Partidele nu inteleg gradul de pericol cu care se confrunta tara. Nu se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri - Interviu

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 06:57
1139 citiri
Partidele nu inteleg gradul de pericol cu care se confrunta tara. Nu se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri - Interviu

Ar trebui stabilita o data pana la care toti cei care au ceva de reprosat institutiilor de Securitate nationala sa o faca clar: ce, cum, cine, unde? Apoi lucrurile sa fie luate la bani marunti de institutiile abilitate, sa facem corectiile necesare si sa iesim odata din macinarea asta continua a sistemului de securitate nationala, afirma fostul consilier prezidential Iulian Fota, directorul colegiului National de Aparare.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Iulian Fota s-a referit la acuzatiile lansate de fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, dar si la necesitatea elaborarii unor noi legi privind securitatea nationala pentru care pana acum nu a existat vointa politica. "Daca se apuca de treaba asta unii care habar nu au ce inseamna securitate nationala, ar fi o catastrofa. E un drum cu multe capcane".

Iulian Fota considera ca in privinta banilor armatei exista doua neclaritati majore: "existenta banilor si posibilitatea cheltuirii lor. Degeaba dam banii acestia Armatei daca ea nu are proceduri sa ii cheltuiasca".

Armata a trecut recent prin criza salariilor, soldata cu demisia unui ministru. Avem o armata NATO in prag de faliment?

Nu armata e in prag de faliment, ci clasa politica, care trebuie sa ii asigure finantarea. Principala obligatie a oricarei tari e, inainte de orice, sa se apere pe ea insasi. De aceea cea mai importanta politica publica este cea de securitate nationala, pentru ca e vorba de supravietuirea noastra ca tara si de protectia poporului. Daca merg prost, celelalte politici, de exemplu, politica economica, ne saracesc, dar nu ne omoara.

Politica pentru Sanatate nu ne omoara acum mai mult decat oricare amenintare externa?

Un esec in politica de securitate ne omoara rapid si masiv. Evident ca trebuie sa avem o permanenta balanta intre amenintari si vulnerabilitati, adica ceea ce te ameninta din interior. Nevoia de echilibru dintre ele e recunoscuta inca din 2010, cand, la propunerea mea, a fost introdusa in Strategia nationala de aparare a tarii notiunea de vulnerabilitate.

Atunci, Romania avea mai multe probleme in interior decat afara. Acum lucrurile sunt si mai grave, avem evolutii si amenintari serioase si pe zona externa.

Secretarul general NATO spunea recent ca suntem in cea mai periculoasa situatie internationala din ultimii 25 de ani. Inainte de a beneficia de avantajele apararii colective tu trebuie sa te ingrijesti de capabilitatile tale individuale, si nu orice, ci acelea necesare sa te protejeze fata de o a... citeste mai departe despre "Partidele nu inteleg gradul de pericol cu care se confrunta tara. Nu se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri - Interviu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Salarii armata buget investitii, #legi securitate nationala , #Stiri International