Anul trecut, afacerile de pe piata autohtonă, indiferent de notorietate si mărime, au suferit numeroase pierderi. Unii antreprenori au fost constrânși de contextul pandemic să tragă oblonul peste activitatea pe care o desfășurau și au pus bazele unor noi afaceri locale.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, ce tip de pachet ar fi recomandat afacerilor la început de drum în această perioadă în care aproape nimeni nu mai are resurse să ofere sprijin real.
Instituțiile financiare și-au îndreptat tot mai mult atenția asupra afacerilor tinere, cele la inceput de drum, în care provocările sunt numeroase, nevoia de bani este mare și presantă.
Băncile pun la dispozitia start-up-urilor diferite pachete financiare cu zero costuri și diferite soluții inovatoare, care, spre exemplu, permit transformarea unui telefon mobil în POS, fiind pregătit oricând pentru tranzacții care să le sprijine dezvoltarea business-ului.
Tipul acesta de pachet pentru Start-up-uri vine cu un comision lunar de administrare zero, în primul an de la deschidere, si cu diferite servicii și avantaje, precum:
cont curent și cont de card în lei;cont de salarii;cont de economii;card de debit;internet și Mobile Banking;serviciul de acceptare a plăților cu cardul SmartPhone POS, care se activează la cerere și este gratuit, în primul an.
Tot în primul an, nu se percep comisioane pentru încasări și pentru plățile în lei prin Internet... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 08:30
Atunci cand mergi la banca pentru un imprumut, ofiterul de credit completeaza un chestionar pe baza caruia isi face o idee despre tine si situatia ta financiara, inainte de a vedea daca merita sa mearga mai departe cu procedura.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce se uita bancherii cand mergi sa le ceri credit.
In functie de raspunsurile pe care le dai, ti se stabileste un grad de indatorare si ti se face si un scoring astfel incat banca sa fie cat mai protejata in cazul in care te dovedesti mai tarziu a fi un debitor rau-platnic.
In acest sens, conteaza pentru banca daca ai sau nu proprietati, pentru ca mai apoi sa le poata executa silit, daca nu platesti.
Se mai uita si la numarul membrilor familiei si tipul de venituri pe care le ai, pentru a-si face o idee despre cheltuielile tale si stabilitatea financiara.
Vrea sa vada si vechimea la locul de munca pentru a fi cat mai sigura ca ai un comportament financiar responsabil. Tot aici intra si felul in care tu ti-ai platit pana acum datoriile fata de banca, daca ai mai avut credite sau alte produse financiare.
Banca se mai uita si la refinantare, daca ai avut asa ceva si/sau daca ai credite in derulare.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cu ce avantaje si dezavantaje vin cardurile de credit in 24 de rate fara dobanda
Cu cati bani contribui la stat, intr-o viata, muncind pentru tine
Dilema celor 10% care fac diferenta dintre saraci si... mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 08:30
Ne lovim de aceasta situatie de foarte multe ori, mai ales cand plecam peste hotare si avem nevoie de ceva cash pe langa banii de pe carduri. Asa ca iti spun din capul locului ca depinde foarte mult de locul in care pleci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, unde e mai bine sa schimbi banii.
In general, pentru cumpararea de euro, casele de schimb au o rata mai buna la vanzare, diferentele putand fiind de cativa bani. Astfel ca, daca schimbi 500 de euro, spre exemplu, iar diferenta este de 2 bani intre casa de schimb si banca, atunci ai economisit 10 lei.
La 500 de euro nu pare mult, dar privind din punct de vedere practic, sunt 10 lei pe care-i ai si cu care poti face altceva.
In schimb, daca vine vorba de sume mai mari, de mii de euro, atunci mergi la banca. Banca este mult mai sigura, ai si istoricul tranzactiei acolo in caz de ceva si scapi si de stresul ca poate (desi infima sansa) banii sunt falsi.
