Comisia Europeana a deschis joi o procedura oficiala de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectata ca a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anuntat vineri executivul european.
Decizia vine la un an dupa inspectiile desfasurare la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom de catre inspectori de concurenta ai Comisiei Europene.
Romania este al treilea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda si Marea Britanie, si dispune de rezerve importante de gaze naturale, daca se includ si zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.
Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, si este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.
"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, citata in comunicat.
Concret, investigatia antitrust a CE se va concentra asupra... mai mult
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 10:15
Ancheta Comisiei Europene pe piata gazelor din Romania ar fi pornit in urma unei plangeri depuse de o companie din Ungaria, au declarat surse din sectorul energetic.
Reamintim ca verificarile au avut loc in iunie si au reprezentat o premiera: a fost prima inspectie inopinata in tara noastra facuta de aceasta institutie.
"Comisia Europeana este foarte pornita impotriva Transgaz pentru faptul ca, de mai multi ani, a tot tergiversat investitia prin care sa poata fi posibil exportul de gaze din Romania spre Ungaria (prin conducta Arad-Szeged - n.red.). Ancheta a pornit de la o plangere din Ungaria privind faptul ca Romania nu exporta spre aceasta tara gazele ieftine pe care le produce, ceea ce ar insemna blocarea circulatiei marfurilor in interiorul spatiului comunitar", au precizat surse din sectorul energetic pentru Agerpres.
In acest moment, prin conducta Arad-Szeged nu se pot realiza decat importuri de gaze din Ungaria spre Romania. Transgaz are in plan derularea unor ...citeste mai departe despre "O plangere din Ungaria e motivul pentru care Comisia Europeana a venit in inspectie neanuntata in Romania (Surse)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 19:42
Comisia Europeana a deschis o procedura formala pentru a stabili daca Holdingul energetic bulgar (BEH) si subsidiarele acestuia de distributie si, respectiv, de transport al gazului acestuia Bulgargaz si Bulgartransgaz impiedica accesul competitorilor la infrastructuri-cheie din Bulgaria, ceea ce ar insemna o incalcare a legislatiei antitrust a Uniunii Europene (UE).
Comisia este preocupata ca BEH si subsidiarele sale s-ar putea gasi in situatia de abuz de pozitie dominanta pe piata gazelor naturale din Bulgaria, ceea ce ar reprezenta incalcarea articolului 102 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, se arata vineri, intr-un comunicat al executivului european.
CE este preocupata indeosebi de faptul ca aceste companii i-ar putea impiedica pe alti potentiali competitori sa aiba acces la reteaua bulgara de transport al gazelor si la facilitati de stocare, prin refuzarea explicita sau tacita a accesului unor parti terte.
Companiile mentionate ar putea, de asemenea, impiedica accesul competitorilor la principala conducta de import de gaz rezervand capacitati pe care nu le folosesc de fapt. Or, fara acces la acest element-cheie de infrastructura, nicio companie nu poate concura cu Bulgargaz pe piata bulgara a gazului. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:06