Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ca nu exista nicio amenintare iminenta din partea Rusiei impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei.
El a spus insa ca se inregistreaza o crestere serioasa a capacitatilor militare rusesti, iar Alianta Nord-Atlantica raspunde cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania.
Jens Stoltenberg a declarat pentru Digi 24 ca in acest an incercarea cea mai mare pentru NATO a fost summitul de la Varsovia, din iulie, unde au fost luate decizii foarte importante legate de modalitatile prin care aliatii sa raspunda "provocarilor tot mai pretentioase" legate de mediul de securitate.
Intrebat cum va trebui aparata Marea Neagra si care trebuie sa fie rolul Romaniei in aceasta privinta, secretarul general al NATO a amintit ca sarcina centrala si principiul central al NATO sunt unitatea si protectia reciproca, pe baza ideii ca, daca un aliat este ...citeste mai departe despre "Seful NATO ne linisteste: Nu vedem nicio amenintare iminenta din partea Rusiei impotriva Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 13:46
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Moscova isi rezerva dreptul sa reactioneze prin anumite masuri in cazul aderarii Suediei la NATO, a declarat, joi, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov.
El nu a precizat despre ce masuri este vorba, limitandu-se sa afirme ca aceasta priveste Ministerul Apararii si Statul Major al armatei ruse.
"In cazul in care Suedia se va decide sa adere la NATO (...) va trebui sa luam desigur masurile necesare militare si tehnice la frontiera noastra nordica, in baza faptului ca de cealalta parte a granitei se afla un bloc politico-militar care considera Rusia o amenintare si vrea s-o descurajeze in orice mod posibil", a sustinut ministrul rus, intr-un interviu acordat ziarului Dagens Nyheter, potrivit agentiei TASS.
Rusia acuza ca o flotila NATO la Marea Neagra submineaza securitatea regiunii - cum raspunde MAE
"Am avertizat intotdeauna ca promovand extinderea Aliantei spre Est (chiar daca fiecare tara are dreptul sa-si aleaga propria forma de securitate, fie in aliante bilaterale ...citeste mai departe despre "Rusia ameninta ca va reactiona in cazul in care NATO se va extinde" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 12:13
Raportul anual privind riscurile de securitate la adresa Estoniei, prezentat de Serviciul de Securitate Interna de la Tallinn, Kaitsepolitseiamet, demonstreaza ca jocurile propagandistice derulate de Moscova sunt in masura sa ameninte integritatea UE.
Intr-un interviu acordat publicatiei Washington Free Beacon, Martin Arpo, adjunctul Serviciului de Securitate al Estoniei, subliniaza faptul ca Rusia ramane cea mai mare amenintare la adresa Europei, chiar daca statele din vestul continentului ar putea sa nu impartaseasca aceeasi opinie.
Divide et impera!
Raportul debuteaza abrupt cu amenintarea de securitate reprezentata de Rusia, iar Arpo crede ca acesta este riscul major cu care se confrunta in acest moment intreaga Europa.
"Este un punct important. Pentru Estonia este un mod de a ne aminti ca trebuie sa ne concentram pe amenintarile de securitate reale si nu pe cele imaginare. Criza migrantilor a distras atentia de la amenintarile reale peste tot in Europa, nu doar in Estonia.
Singura speranta a lui Putin de a-si indeplini ambitiile ramane o separare intre NATO si UE sau mentinerea controverselor intre ele. Criza refugiatilor este singurul subiect care poate alimenta aceste controverse", explica Martin Arpo.
Estonienii fac referire si la un document intitulat Doctrina Gherasimov, creionat in 2013 de seful Statului Major din Rusia, Valeriy Gherasimov. In acesta se descrie strategia unui razboi purtat prin mijloace non-militare.
Tactica eroziunii... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:20
Statele Unite au "tinut in brate ursul rusesc", in ultimii 20 de ani, doar pentru a realiza acum ca abordarea a fost gresita, sustine generalul Phillip Breedlove, comandantul fortelor militare americane din Europa.