De asemenea, pentru sume mici este mai bine sa vinzi valuta la casa de schimb pentru ca au un curs mai bun. Si, din nou, pentru sume mari, poti merge la banca pentru ca aici s-ar putea sa ai un curs preferential care este ceva mai avantajos pentru tine.
Pe de alta parte, acum exista platforme care iti permit schimbarea direct in aplicatie a banilor si apoi doar ii scoti cu cardul din bancomat in tara respectiva.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
De ce sa tii cont cand retragi sume mari din... mai mult
Marti, 16 Martie 2021, ora 08:30
Poate nu te-ai gandit niciodata la acest lucru, dar ar fi bine ca de acum, cand pleci in vacante, mai ales daca acestea sunt in strainatate sau in zone din tara in care nu ai mai fost pana acum, sa iti anunti banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi corect cand pleci in vacanta.
Motivul este unul destul de simplu: banca iti poate bloca cardul cu care faci cumparaturi. Pentru banca, achizitiile numeroase, de genul cumparaturilor din magazine, sau platile mari, precum plata hotelului la care vei sta pot fi vazute drept cheltuieli frauduloase.
Urmarind tiparul cheltuielilor tale, banca poate declansa masurile de siguranta pentru blocarea cardului, crezand ca ti-a fost furat si acum este folosit cu rea credinta.
In general, acest lucru se poate intampla in cazul utilizatorilor care nu folosesc si o aplicatie de internet banking. Unele astfel de aplicatii au permisiunea de a vizualiza locatia, iar daca aceasta corespunde aproximativ cu cea a locului in care a fost folosit cardul atunci totul este clar bancii.
Revenind la problemele care pot aparea, dupa blocarea cardului, nimanui nu-i convine ca in concediu, in loc sa stea la soare sau pe partie, sa stea la telefon cu un angajat al bancii caruia sa-i explice ca acel card nu a fost furat, ci este folosit de proprietarul de drept.
Asta daca se intampla ziua, dar daca tranzactia se realizeaza noaptea, atunci va trebui sa astepti pana a doua zi cand se deschide... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:30
Daca esti de parere ca ai fost nedreptatit de banca si ca aceasta nu si-a respectat contractul, iar buzunarul ti-a fost agresat, printr-o rata mai mare, sa spunem, atunci exista o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci in cazul unei concilieri.
Te adresezi Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Completezi o cerere de conciliere si, apoi, astepti ca expertii CSALB sa o analizeze si sa dea un verdict. Dupa ce CSALB constata ca cererea ta este conforma, va informa banca. Apoi, va trebui ca banca sa accepte concilierea. Dupa acest pas, CSALB va desemna un conciliator care, odata numit, va analiza situatia, va purta discutii si va face negocieri cu ambele parti.
Dupa toate aceste discutii si negocieri, conciliatorul va propune o solutie, iar tu si banca aveti la dispozitie 15 zile pentru a o accepta sau refuza. In cazul in care ambele parti accepta solutia propusa de conciliator, aceasta are titlu executoriu si este obligatorie.
In cazul concilierii, te poti retrage oricand din procedura, daca este ceva cu care nu esti de acord, mai ales ca aceasta procedura este una flexibila. In cazul in care te intrebi cat te costa aceasta procedura, trebuie sa stii ca ea este una gratuita pentru tine, consumator. Solutionarea este una mult mai rapida decat in instanta. Aici dureaza maximum 90 de zile, fata de cativa ani cat ar putea dura un proces cu banca.
CEC Bank te incurajeaza sa fii... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:00
In unul dintre articolele anterioare din cadrul rubricii Educatie Financiara vorbeam despre drepturile pe care clientul unei banci le are, dar acestuia ii revin, odata cu drepturile, si anumite obligatii, pe care, uneori, "uita" sa si le indeplineasca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, obligatiile pe care clientul trebuie sa le respecte in relatia cu banca.
Una dintre cele mai importante obligatii ale clientului este de a se informa cu privire la toate caracteristicile unui produs financiar, inainte de a lua decizia de contractare. De asemenea, una dintre cele mai ignorate obligatii de catre client este aceea de a notifica banca imediat ce au survenit modificari cu privire la adresa, locul de munca, veniturile titularului de contract/codebitor/garant.
