Camera Reprezentantilor a aprobat o lege care ar impiedica eventuala retragere a SUA din NATO

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 11:23
1192 citiri
Camera Reprezentantilor a aprobat o lege care ar impiedica eventuala retragere a SUA din NATO
Foto: Arhiva Pixabay

Camera Reprezentantilor de la Washington a aprobat un proiect legislativ prin care congresmenii americani isi declara sprijinul pentru NATO si sunt introduse masuri cu scopul impiedicarii unei eventuale retrageri din NATO, dupa ce presa a relatat ca Donald Trump a analizat aceasta posibilitate.

Proiectul de lege, care a fost aprobat cu o larga majoritate in Camera Reprezentantilor - 357 de voturi pentru si 22 impotriva - interzice folosirea de fonduri federale pentru o eventuala retragere a Statelor Unite din NATO, relateaza agentia Dpa.

Actiunea congresmenilor americani are loc in contextul in care surse citate de cotidianul The New York Times au indicat ca presedintele Donald Trump a analizat in mai multe randuri, in anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianta Nord-Atlantica.

"Alianta NATO este esentiala pentru securitatea americana si pentru mentinerea pacii si stabilitatii in intreaga lume", a declarat liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Steny Hoyer, inainte de votul de marti.

Proiectul de lege urmeaza acum sa ajunga in Senat, unde republicanii detin majoritatea. Totusi, un proiect de lege similar, ce se bucura de sprijin bipartizan, a fost introdus saptamana trecuta in Senat.

Fosti si actuali oficiali se tem ca Donald Trump ar putea reveni la aceasta amenintare in contextul in care este nemultumit ca tarile aliate nu aloca fondurile cerute pentru apararea comuna.

In timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate nationala ca nu vede sensul existentei Aliantei Nord-Atlantice. In acea perioada, secretarul Apararii, James Mattis, si consilierul pentru Securitate Nationala, John Bolton, au depus eforturi pentru a evita o astfel de situatie, care ar duce la reducerea semnificativa a influentei Washingtonului in Europa si ar consolida pozitia Rusiei.

Trump, revoltat dupa ce Macron a propus o armata europeana: Foarte jignitor. Europa sa plateasca ce ii revine in cadrul NATOTrump respinge criticile: Tarile NATO vor plati miliarde de dolari doar datorita mie si intalnirea cu Putin a fost chiar si mai bunaNATO: Trump a trimis o scrisoare amenintatoare mai multor aliati, inaintea summit-ului de la Bruxelles ...citeste mai departe despre "Camera Reprezentantilor a aprobat o lege care ar impiedica eventuala retragere a SUA din NATO" pe Ziare.com

#retragere SUA NATO , #Stiri International