Putin pregateste Rusia de razboi: Trebuie sa crestem capacitatea de lupta a tarii

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:46
7811 citiri
Putin pregateste Rusia de razboi: Trebuie sa crestem capacitatea de lupta a tarii
Foto: Kremlin

Liderul de la Kremlin cere pregatiri intense ale fortelor armate, considerand prezenta NATO in apropierea granitelor Federatiei Ruse drept o amenintare directa.

In discursul sau catre camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Putin a insistat indeosebi pe intarirea capacitatii de lupta a armatei ruse, anunta ziarul Hurriyet Daily News.

"NATO isi intareste retorica si actiunile agresive in apropierea granitelor noastre. In aceste conditii, suntem obligati sa acordam o atentie speciala sarcinii de a creste capacitatea de lupta a tarii", a precizat presedintele rus.

Un recent exercitiu militar organizat de Alianta Nord Atlantica in Polonia, inainte de summitul NATO din 8-9 iulie de la Varsovia, a reunit peste 31.000 de soldati din statele membre, dar a reusit sa irite si mai mult Moscova.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, a declarat la inceputul acestei luni ca un astfel de eveniment "nu are cum sa contribuie la mentinerea atmosferei de incredere si securitate pe continent".

In replica, trupele rusesti au programate peste 2.000 de exercitii militare in cursul acestei veri.

Oficiali polonezi si ai altor state membre NATO au precizat insa ca orice prezenta militara in zona si derularea exercitiilor nu sunt decat masuri defensive si de descurajare a unei eventuale agresiuni a Rusiei.

Tensiunile dintre Moscova si statele din spatiul euro-atlantic au izbucnit in 2014, dupa anexarea peninsulei Crimeea si declansarea crizei din Ucraina.

La summitul din Varsovia, liderii tarilor membre NATO vor trebui sa decida si dimensiunea fortei militare care va fi relocata in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, ca masura de contracarare a manifestarilor agresive ale Rusiei in estul Europei.

Pe de alta parte, Moscova considera ca un astfel de gest ar reprezenta o adevarata provocare la adresa sa, intre cele doua parti fiind stabilit in 1997 un acord formal care prevede neinstalarea bazelor permanente ale Aliantei pe teritoriul fostelor state membre ale Pactului de la Varsovia.

De la declansarea crizei de securitate si pana in present, NATO a incercat sa consolideze flancul estic al Aliantei, considerat ca fiind cel mai vulnerabil la o agresiune a Rusiei, prin antrenarea unei forte de reactie rapida si crearea unor avanposturi logistice si de comanda in regiunea Marii Baltice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #summit NATO 2016, #trupe NATO Europa de Est, #tensiuni Rusia NATO, #armata rusia , #Presedintele Rusiei