Breedlove, care indeplineste si rolul de comandant suprem al trupelor aliate NATO din Europa, sustine ideea cresterii numarului de soldati americani detasati in regiune, pentru a contracara amenintarea venita din partea Rusiei, se arata intr-un comunicat al Armatei Statelor Unite.
Rusia revansarda
Odata cu prabusirea blocului sovietic, din 1991, SUA au incercat sa foloseasca orice prilej pentru a face un partener din Rusia.
Noua strategie de securitate semnata de Vladimir Putin anunta insa pentru prima data ca Statele Unite reprezinta o amenintare pentru Rusia, iar generalul Breedlove spune ca aceasta explica intru totul actiunile Moscovei din ultimul deceniu.
"Daca privim cu atentie actiunile Rusiei inca din 2008, in Georgia, in Nagorno Karabah, Crimeea, Donbas si acum Siria, vedem o Rusie revansarda, gata sa-si afiseze forta in fata oricui, pentru a-si atinge obiectivele", a declarat comandantul american.
In opinia acestuia, modul in care fortele militare ale SUA opereaza in Europa va trebui modificat luand in considerare faptul ca in ultimele doua decenii Washingtonul a incercat sa adopte o pozitie de conciliere in raporturile cu Moscova.
"De-a lungul acestei perioade ne-am modificat structura fortelor armate, am modificat modul de lucru... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 18:25
1Seful Statului Major al armatei SUA, generalul Joseph F. Dunford Jr., a vizitat la inceputul acestei saptamani Germania, pentru a pune la punct detaliile strategiei impotriva amenintarilor reprezentate de Rusia si teroristii Statului Islamic.
Generalul Dunford a avut mai multe intalnirii cu comandantii fortelor americane din Africa si Europa, generalii David Rodriguez si Phillip Breedlove, in baza militara din Stuttgart-Moehringen, anunta Departamentul de Aparare al Statelor Unite.
Rusia si amenintarea terorismului jihadist reprezinta cele mai mari pericole din acest moment la adresa securitatii Europei, au precizat surse din cadrul Departamentului Apararii.
In prezent, oficialii americani lucreaza la o strategie care sa mentina un nivel ridicat al increderii aliatilor din imediata vecinatate a Rusiei privind angajamentele asumate de Statele Unite in cadrul parteneriatului NATO, au mai mentionat surse din interiorul Pentagonului.
In ajunul Anului Nou, presedintele rus Vladimir Putin a semnat "Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse", document in care SUA sunt mentionate pentru prima data ca o amenintare la adresa Rusiei, potrivit Quartz.
Documentul semnat de Putin inlocuieste strategie semnata in 2009 sub mandatul lui Dimitri Medvedev, in care Statele Unite nu figureaza ca o amenintare la adresa Rusiei.
Conform noii strategii prezentate de Putin, SUA si Uniunea Europeana se fac vinovate de declansarea conflictului din Ucraina prin organizarea... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 14:35
Criza din Ucraina, chiar si planificata in avans, asa cum se zvoneste in anumite cercuri, pare sa fi fost o miscare total neinspirata savarsita de Kremlin, crede fostul premier danez si Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Intr-un editorial Project Syndicate, Rasmussen denunta strategia care a transformat Rusia din partenerul strategic in problema strategica a Occidentului.
Confruntare inutila
Criza din Ucraina poate fi privita ca cea mai mare tragedie moderna a Europei nu numai prin prisma numarului de vieti omenesti pierdute in conflictul deschis in estul acestei tari, ci si prin inutilitatea profunda care caracterizeaza logica din spatele acestei actiuni.
Liderii rusi au interpretat cu totul gresit intentiile Occidentului si s-au angajat intr-o confruntare inutila care a subminat interesele ambelor parti.
