Gazprom, despre ancheta CE: Aplicam standardele celorlalti producatori de gaze

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:08
1370 citiri
Gazprom, despre ancheta CE: Aplicam standardele celorlalti producatori de gaze

Gazprom "respecta cu constiinciozitate toate clauzele legislatiei internationale si nationale, in statele in care activeaza" au declarat reprezentantii companiei, ca reactie la ancheta deschisa, miercuri, de Comisia Europeana, cu privire la obstructionarea pietei de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.

Desi nu a negat direct incalcarea legilor antitrust ale Uniunii Europene, cea mai mare companie de gaze din lume sustine ca "activitatea sa pe piata din Uniunea Europeana respecta standardele legale aplicate de ceilalti producatori si exportatori de gaze", potrivit Turkish Weekly.

Comisia Europeana acuza compania controlata de statul rus ca ar fi "divizat" pietele de gaze, prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale in statele membre, ca ar fi prevenit diversificarea surselor de gaze si ca ar fi impus "preturi incorecte" prin legarea pretului gazelor de cotatiile petrolului.

"Comisia este ingrijorata ca producatorul de gaze rusesc Gazprom ar putea abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele de distributie de gaze din state membre aflate in Europa Centrala si de Est", au declarat reprezentantii CE.

Ancheta vizeaza in special pietele din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia si Slovacia, unde dependenta fata de gigantul rus este consistenta.

In 2007, Gazprom detinea monopol in Estonia, Letonia si Lituania pentru gazele destinate consumatorilor casnici. In Slovacia detinea o cota de 98%, in Bulgaria de 92%, in Cehia de 77,6%, in Ungaria de 60% si in Polonia de 48,15%.

Si alte state mai putin dependente de gazele rusesti, precum Romania (in care Gazprom detinea o cota de 27% in 2007), ar putea intra in vizor, in functie de evolutia investigatiei.

Se va resimti ancheta Comisiei Europene in pretul gazelor?

Polonia spera ca investigatia Comisiei Europene sa fie de ajutor in renegocierea preturilor din contractul semnat in 1996 intre PGNiG - compania de gaze controlata de statul polonez si Gazprom. In momentul de fata, cele doua companii de gaze se judeca la tribunalul international de la Stockholm, relateaza jurnalistii de la Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#ancheta Gazprom, #Gazprom Comisia Europeana, #Gazprom Uniunea Europeana, #investigatie Gazprom , #Management