului va elabora un Memorandum in care se va stabili modalitatea de returnare a timbrului de mediu catre cei care au achitat aceasta taxa, in urma analizelor ce vor fi efectuate de catre specialisti in cadrul unui Grup de lucru, a declarat, miercuri, ministrul Gratiela Gavrilescu, la Palatul Parlamentului.
"Legat de timbrul de mediu, chiar ieri (marti - n.red.) am vorbit cu domnul ministru al Finantelor pentru a face un Grup de lucru, impreuna cu dumnealor, astfel incat sa putem sa venim in Guvernul Romaniei cu un Memorandum, in urma analizei facute si bineinteles cu un plan de masuri pertinent pentru perioada urmatoare.
Dupa ce o sa facem analiza si o sa stim exact la cate persoane trebuie sa restituim in urma proceselor care au avut loc si au avut sentinte definitive, sa vedem exact suma si numarul lor.
Consider ca trebuie sa tinem cont foarte mult de hotararile judecatoresti, dupa care sa vedem la cate persoane fizice trebuie sa restituim aceasta taxa si, bineinteles, la cate persoane juridice. Vom prezenta, asadar, un astfel de plan in perioada urmatoare, este o prioritate pentru ca trebuie sa rezolvam aceasta problema. Suma nu este mica", a mentionat Gavrilescu.
Referitor la inlocuirea timbrului de mediu cu un sistem de stickere colorate, in functie de nivelul de poluare al autovehiculului, ministrul Mediului a precizat ca nu va lua o decizie care ar avea repercusiuni asupra cetatenilor, iar situatia trebuie analizata foarte bine.
"La... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:45
Incepand de miercuri nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand. Insa odata cu eliminarea acestei taxe nu se mai pot recupera nici banii.
Ministerul Mediului a confirmat joi, pentru Avocat.net, ceea ce Ziare.com a relatat inca de la jumatatea lunii ianuarie, si anume ca procedura pentru restituirea banilor a fost eliminata odata cu ordonanta timbrului de mediu, act normativ abrogat de la 1 februarie anul acesta.
Astfel, abrogarea ordonantei a dus nu doar la eliminarea timbrului de mediu, ci si a regulilor pentru restituirea pe cale administrativa a taxelor platite in prealabil de proprietarii de masini.
Procedura efectiva de returnarea a sumelor platite se regaseste intr-un ordin comun al Ministerului Mediului si ANAF, insa acesta a fost emis tocmai in baza prevederilor din ordonanta, care acum nu mai este in vigoare.
"Prin abrogarea integrala a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimina inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativa a sumelor prevazute de art. 12. (...) Avand in vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul ca ordinul mai sus mentionat a fost emis in aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativa, sumele in speta. (...)
Restituirea pe cale administrativa a acestor sume poate fi realizata doar in baza unui nou act normativ ce ar trebui emis in perioada urmatoare", au precizat Ministerul Mediului.... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:10
De azi nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand.
Acest lucru se intampla deoarece miercuri a intrat in vigoare Legea nr. 1/2017, ce include, printre altele, anularea timbrului de mediu.
Pentru posesorii de masini este o veste buna, insa specialistii din industria auto atrag atentia ca eliminarea timbrului de mediu ar putea transforma Romania intr-un "paradis" al rablelor.
Intr-o perioada in care tot mai multe tari interzic in capitale masinile ce nu au cel putin norma de poluare Euro 5, Romania risca sa aiba si mai multe autovehicule vechi, in conditiile in care oricum anul trecut mai putin de un sfert dintre masinile inmatriculate au fost noi.
Pana la eliminarea acestei legi, in cazul masinilor foarte vechi, soferii erau nevoiti sa plateasca o taxa de timbru mai mare decat valoarea autovehiculului in sine. Tocmai de aceea, multi ezitau sa mai cumpere astfel de masini sau, daca o faceau, le inmatriculau pe Bulgaria. In timp ce acum, dupa eliminarea taxei, riscam sa avem pe strazi foarte multe masini mai vechi de 10-15 ani, ce polueaza foarte mult.
Totodata, pe fondul eliminarii acestei taxe, si programul Rabla se afla momentan sub semnul intrebarii. Acesta era sustinut din banii proveniti din taxa amintita, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o noua sursa de finantare pentru a sustine un program ce s-a bucurat de o popularitate in crestere de la an la an.
Spre exemplu, in 2016, Administratia... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 08:24
Daniel Constantin, vicepremier si ministru al Mediului, sustine ca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto odata cu eliminarea timbrului de mediu.
"Este o discutie pe care o vom avea la momentul cand se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul in instanta, iar statul trebuie sa plateasca esalonat foarte multi bani pentru cei care au platit acest timbru de mediu.
(...) Problema nu este neaparat cum sa alimentam (Administratia Fondului pentru Mediu - n.red.), pentru ca, daca va uitati, 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectarii, ci problema cheltuirii si dezvoltarea de programe in aceasta zona si pentru a face un mediu mai prietenos", a explicat Daniel Costantin, la Digi24.
Intrebat daca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto ce reclama ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtona de autovehicule va scadea cu 30% si se vor pierde 15.000 de locuri de munca, vicepremierul a ...citeste mai departe despre "Guvernul a eliminat timbrul de mediu, dar pune alte taxe in loc" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 18:18
Incasarile din timbru de mediu pana la data de 31 octombrie 2013 totalizeaza 606.401.470,99 lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeasi perioada este de 467.320.273,42 lei, a declarat, joi, presedintele AFM Adrian Gearap, la o conferinta de specialitate.
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a declarat ca introducerea timbrului de mediu si implementarea programul de stimulare a innoirii parcului auto national (Rabla) au fost instrumentele prin care s-a urmarit protejarea mediului.
"Sumele colectate din timbrul de mediu sunt utilizate pentru diverse programe de mediu, pe care Administratia Fondului pentru Mediu le deruleaza si care au ca obiective principale protejarea mediului inconjurator , reducerea poluarii si reducerea gazelor cu efect de sera", a spus Gearap.
Pe de alta parte, a atras el atentia, in acest an, insa, AFM a trebuit sa restituie o parte importanta din banii incasati din vechile taxe de poluare, in urma unor hotarari judecatoresti si irevocabile, ceea ce a condus la reducerea semnificativa a bugetului fondului de mediu.
"Timbrul de mediu este cu adevarat o taxa de mediu, pentru ca se calculeaza in principal in functie de emisia de CO2. Au fost crescute cotele pentru masinile cu tehnologii Euro 4 si Euro 3, iar pentru cele dotate cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non Euro), au fost diminuate. Pentru aceste autoturisme , as vrea, insa, sa accentuez ca valorile taxelor anterioare erau extrem de ridicate.... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 12:17