Mai mult, clientul este obligat sa comunice imediat bancii optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii, in cazul modificarilor contractuale propuse de banca.
Clientul mai este obligat sa pastreze integritatea garantiilor constituite la garantarea creditului, pe toata perioada de valabilitate a contractului de credit. Nu putine sunt cazurile in care, de exemplu, cei care au "pierdut" locuinta cu care garantasera un credit, au vandalizat-o inainte de a fi evacuati.
Le fel, clientul este obligat sa semnaleze, fara intarziere nejustificata, prestatorului sau de servicii de plata, dar nu mai tarziu de 13 luni de la data debitarii, faptul ca a constatat o operatiune de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 08:00
In ultimii ani, bancile au venit cu produse de creditare asemanatoare cu cele din programul guvernamental care acum se numeste Noua Casa. Cu toate acestea, intre cele doua produse, cel al bancii si cel garantat de stat, exista cateva diferente majore.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa alegi cel mai potrivit credit pentru nevoile tale.
Poate cea mai importanta dintre acestea este faptul ca, la creditul Noua Casa, dobanda este variabila, in timp ce bancile ofera imprumuturi imobiliare cu dobanda fixa, care poate ajunge si pana la 7-10 ani.
Un al doilea aspect de care trebuie sa tii cont si pe care il recomandam este sa iei creditul, oricare ar fi el, in moneda nationala. In felul acesta, vei preveni riscul valutar. Bancile ofera creditele proprii in lei si in euro, in timp ce Noua Casa le ofera doar in lei.
Cand vine vorba despre aprobarea creditului, la Noua Casa aprobarea dosarului se prelungeste in unele cazuri si cu pana la o luna sau mai mult, din cauza ca este nevoie de aprobare si de la stat (FNGCIMM). Iar din practica de pana acum, in aceasta perioada, statul nu lucreaza la capacitate maxima.
In cazul creditului Noua Casa, nu ai voie sa instrainezi locuinta decat dupa cinci ani, iar aici ne referim la inchiriere sau la vanzare.
In plus, pentru imprumutul garantat de stat trebuie sa constitui un depozit colateral, insemnand echivalentul a trei rate de dobanda. Suma aceasta o vei primi inapoi numai dupa ce vei achita... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2020, ora 12:35
Publicul si intreaga societate romaneasca trebuie sa inteleaga ca urgenta intai este sa nu cada bancile, iar dupa aceasta urgenta vine solidaritatea, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Actiunea trebuie sa aiba in vedere urgentele. Publicul si intreaga societate romaneasca trebuie sa inteleaga ca urgenta intai este sa nu cada bancile, sa nu cada vreo banca, sa nu cada bancile in numar mai mare, ca in crize se intampla astfel de catastrofe. Pentru ca, daca bancile cad, ceva mai rau nu se poate inchipui, pentru ca dupa bancile care cad se duce toata economia. Asa ca, dupa aceasta urgenta, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvant de esenta morala, in acest caz imbraca haina pragmatismului. Pentru ca nu se poate altfel. In relatia banci - clienti trebuie sa primeze pragmatismul, plecand de la o experienta pe care o avem, experienta crizei din 2008 - 2011", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Potrivit acestuia, in acea perioada in Romania nu a "cazut" nicio banca, dar 30% dintre cei care aveau credite nu au putut sa le ramburseze.
Vasilescu a atras atentia ca va trebui sa intervina aceasta solidaritate, iar "riscurile trebuie impartite intre banci si clienti". Daca "nu va fi asa, va fi rau", a sustinut el.
De asemenea, reprezentantul BNR a precizat ca, in acest moment, departamentele care se ocupa de politica monetara de la Banca Nationala, inclusiv cele de strategie, sunt implicate intr-o analiza foarte serioasa ca sa vada care... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 13:10