Economia Romaniei, incotro? Marile vulnerabilitati si cum vor fi afectati romanii in perioada urmatoare

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 07:19
1248 citiri
Economia Romaniei, incotro? Marile vulnerabilitati si cum vor fi afectati romanii in perioada urmatoare
Foto: Arhiva Pixabay

Avem o rata a inflatiei de 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, deficitul comercial creste alarmant, cheltuielile publice sunt si ele in crestere, ne imprumutam masiv, iar moneda nationala se tot depreciaza.

Una peste alta, in momentul de fata, tabloul economiei romanesti pare sumbru. Cum si de ce arata asa economia Romaniei, care sunt punctele forte, dar si pericolele la care suntem expusi si ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a nu ajunge intr-o noua criza economica? Am discutat cu profesorul de economie Bogdan Glavan si cu analistul economic Valentin Ionescu.

"Romania continua pe traseul pe care s-a inscris si anul trecut: cresterea cheltuielilor publice, adica o politica bugetara expansionista, care imprima cresterea cererii de consum, a preturilor si a deficitului comercial. Fata de anul trecut, se remarca cresterea inflatiei si adancirea deficitului comercial. Acestea sunt cele doua supape prin care se elibereaza tensiunea creata in economie din cauza politicii bugetare expansioniste", explica Bogdan Glavan, profesor de economie.

La randul sau, analistul economic Valentin Ionescu face o trecere in revista a ceea ce s-a intamplat in primele 3 luni ale anului.

Potrivit acestuia, cu somajul stam oarecum bine, rata scazand in februarie fata de luna ianuarie. In toamna este insa posibil sa creasca din nou, avertizeaza Valentin Ionescu, iar problema critica este la tineri.

"In luna februarie erau 419.000 someri inregistrati (in varsta de 15-74 de ani, nu stiu de ce au sarit de la 65 ani la 74 ani), in usoara scadere fata de luna ianuarie. Somaj mai mare la tineri intre 15 - 24 de ani (20%), in crestere fata de luna septembrie 2017 (17,8%). Probabil ca somajul va mai scadea pe masura ce se reia activitatea in agricultura si va creste spre toamna. Problema critica este la tineri intre 15 - 24 de ani", ne-a declarat Valentin Ionescu.

In ceea ce priveste inflatia, este o problema, aceasta avand un impact vizibil in preturi pentru toata populatia. Potrivit analistului economic, este posibil ca tinta de 2,5% fixata de BNR sa nu fie atinsa.

"Inflatia are un impact vizibil pentru toata populatia in preturi, intrucat a ajuns la o rata de 4,72% cu tendinta de mentinere pana in a doua jumatate a anului. Tinta de 2,5% fixata de banca centrala este posibil sa nu fie atinsa, desi rata anualizata o sa mai scada pana la sfarsitul anului, daca se va interveni in rata dobanzii de referinta, iar politica fiscala se va corela cu cea monetara, excl ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei, incotro? Marile vulnerabilitati si cum vor fi afectati romanii in perioada urmatoare" pe Ziare.com

#economie Romania, #crestere inflatie, #crestere deficit comercial , #Stiri Macroeconomie