Romania a fost, in acest an, privilegiata din punct de vedere al productiei si al conditiilor meteo, dar nu stiu cum se va resfrange acest lucru in preturi pentru ca acestea sunt date de cerere si oferta intr-o economie functionala, a declarat, joi, in cadrul dezbaterii 'Focus agricol', Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Trebuie sa va spun, insa, ca in Statele Unite, anul acesta a fost seceta, acolo productia este mai mica. Acest lucru poate avea o anumita influenta. Citeam in aceasta dimineata, dar nu am o certitudine, ca si in Rusia productia este mai mica pentru ca a fost si acolo seceta. Din punctul de vedere al productiei si al conditiilor meteo, Romania a fost privilegiata. Nu stiu cum se va rasfrange asta in preturi, pentru ca totul depinde de cerere si de oferta. Sper ca Romania, dincolo de situatiile neplacute din alte zone, sa castige aceasta competitie (...) Exista o atentie sporita in aceasta perioada, desi asa cum stiti, pretul este dat de piata, de cerere si oferta, intr-o economie de piata functionala", a afirmat Constantin.
Potrivit ministrului, Romania este foarte atenta la situatia din Ucraina si, momentan, nu exista niciun fel de influenta atat din punct de vedere al secetei, cat si al conflictului.
"Pana in acest moment, nu exista niciun fel de influenta vizavi de situatia din Ucraina, fie ca ne referim la situatia de conflict, fie ca ne referim la seceta. Noi suntem foarte atenti la situatia din Ucraina, n.r./... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 12:11
Agricultura din Romania a beneficiat din 2003 si pana in 2013 de 15 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Realitatea TV.
"Din 2003 si pana in 2013, chiar si in 2014, au intrat in Romania 15 miliarde de euro din fonduri de pre-aderare si din alte fonduri la care am avut acces. In anul 2003, cand am avut acces la programul Sapard, si de aici si experienta pe care a dobandit-o MADR in gestionarea fondurilor europene, a intrat o suma foarte mica, 6 milioane de euro, iar in anul 2004 circa 232 de milioane de euro. Am ajuns, insa, in 2013 sa avem 2,7 miliarde de euro", a spus Constantin.
Acesta a reamintit ca anul trecut a fost primul an in care balanta comerciala cu produse agricole a fost pozitiva, mentionand totodata importanta de a investi in agricultura, domeniul cu cele mai importate surse de finantare din fonduri europene.
"Am reusit pentru prima data, dupa 20 de ani, sa avem balanta cu produse agroalimentare pe pozitiv, adica sa reusim sa exportam mai mult decat importam. As vrea sa va dau un sfat si dumneavoastra si telespectatorilor: investiti in agricultura, este domeniul care are cea mai importanta sursa de finantare din fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca i-a dat acest sfat si presedintelui Basescu, seful MADR a replicat: "Nu i-am dat acest sfat. Nu am fost intrebat, dar i-as fi dat acest sfat"
"Dincolo de subiectul... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:47
Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Agricultura a insemnat, anul trecut, 5,6 - 5,8% ca si venituri in Produsul Intern Brut (PIB), iar industria alimentara a adus la PIB 6,2%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.
"Agricultura, ca si venituri in Produsul Intern Brut, a insemnat anul trecut 5,6 - 5,8%, iar industria alimentara a adus 6,2% a din PIB. Am inceput incet - incet sa redevenim ceea ce ne doream odata din punct de vedere al calitatii, dar si al cantitatii, dar si din punct de vedere al exporturilor. Anul 2013 a reprezentat o premiera, pentru ca, dupa 20 de ani, am reusit sa echilibram balanta comerciala si am exportat mai mult decat am importat. Am avut un plus pe exporturi de 325 milioane de euro, fata de un deficit in 2012 de aproape 800 de milioane de euro", a spus Constantin.
Acesta a precizat ca, prin fondurile europene care vor veni prin PNDR, "avem datoria sa continuam aceasta politica de crestere a importantei agriculturii romanesti".
"Trebuie sa mentinem, daca nu chiar sa crestem, nivelul de productie si, de asemenea, trebuie sa crestem si sa imbunatatim calitatea produselor pe care le vom promova pe piata nationala si internationala", a adaugat ministrul Agriculturii.
Romania a exportat, in 2013, produse agroalimentare in valoare totala de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), si a incheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanta comerciala pe... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:47
Agricultura a reprezentat sectorul "vedeta" din acest an. Vremea buna a facut ca recoltele fermierilor sa creasca intr-un an mai bine decat in ultimii zeci de ani. Guvernul si-a indeplinit o promisiune "straveche" a scazut TVA la paine, insa fermierii au fost nevoiti sa se lupte cu "lacomia" samasarilor de cereale care au scazut preturile mult sub nivelul pietelor internationale.
