9 afecțiuni ale aparatului locomotor

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 17:49
0 citiri
9 afecțiuni ale aparatului locomotor
FOTO: shutterstock.com

Rolul aparatului locomotor este acela de a asigura susținerea corpului și posibilitatea de deplasare. Sistemul locomotor este numit în literatura medicală și sistemul musculo-scheletic și este format din: oase, mușchi, articulații, cartilaje, ligamente, tendoane.

Oase

Scheletul este format din 206 oase, conectate între ele prin articulații. Oasele sunt formate din țesut conjunctiv, calciu și celule osoase. Forma, structura și modul de legătură a oaselor sunt adaptate la poziția bipedă și la mișcare. Oasele au mai multe roluri:

  • determină forma corpului;
  • asigură suportul părților moi, împreună cu articulațiile;
  • asigură mișcarea, pentru că ajută la formarea articulațiilor și servesc ca punct de inserție pentru mușchi;
  • joacă un rol important în hematopoieză prin măduva roșie;
  • reprezintă un depozit de calciu pe care organismul îl poate folosi în anumite situații (cum ar fi sarcina).

Mușchi

Sunt 2 categorii de mușchi care fac parte din sistemul musculo-scheletic:

  • scheletici;
  • netezi.

Există și un al treilea tip de mușchi, cel cardiac, dar acesta nu face parte din sistemul musculo-scheletal. Mușchii scheletici sunt atașați oaselor, sunt controlați de creier și acționează voluntar și conștient.

Articulații

Articulațiile se află în zona în care două oase ajung în contact. În unele cazuri, articulațiile sunt imobile (cum este cazul celor craniene, între plăcile craniului), dar cele mai multe sunt mobile, adică facilitează mișcarea.

Cartilaj

Terminațiile osoase care formează o articulație sunt acoperite cu un cartilaj. Acesta este compus din colagen, apă și proteoglicani. Rolul cartilajului este acela de a amortiza și de a proteja capetele osului.

Ligamente

Ligamentele au forma unor corzi fibroase, sunt compuse din colagen, elastină și au rolul de a conecta oasele. Susțin articulația și permit mișcarea.

Tendoane

Tendoanele sunt benzi dure de țesut, compuse din colagen. Rolul lor este acela de a conecta mușchii la os. Tendoanele se află într-o teacă care permite mișcarea fără frecare.

Bursa

Bursa este un săculeț mic, umplut cu lichid, care are rol de amortizare în cazul părților de corp care se află în mișcare: oase, mușchi, tendoane.

Toate aceste componente permit mișcarea prin intermediul creierului, care folosește informațiile care vin de la ochi, urechi și mușchi.

Afecțiunile aparatului locomotor

Artroză

Artroza este o deteriorare a articulațiilor. Artroza este o afecțiune care se poate manifesta dureros sau nu. Cartilajul care ar trebui să absoarbă șocurile se deteriorează, iar acest lucru duce la frecarea suprafețelor osoase care se inflamează. Apare uzura osoasă, iar mobilitatea este limitată. Vârsta și excesul de greutate sunt factori de risc în cazul artrozei.

Artrită

Artrita este o inflamație a articulațiilor. Afecțiunea apare brusc și se manifestă prin durere și rigiditate. Medicul trebuie să determine dacă artrita nu are o cauză infecțioasă sau inflamatorie, așa cum este cazul în artrita reumatoidă sau artrita psoriazică (natură autoimună). Adesea durerea nu este ameliorată de medicamente.

Bursită

Bursita este frecventă în cazul sportivilor și este agravată de excesul de greutate. Funcția burselor este aceea de a evita frecarea directă a oaselor și a altor structuri ale aparatului musculo-scheletal. În unele situații, bursele se pot inflama și astfel se ajunge la bursită. Afecțiunea poate fi declanșată de traume directe, sau de afecțiuni inflamatorii, autoimune sau infecțioase.

Tendinită

Tendinita presupune o inflamare a tendoanelor, cauzată de o utilizare repetată. De pildă, în cazul repetării anumitor mișcări ale antebrațului se inflamează tendoanele de inserție și se ajunge la „cotul jucătorului de tenis”, sau „cotul jucătorului de golf”. Vârsta reprezintă un factor important în dezvoltarea tendinitei.

Poliartrită reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală a țesutului conjunctiv, are caracter inflamator și progresiv. Boala poate apărea la orice vârstă și se dezvoltă mai ales la femei.

Spondiloză lombară (lombartroza)

Lombartroza se manifestă prin dureri și un grad de rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Deteriorarea degenerativă a discurilor intervertebrale din zona lombară a coloanei vertebrale se poate manifesta și în cazul afecțiunilor numite lumbago și nevralgia sciatică.

Spondiloză dorsală (dorsartroza)

Dorsartroza este mai frecventă în cazul seniorilor și se manifestă prin durere în zona toracică inferioară a coloanei vertebrale. Durerea este accentuată de ortostatism, eforturi fizice prelungite, oboseală.

Gonartroză (artroza genunchiului)

Artroza genunchiului este frecvent bilaterală, se manifestă prin durere la nivelul genunchiului, precum și prin deformarea acestuia (dimensiunile genunchiului cresc, apar proeminențele osoase).

Spondiloză cervicală (artroza cervicală)

Artroza cervicală are simptome care se manifestă în timp. Se poate manifesta prin dureri la nivelul cefei, umerilor, omoplaților. Durerile devin severe în cazul în care capul păstrează o poziție fixă mai mult timp. Disconfortul se ameliorează în stare de repaus, dar durerile pot fi mai puternice la trezire.

Afecțiunile aparatului locomotor sunt multiple și se manifestă diferit. Consultă medicul pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului necesar.

#afectiuni, #aparat locomotor, #artrita, #artroza, #tendinita, #spondiloza, #gonartroza , #Stiri Viata sanatoasa