O companie IT din Cluj-Napoca ofera consultanta autoritatilor unor state din Africa in domeniul digitalizarii institutiilor si a terminat proiectul pentru realizarea site-ului Guvernului din Rwanda.
Daniel Homorodean, CEO al companiei clujene, a declarat pentru Mediafax ca, incepand din toamna trecuta, s-a inceput un program de internationalizare in Africa, primele proiecte fiind deja in derulare, cu rezultate vizibile.
IT-istii clujeni au oferit consultanta guvernelor de pe acest continent in domeniile digitalizarii institutiilor, dezvoltarii capacitatii tehnice nationale si constituirii comunitatilor tehnologice.
"Cu sprijinul nostru, Guvernul Rwandei a lansat la sfarsitul lunii aprilie site-ul propriu in limba engleza, care este limba oficiala, iar planurile prevad realizarea, tot cu ajutorul firmei noastre, a peste 300 de site-uri ale autoritatilor centrale din aceasta tara, de la ministere la alte institutii", a spus Homorodean.
Acesta a precizat ca a calatorit frecvent in tari din Africa incepand cu anul 2008, dar nu a identificat oportunitati de afaceri decat in ultimii ani, dupa ce a constatat ca ritmul si perspectiva de dezvoltare va face din continent o piata fenomenala, cu o populatie care va ajunge la 2 miliarde de persoane in 2050.
"Pana in 2035, populatia apta de munca din Africa va cumula mai mult decat populatia apta de munca de peste tot din restul lumii. In plus, orice stat in momentul de fata are nevoie de digitalizare, mai ales cele din... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 11:30
Germania ar vrea sa-si intareasca prezenta militara in Africa, pentru a contracara amenintarea jihadista din Sahel, insa pentru moment nu va trimite noi trupe in regiune, asa cum a cerut Franta, din cauza neintelegerilor privind acest subiect din coalitia de guvernare.
"Stabilitatea acestei regiuni constituie un factor esential al propriei noastre securitati in Europa si observam cu ingrijorare o deteriorare continua a situatiei la fata locului", a declarat o purtatoare de cuvant a Cancelariei germane, Ulrike Demmer, intr-o conferinta de presa la Berlin.
Ea a amintit ca Angela Merkel vrea ca Germania "sa doreasca si sa-si asume o responsabilitate mai mare la fata locului".
Concret, ministrul Apararii, Annegret Kramp-Karrenbauer, presedintele Uniunii Crestin Democrate (CDU, conservatori) a lui Merkel, a pledat in weekend in favoarea unui mandat consolidat al armatei germane in partea de sud a Saharei.
Ea a dat ca exemplu Franta, "care este implicata la fata locului printr-un mandat mult mai robust" decat al armatei germane, cantonate in prezent in principal in Mali, in misiuni de formare si supraveghere, sub controlul strict al parlamentarilor germani.
Merkel si tabara sa conservatoare trebuie sa infrunte opozitia populatiei, dar si a Partidului Social Democrat (SPD), care-i este partener in cadrul marii coalitii (GroKo).
"Noi nu acceptam nicio ofensiva militara prost pregatita si nicio redefinire de catre Ministerul Apararii a politicii externe germane",... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 18:50
Aur in valoare de mai multe miliarde de dolari este scos ilegal in fiecare an din Africa via Emiratele Arabe Unite, o poarta spre pietele din Europa, SUA si mai departe, arata o analiza Reuters.
Datele vamale arata ca, in anul 2016, Emiratele Arabe Unite au important din Africa aur in valoare de 15,1 miliarde dolari, mai mult decat orice alta tara, comparativ cu 1,3 miliarde dolari in 2006. In termeni de volum cantitatea totala a fost de 446 tone, cu diferite grade puritate, fata de 67 de tone in 2006.
O mare parte din aceasta cantitate de aur nu apare inregistrata in statisticile privind exporturile statelor africane. Potrivit economistilor intervievati de Reuters aceasta este o dovada ca mari cantitati de aur parasesc Africa fara plata taxelor catre statele care le produc.
Reuters a evaluat volumul comertului ilicit prin compararea importurilor totale in Emiratele Arabe Unite cu exporturile declarate de statele africane. Companiile miniere din Africa au declarat ca ele nu isi trimit aurul in Emiratele Arabe Unite ceea ce inseamna ca importurile de aur din Africa provin din surse informale.
Metodele informale pentru productia de aur, cunoscute in industrie sub denumirea de minerit "artizanal" sau la scara mica, sunt in crestere la nivel mondial. Aceste metode ofera un mijloc de trai pentru milioane de africani si ii ajuta pe unii sa castige mai mult decat ar castiga de pe urma unor profesii traditionale.