Prin legaturile economice si politice, Rusia si Europa aveau mai mult de castigat dintr-o cooperare pasnica. A fost insa alegerea Kremlinului de a se indeparta de partenerii externi.
In extinderea Uniunii Europene si a NATO, efectuata prin politica de vecinatate si cea a portilor deschise, Rusia nu a vazut decat incercari orchestrate de incercuirea sa, percepand intregul proces ca pe o amenintare.
Conform retoricii Kremlinului, integrarea in cele doua sfere de influenta a unor foste tari sovietice, UE si NATO nu urmareau decat sa slabeasca Rusia.
Acest tip de interpretare a facut ca, la incercarile Kievului de a semna un acord de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 18:15
NATO se pregateste de o confruntare de durata cu Rusia, acceptand ideea ca evenimentele din Ucraina au reconfigurat peisajul de securitate al intregii Europe, iar sansele dezvoltarii unei relatii constructive cu Moscova par tot mai firave.
O parte din aliatii NATO au sperat ca tensiunile dintre Vladimir Putin si liderii Occidentului pe tema anexarii Crimeii se vor potoli la fel de repede ca si cele iscate de razboiul de doua saptamani din Osetia de Sud.
Situatia nu este deloc asa si impune chiar o regandire a strategiei Aliantei, informeaza agentia Reuters.
Relatii inghetate
Devine tot mai clar pentru NATO ca relatiile cu Rusia au intrat intr-o noua perioada de inghet, care ar putea dura mai mult decat s-a crezut initial, necesitand si o noua abordare a Aliantei Nord Atlantice a problemei.
Ambele tabere si-au incercat rafalele retoricii pe tema crizei din Ucraina, unde reprezentantii NATO acuza fatis Moscova ca a sustinut cu arme si trupe gruparile separatiste pro-ruse.
Tensiunile pe aceasta tema au ridicat si problema schimbarii strategiei de securitate a Aliantei, intocmita intr-o perioada in care exista speranta unei cooperari intre fostii inamici din perioada Razboiului Rece.
Strategia NATO, intocmita in 2010 si ratificata de cele 28 de tari membre in cadrul tratatului de la Lisabona, face vorbire de un risc scazut al atacurilor conventionale asupra statelor NATO.
Documentul, menit sa creioneze liniile directoare ale Aliantei, face referire la o... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 09:45
Noua criza politica din Balcani ii da sansa lui Vladimir Putin de a extinde influenta Moscovei in regiune, crede presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov. Avertismentul sau vine la aproximativ o luna dupa vizita Patriarhului Rusiei in fosta republica iugoslava.
Ivanov considera ca esecul NATO si UE in a asigura posibilitatea unei viitoare integrari in structurile euro-atlantice pentru tarile din regiune deschide un drum larg pentru ambitiile Rusiei, arata reporterii Bloomberg.
UE, fara coordonate clare
"In mod clar, Europa a ramas repetenta la geografie. Este o materie la care Rusia pare sa exceleze. Oriunde se creeaza un vid de putere se gaseste cine sa-l umple", a comentat presedintele macedonean in cadrul unui interviu.
Grupurile etnice prezente in peninsula balcanica au fost deseori in centrul coliziunii sferelor de influenta.
Granitele politice rezultate in urma sangeroasei dezintegrari a Iugoslaviei sunt cele mai noi motive de disputa intre Rusia, Statele Unite si aliatii sai europeni.
Ivanov nu a oferit exemple concrete despre ceea ce considera el cresterea prezentei rusesti in Balcani.
In acelasi timp insa, premierul Nikola Gruevski a anuntat sprijinul guvernului de la Skopje pentru proiectul gazoductului Gazprom, care ar urma sa inlocuiasca coridorul ucrainean de alimentare cu gaze a UE.
O ciocnire intre etnicii albanezi si fortele de ordine s-a soldat luna trecuta cu 22 de morti.
Conflictul ameninta sa tarasca mica natiune de 2... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:59