De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%, potrivit Agerpres.
O alta veste buna este aceea ca romanii se intorc la agricultura. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare.
Statul contribuie la succesul agriculturii prin reducerea TVA
Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.
Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:00
Uniunea Europeana va asigura Romaniei, in perioada 2014- 2020, un sprijin financiar pentru agricultura de 10,6 miliarde de euro, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, sumele vor creste anual de la 1,3 miliarde de euro in 2014 la 1,9 miliarde de euro in 2020.
"Politica agricola comuna se reformeaza, avem la dispozitie un cadru financiar care pare, la prima vedere, generos, dar nu este atat de generos pe cat ne-am dorit. In perioada 2014- 2020 suma totala este de 10,6 miliarde de euro", a afirmat Constantin.
Ministrul sustine ca autoritatile romane au convins Uniunea Europeana sa accepte acordarea unui ajutor financiar de la bugetul de stat, care se ridica anual la circa 350 de milioane de euro.
"Propunerea pentru actuala politica nu mai prevedea pentru Romania posibilitatea de a acorda suplimentar ajutor pe suprafata de la bugetul de stat. Aveam 1,3 miliarde de euro, le imparteam la 1,9 milioane hectare si rezulta o anumita suma. Daca ramaneam la acest pachet, din pacate, riscam ca sprijinul pe suprafata sa fie mai mic decat in 2013", a adugat Constantin. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 18:03
Directiile importante de dezvoltare a agriculturii vor fi incluse intr-un masterplan care va fi elaborat in urma unor consultari intre Ministerul Agriculturii, mediul academic, patronatele din domeniu si investitori romani si straini, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Din pacate, dupa 1989, strategiile pe care le-am avut in agricultura s-au schimbat in functie de partidele politice, de stanga sau de dreapta. Se pune din ce in ce mai mult accent pe lipsa hranei in anumite tari. De aceea am considerat ca este extrem de important ca in aceasta perioada sa avem o serie de intalniri in urma carora sa stabilim impreuna directiile principale de dezvoltare a agriculturii romanesti pe termen mediu si lung", a afirmat Constantin.
La prima intalnire, care se desfasoara miercuri la Academia Romana, au fost invitati reprezentanti ai mediului Stiintific, ai Academiei Romane si Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Vor urma intalniri cu patronatele din domeniu si investitorii straini, dar si cu comisia prezidentiala.
"Sunt insa scceptic ca vom putea sa ajungem la un acord cu toate fortele politice pentru a aproba o strategie atat de complexa si de punctuala", a afirmat Constantin.
In luna septembrie, directiile importante de dezvoltare a agriculturii vor fi reunite intr-un masterplan pe termen mediu si lung.
"Acesta va fi supus atentiei partidelor politice si imi place sa cred ca acest masterplan va fi aprobat la nivelul parlamentului",... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:12
Sectorul zootehnic are nevoie de mai mult sprijin din partea autoritatilor, a declarat, vineri, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.
"Sectorul zootehnic trebuie incurajat cel mai mult, deoarece acesta este un sector cu valoare adaugata, la cereale veniturile sunt cele mai mici. In 2013, trebuie sa cheltuim 1,3 miliarde euro pentru a evita dezangajarea de fonduri", a precizat Achim Irimescu.
Bugetul acordat Romaniei in cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020 este de 39,8 miliarde euro, iar in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) Romania are alocate 17,5 miliarde euro in crestere cu 27% fata de alocatia in exercitiu bugetar 2007-1013.
In acest context, specialistii apreciaza ca este necesara o implicare mai mare a agricultorilor, precum si simplificarea modului de a acorda platile.
"Stim exact pe ce bani stam. Avem posibilitatea sa facem transfer intre pilonul I - dezvoltare rurala si pilonul II - plati directe, pana la 25% din cuantumul alocarii pe exercitiul bugetar. De aceea, este falsa ideea multor reprezentanti ai autoritatilor care pretexteaza ca unele masuri se iau dupa voia Bruxelles-ului.
In Romania, Bruxelles-ul suntem noi si noi trebuie sa transpunem in fapte sumele alocate. Legea Camerelor Agricole este un subiect pentru care fiecare agricultor trebuie sa se lupte pentru a dezvolta sectorul agricol", a spus Adrian Radulescu, consilier prezidential. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:59