Insa metodele artizanale de minerit duc la scurgere... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 11:03
Girafe, antilope, rinoceri si elefanti, animale obisnuite mai degraba cu arsita desertului, au fost fotografiate bucurandu-se de zapada, dupa ce un front de aer rece a adus ninsori in Africa de Sud.
Imaginile s-au viralizat imediat pe retelele de socializare, informeaza The Guardian.
Fotograful Kitty Viljoen a surprins elefantii fericiti in zapada in Sneeuberg si girafe in zona semi-desertica Karoo.
Si antilopele din rezervatia Glen Harry Game din Graaff-Reinet au fost fotografiate inconjurate de vegetatie inghetata.
Snow in Asantasana Game Farm outside Graaff Reinet, Eastern Cape, South Africa, on 8 September 2018.
📷 Kitty Viljoen pic.twitter.com/OjbzQZI1TW- Naya (@nayalask) September 10, 2018
Parts of South #Africa blanketed in #snow, roads and mountain passes closed https://t.co/33XUbt9Frd- The Watchers (@TheWatchers_) September 10, 2018
Well, I vaguely "knew" that you get 🌨️ #snow in #Africa, but I hadn't seen a pic like this before - more in the article 🔗 below:https://t.co/0FxHdD5cHq pic.twitter.com/cXDrcVycbN- Adrianz Wall (@AdrianzWall) September 11, 2018
Caderile de zapada si vantul foarte puternic in Africa de Sud au determinat autoritatile sa inchida mai multe drumuri in nordul, estul si vestul tarii. Stratul de zapada atinge 25 de cm.
Nu este prima ninsoare cazuta aici in acest an, in luna iulie mai multe parti ale tarii fiind acoperite de zapada.
Zapada nu este ceva neobisnuit pentru locuitorii din anumite parti ale... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 16:35
Suma Chakrabarti, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare - infiintata pentru a ajuta finantarea tranzitiei fostei Europe comuniste la economia de piata -, vrea sa extinda activitatea acesteia in Africa sub-sahariana, ducand institutia financiara departe de radacinile sale.
Intr-un interviu acordat Financial Times, Chakrabarti a explicat ca in mod potential banca ar putea imprumuta cu 2,5 - 3 miliarde de euro mai mult decat media de 9,5 miliarde de euro din ultimii ani, fara a avea nevoie de mai mult capital.
Rezervele financiare solide si specializarea pe imprumuturi acordate sectorului privat - caracteristici care o fac diferita de alte banci multilaterale de dezvoltare - ar putea ajuta BERD sa aiba o contributie majora pe plan global in indeplinirea obiectivelor privind dezvoltarea sustenabila si schimbarile climatice, a explicat Suma Chakrabarti.
Cu fiecare euro imprumutat de BERD, sunt atrase investitii suplimentare de inca 2,30 euro, ceea ce ar putea mobiliza o extrafinantare semnificativa.
"De fiecare data cand BERD a fost rugata sa intre pe noi piete a raspuns prompt solicitarilor si a contribuit rapid la crestere", a declarat presedintele BERD.
In curand, institutia financiara va avea investitii de sapte miliarde de euro in tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, unde si-a inceput activitatea doar din 2012.
"Suntem intr-o situatie norocoasa, deoarece avem capital din belsug", a afirmat Suma Chakrabarti.
Acesta a... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 09:53
Jacob Zuma, presedintele Africii de Sud, si-a anuntat demisia printr-un discurs televizat, in contextul in care propriul partid, Congresul National African (ANC), i-a cerut demisia.
Vicepresedintele sud-african Cyril Ramaphosa, noul lider al ANC, a preluat functia de presedinte interimar in urma demisiei lui Zuma, informeaza BBC News online.
Presedintele demisionar, care conduce Africa de Sud din anul 2009, se confrunta cu numeroase acuzatii de coruptie.
Citeste si Sef de stat tratat pentru dependenta de sex? ...citeste mai departe despre "Acuzat de coruptie, presedintele Africii de Sud a demisionat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 07:23
Un consortiu condus de divizia de energie regenerabila a Enel SpA a fost ales ofertant privilegiat pentru a construi o centrala solara de 100 de megavati in Etiopia, a anuntat luni grupul italian de utilitati, in prima sa afacere importanta din statul african, transmite Reuters.
