Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene.
Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.
"Bancile din Romania au o adecvare a capitalui chiar ridicata (peste 14%) si sunt mai ales capitaluri proprii de calitate buna, fie ca participatie a actionarilor, fie ca si capital atras", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
In cazul in care o banca se afla sub 8%, pentru a se conforma normei Cooke, poate actiona prin una din urmatoarele trei cai: cresterea capitalului pana la nivelul adecvat care se poate face prin emisione suplimintera de actiuni, diminuarea activului in contextul micsorarii bilantului dar cu mentinerea constanta a fondurilor propri sau prin modificarea strcuturii activului in contextul unui bilant constant.
In ultimii trei ani, Banca Nationala a Romaniei a avut discutii cu actionarii bancilor, iar acolo unde a crezut ca este necesar, a cerut acestora sa vina cu capital suplimentar.
"Cifrele bilantiere pe care le avem confirma ca actionarii bancilor din Romania, care sunt in general actionari straini, au marit capitalurile proprii in ultima vreme, asa cum a cerut BNR", sustine analistul.... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 00:05
Banca centrala a SUA (Federal Reserve -Fed) a aprobat marti majorarea capitalului pe care bancile sa-l tina in rezerva pentru a face fata unor pierderi neasteptate, in ideea de a evita o repetare a crizei financiare din 2008.
Cei sapte guvernatori ai Fed au aprobat in unanimitate un proiect de 792 de pagini, cunoscut sub denumirea Basel III, convenit in 2010. Normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent, transmite AP.
Pentru a putea intra in vigoare, noile norme de capital Basel III trebuie aprobate si de Comisia federala de asigurare a depozitelor bancare (FDIC) si de Biroul de control al monedei (OCC).
"Gratie acestor revizuiri la normele noastre de capital, organizatiile bancare vor putea sa faca fata perioadelor de stres financiar, contribuind astfel la sanatatea de ansamblu a economiei americane", a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke.
Bancile au facut lobby fata de aceste modificari, sustinand ca le va afecta capacitatea de a acorda credite, insa expertii sustin ca majoritatea marilor banci si-au majorat deja rezervele de capital.
In Europa, la inceputul lunii decembrie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca punerea in practica a noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, va inregistra o usoara intarziere. Conform calendarului initial, aceste norme mai stricte de capital pentru banci trebuiau... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:55
Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Romania apeleaza, la ora actuala, la credite bancare, a declarat, luni, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
Restul firmelor prefera sa utilizeze in procesul de desfasurare a activitatii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a mai spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
Declaratia a fost facuta la cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale dedicate finantarii IMM-urilor.
"In perioada actuala, patronii prefera sa actioneze decat sa caute solutii, iar aici intervine rolul bancilor si al fondurilor de garantare si de contragarantare, pentru a incuraja micii intreprinzatori sa apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie sa inteleaga ca bilantul contabil trebuie sa contina date relevante, desi de multe ori ei prefera sa prezinte un bilant gol, in mare parte din cauza fiscalizarii excesive din Romania", a afirmat Radu Ghetea.
Acesta a subliniat, totodata, ca Asociatia Romana a Bancilor spera ca Acordul Basel III sa nu se implementeze in forma actuala, deoarece in acest mod IMM-urile vor avea sanse reduse de obtinere a unei creditari.
Aplicarea Acordului de capital Basel III in forma actuala permite ca numai bancile mari sa crediteze IMM-urile, in contextul in care creditarea acestor institutii se face in prezent de catre bancile locale, cu dimensiuni reduse, a precizat Ghetea.... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:44
Recapitalizarea bancilor din Romania nu va avea loc prea curand, in pofida faptului ca ministrii de finante din UE au adoptat masuri concrete pentru acest lucru in cadrul Uniunii.
Ministrii de finante din UE au reusit, dupa lungi dezbateri incheiate joi la primele ore, sa ajunga la un acord de principiu privind nivelul de capitalizare a bancilor europene.
Reglementarile Basel III constrange bancile sa aiba rezerve proprii reprezentand 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, comparativ cu 2% pana acum. In acest sens, bancile vor trebui sa-si constituie rezerve dintr-o parte a castigurilor sau sa treaca la majorari de capital.
Masura greu de aplicat
Analistul economic Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca aceasta este o masura necesara, dar care nu va putea fi aplicata in toate statele membre UE. El sustine ca bancile se afla in situatia in care cu greu pot sa obtina recapitalizare din surse atrase, si cu atat mai putin din surse clasice.
Cosea considera ca aceasta decizie este greu de aplicat in state unde sistemul bancar este stabil, dar mai ales in state in care acesta este reprezentat, intr-o majoritate covarsitoare, de sucursale ale bancilor-mama care intampina probleme in propriile tari. Iar aici pot fi incluse bancile grecesti, cipriote si chiar cele franceze, prezente pe piata bancara din Romania.
Ar fi bine ca si in Romania sa fie implementate principiile pachetul legislativ "Basel III", pentru ca ar spori rolul bancilor in... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 13:23
Presedintele Fondului Roman de Contragarantare (FRC), Ioan Hidegcuti, a declarat vineri ca BNR trebuie sa gaseasca resursele tehnice, sa vina cu un sistem de reglementare care sa faciliteze accesul firmelor mici si mijlocii la finantare, in conditiile implementarii Basel III.
"Sistemul reglementarii Basel III este cel care restrictioneaza, la care trebuie sa te aliniezi, dar practic mingea este in terenul bancilor. Este nevoie de o nuantare a normelor de aplicare Basel III. Ar fi de dorit ca Banca Nationala sa miste mai mult in zona IMM-urilor, asa cum a miscat in ceea ce priveste dobanda de politica monetara. In mod normal, BNR are resurse sa miste mai mult si in zona IMM-urilor", a mentionat Hidegcuti.
Potrivit acestuia, daca Basel III s-ar aplica in forma actuala, nu vor fi mai mult de trei banci in Romania care sa acorde credite intreprinderile mici si mijlocii.
Radu Ghetea a vorbit despre riscurile implicate de acordarea de credite IMM-urilor
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat la inceputul acestei luni ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari, cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:58
Termenul limita pana la implementarea reglementarilor Basel III se apropie, iar institutiile financiare fac eforturi pentru a te informa cu privire la noile reglementari cat si cu privire la impactul acestor schimbari.
Specialisti de la BNR, Comisiile de specialitate din ARB, KPMG, UE, BCR, UBR vor dezbate acest subiect in cadrul conferitei "Romania, incotro? Provocarile noului acord BASEL III", care va avea loc in 5 aprilie 2012..
Acordurile Basel III sunt nascute din mijlocul crizei financiare internationale, din framantarile generate de amplitudinea, profunzimea si extinderea geografica a crizei.
Mai multe summit-uri ale Grupului "celor 20" tinute neobisnuit in mai putin de un an, au generat un set de cerinte noi si cuprinzatoare pentru activitatile pe pietele financiar-bancare internationale - actori, instrumente, proceduri, institutii.
Summit-urile si au impus o munca sustinuta din partea si in cadrul Comitetului de supraveghere bancara de la Basel, concretizata in doua mari documente-cadru, care reprezinta noile standarde de reglementare globala privind adecvarea de capital si lichiditatea bancilor, avand orizontul de timp al inceperii implementarii oficiale la 1 ianuarie 2013, cu masuri pregatitoare chiar in aceasta perioada!
Aceste standarde stabilesc, la nivel de micro si macroprudential, cerinte de capital superioare si de o mai buna calitate, pentru o mai buna gestiune a riscurilor, introducerea unui raport de manevra (leverage) menit sa... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 12:15