Antreprenorul miliardar Elon Musk a declarat ca lucreaza la o tehnologie datorita careia, in doar cinci ani, limbajul uman ar putea deveni perimat. In plus, ar putea ajuta la vindecarea unor afectiuni legate de vedere.
CEO-ul companiilor Tesla si SpaceX a facut aceasta predictie pentru podcastul Joe Rogan Experience, in cadrul unei discutii pe tema companiei sale de neurotehnologie, Neuralink, relateaza The Independent.
Musk si-a exprimat speranta ca firma sa de neurotehnologie va reusi sa conecteze un dispozitiv Neuralink la un creier uman, pentru prima data, anul viitor.
Cipul, alimentat de baterie, va fi implantat in craniu, iar electrozii asociati vor fi introdusi in creier "cu foarte multa atentie".
"Poate fi inserat oriunde in creier, deci ar putea fi ceva care ar ajuta la vindecarea problemelor de vedere", a spus Musk. "In principiu, poate rezolva aproape orice este in neregula cu creierul", a adaugat antreprenorul.
Desi dispozitivele din prima generatie se vor concentra pe tratarea leziunilor cerebrale si a tulburarilor, Musk a spus ca, ulterior, acestea vor fi capabile de mult mai mult.
"Nu va trebui sa vorbiti", a spus Musk, adaugand ca vom putea face totusi acest lucru "din motive sentimentale".
"Veti putea comunica foarte repede si cu mult mai multa precizie... Nu sunt sigur ce se va intampla cu limba. Intr-o situatie de genul acesta cred ca ar fi ca in 'The Matrix'. Vrei sa vorbesti intr-o alta limba? Nicio problema, doar descarci... mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 21:28
Proiectul Neuralink, ce dezvolta o interfata care leaga creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima data pe oameni incepand de anul viitor, a anuntat marti seful sau, Elon Musk.
"Putem realiza o interfata creier-masina completa", a declarat Musk, marti seara, in cadrul unui eveniment organizat la Academia de Stiinte din California unde miliardarul si membrii echipei Neuralink au sustinut o prezentare a stadiului in care se afla cercetarea lor.
Proiectul poate "realiza un fel de simbioza cu inteligenta artificiala", a precizat Musk.
Antreprenorul futurist, creatorul masinii electrice Tesla si proprietarul SpaceX, sustine ca ceea ce el numeste "dantela neurala", o uniune intre creier si computere, este o masura esentiala impotriva "amenintarii existentiale" a inteligentei artificiale care, in opinia sa, reprezinta un pericol mai mare la adresa omenirii decat "pisicile domestice".
Neuralink a dezvaluit o prima versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat in creier printr-o incizie minuscula realizata de un robot conceput special pentru aceasta sarcina de inalta precizie.
"Acestia sunt electrozi minusculi pe care robotul ii implanteaza cu usurinta", a explicat Musk, adaugand ca mii de electrozi ar putea fi conectati in viitor la creier.
Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoana sa poata controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gandurilor, insa tehnologia s-ar putea extinde in cele din urma la alte... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 14:48
Glaucomul, sau apa neagra, asa cum este cunoscut in popor, reprezinta una dintre cauzele principale ale orbirii la nivel mondial. Nu se cunoaste numarul exact al cazurilor de glaucom diagnosticate in Romania, dar Societatea Romana de Glaucom il estimeaza la 140.000.
In luna ianuarie oftalmologii de pretutindeni se mobilizeaza pentru a face cunoscuta aceasta boala publicului larg, prin orice mijloace posibile.
Dr. Cristina Ciuca, Medic Specialist Oftalmolog la Optica Medicala Videt.ro, ne-a oferit o serie de informatii si indicatii, menite sa creasca gradul de constientizare si depistare din timp a glaucomului.
Glaucomul atrofiaza treptat nervul optic, responsabil pentru transmiterea informatiei de la ochi la creier. Campul vizual se ingusteaza treptat, pana se ajunge la pierderea totala a vederii. In cele mai multe cazuri, atrofierea nervului optic este cauzata de presiunea intraoculara ridicata.
Tipuri de glaucom
In functie de configuratia unghiului dintre iris si cornee sunt doua tipuri principale de glaucom:
Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des intalnit tip de glaucom. Peste 90% din pacientii cu glaucom au aceasta forma a bolii. Unghiul dintre iris si cornee are o deschidere normala, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce in ce mai putin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat asa cum ar trebui.
Glaucomul primitiv cu unghi inchis, este mai putin comun decat glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 14:06
Un studiu recent sustine ceea ce deja stiam: creierul copiilor care primesc afectiunea neconditionata/"cresterea cu multa dragoste", mai ales a mamei, creste de doua ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijati.
Demonstrarea acestui fenomen este simpla cu ajutorul rezonantei magnetice, care a dovedit diferente de volum in regiunea hipocampului, zona responsabila de invatare, memorie, dar si de controlul emotiilor si recompensei. Practic, tehnica imagistica pune in evidenta gradul si localizarea zonei cerebrale activate, adica o crestere a fluxului de sange.
Foarte interesanta este si obiectivarea "cresterii cu multa dragoste" - mamele au fost rugate sa simuleze o situatie reala de viata, executarea unei sarcini in timpul in care trebuiau sa opreasca copilul sa desfaca un cadou impachetat foarte colorat. Au fost evaluate inregistrarile video ale interactiunilor intre mama si copil si punctate indeplinirea sarcinii executate, pastrarea calmului in momentul in care copilul ii distrage atentia si suportul emotional oferit copilului frustrat ca nu poate face ce-si doreste. Imagistica a aratat un volum dublu in cazul hipocampului copiilor ale caror mame au fost mai calme si au reusit sa ofere suport emotional copiilor, cu un scor peste medie.
Afla cat mananci in plus daca pierzi doar 80 de minute de somn pe noapte
Creierul uman este construit pentru dragoste
Exista cateva structuri speciale care sunt implicate in experimentarea afectiunii: hipotalamusul,... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 11:11
Poate fi oprita imbatranirea prematura a creierului? Care este varsta de la care creierul uman imbatraneste in mod natural? Poate fi creierul uman regenerat?
Pana de curand, se considera ca imbatranirea creierului incepe de la 60 de ani. Exista studii, insa, care reduc considerabil acest prag pana la 45 de ani.
Femeile sunt mai predispuse la imbatranirea prematura a creierului decat barbatii. Ce putem face?
Sfatul specialistilor este cat se poate de clar: daca vrei sa incetinesti procesul de imbatranire trebuie sa ai grija de creierul tau!
Imbatranirea organismului tine de modul in care imbatraneste creierul. Tocmai de aceea este important sa cunoastem cauzele imbatranirii cerebrale premature.
"Exista un cumul de factori, iar stilul de viata este cel mai impotant.
Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de bauturi alcoolice sau substante stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuala, stresul, disfunctiile hormonale, traumatismele craniocerebrale, sunt tot atatea motive care pot genera imbatranirea cerebrala precoce", a declarat prof dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).
Stresul si stilul de viata sunt printre cele mai importante cauze ale imbatranirii premature a creierului, munca excesiva la birou, timpul alocat... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 14:04
Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere, fapt demonstrat de cifrele oficiale, care arata ca un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.
Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale, precum si cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.
"Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice" a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).
Solutii exista, iar rezultatele cercetarilor continue in domeniul neuroreabilitarii sunt prezentate si in cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:19