Enel, cel mai mare jucator privat din domeniul energiei regenerabile in Africa, a informat ca investitia consortiului in proiect se va ridica la aproximativ 120 de milioane de dolari. Din consortiu face parte grupul etiopian de infrastructura Orchid Business.
"Etiopia are potential deplin pentru a deveni o piata cheie pentru strategia Enel in Africa", a afirmat seful Enel Green Power, Antonio Cammisecra.
Etiopia, cel mai populat stat din Africa dupa Nigeria, are o rata anuala de crestere a economiei de aproximativ 10% dar inca este una din tarile cele mai slab electrificate de pe continent.
Compania Enel SpA cauta oportunitati pentru a se extinde prin achizitii in sectorul energiei din Brazilia, dupa ce a obtinut o licenta pentru operarea barajului hidroelectric Volta Grande, a afirmat recent Carlo Zorzoli, seful operatiunilor locale.
Enel a cheltuit 1.490 miliarde de reali (473 milioane de dolari) pentru licenta de operare a barajului hidroelectric Volta Grande, o uzina de 380 de megawati aflata in statul Minas Gerais. A fost a doua mare achizitie in sectorul energetice brazilian realizata in ultimii doi ani de Enel, care s-a concentrat pe investitii in America Latina, unde piata... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 16:34
Garden Route, drumul care serpuieste printre taramurile pline de verdeata ale tarmului vestic al Africii de Sud, este calea pe care trebuie sa o urmezi pentru a descoperi un refugiu paradisiac din taramul verii eterne.
Complexul Fancourt este o imensa statiune turistica intinsa intre inaltimile muntilor Outeniqua si tarmul cald al Oceanului Indian, iar o vacanta petrecuta aici are darul de a te face sa simti din plin frumusetea salbatica a tinuturilor africane, relateaza Extravaganzi.
Spatiile de cazare sunt rezumate la Manor House, Fancourt Hotel si cabane imprastiate pe toata intinderea domeniului.
Perla coroanei este reprezentata de Manor House Hotel, un conac vechi de cateva secole, declarat monument national si transformat subtil intr-o eleganta resedinta demna de a face fata cerintelor turistilor din secolul XXI.
Barul Monty, salonul hotelului, piscina privata sau biblioteca acestuia te vor atrage rand pe rand in atmosfera de lux degajata de aceasta locatie de exceptie.
De asemenea, Fancourt Resort Hotel ofera spatii de cazare de lux in cele 115 camere si apartamente puse la dispozitia vizitatorilor. In apropierea sa terenurile de golf te imbie la miscare, in vreme ce apele calde din golful Motagu indeamna la relaxare pe plaja fina.
Cabanele de pe domeniul Fancourt beneficiaza de regim self-catering, dar esti oricand binevenit sa poposesti in barurile si restaurantele hotelului Fancourt.
Domeniul este recunoscut ca cel mai bun si elegant... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 00:00
Timp de 10 ani, Bogdan Marcu a strabatut Europa si Africa cu motocicleta. In 2013, a suferit un accident care l-a tintuit la pat jumatate de an. S-a recuperat cu ajutorul bicicletei si s-a imprietenit atat de bine cu ea, incat a plecat intr-un tur al Africii, din Cairo pana in Cape Town, in urma cu circa sase luni.
Sec, asa s-ar putea rezuma aventura in care a pornit tanarul de 34 de ani in octombrie 2016. In realitate, insa, inseamna mult mai mult. Inseamna provocari de tot felul, de la lipsa apei in plin pustiu pana la explozii de cauciuc in Tanzania, probleme cu janta la iesirea din Malawi, locuri unde cu greu poti gasi piese de schimb sau un atelier in care bicicleta sa fie reparata, dar si "oameni mai ospitalieri si prietenosi decat ne imaginam acasa".
"Am intalnit multi oameni saraci material in calatoria mea. Si in Europa sunt destui. Dar foarte multi sunt bogati sufleteste si isi impart ce au cu calatorul.
In Sudan, oamenii si-ar da si camasa de pe ei daca le-ai cere asta, iar in Uganda, oamenii sunt veseli si canta pe strada. Cei din triburi sunt fericiti sa aiba grija de animalele lor si nu au nevoie de altceva. Ei pretuiesc intr-adevar ceea ce au", explica pentru Ziare.com calatorul Bogdan Marcu.
Dar sa o luam cu inceputul. Calatoria sa insumeaza 11.000 de kilometri. Ar fi trebuit sa fie 14.000 de kilometri, dar nu i s-a acordat viza de intrare in Etiopia, asa ca a zburat peste aceasta tara si a inlocuit-o cu Uganda. In total, calatoria sa presupune... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 07:30