BCE: bancile trebuie sa se conformeze cat mai curand la Basel III

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 10:50
2060 citiri
BCE: bancile trebuie sa se conformeze cat mai curand la Basel III

Bancile trebuie sa inceapa sa se conformeze noilor reguli referitoare la capital, Basel III, cat mai curand posibil, cu toate ca unele prevederi mentioneaza perioade mai lungi de adaptare, a declarat Nout Wellink, membru in consiliul guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Comitetul de Supraveghere Bancara, care reuneste banci centrale si autoritati de reglementare din cele mai mari state dezvoltate si emergente, a incheiat recent acordul Basel III, potrivit caruia bancile trebuie, printre altele, sa tripleze pana in 2015 rezervele de capital de calitate superioara, pana la o rata de adecvare de 7%.

Autoritatile bancare globale si marile banci centrale au decis, totodata, sa creasca rata capitalului de baza de rang intai (core Tier 1) de la 2% in prezent la 4,5%.

Rata totala Tier 1 a fost stabilita la 6%, fata de 4% in prezent.

Bancile vor fi nevoite sa construiasca si un nou tip de rezerva, de "conservare a capitalului", de 2,5%, pe langa ratele Tier1, formata din actiuni comune.

Autoritatile ar trebui sa determine bancile sa nu plateasca dividende sau bonusuri daca nu pot respecta noile cerinte referitoare la capitalul minim, chiar termenele legale nu au trecut, a afirmat Wellink, totodata seful Comitetului de Supraveghere Bancara, la o intalnire cu autoritati de supraveghere bancara la Singapore.

Autoritatile de reglementare din sistemul financiar continua sa discute despre cum ar trebui tratate bancile considerate "prea mari pentru a falimenta", a adaugat oficialul BCE.

El a asigurat, totodata, ca noile reguli nu vor afecta cresterea economica, ci vor face sistemul bancar sa fie mult mai rezistent in fata crizelor financiare.

"Daca inainte de criza bancile aveau nivelurile de capital cerute azi, probabil ca nu am fi trecut printr-o criza atat de acuta", a spus Wellink.

Liderii G20 vor sustine noile reguli Basel cand se vor reuni, in noiembrie, la Seoul. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#banci, #bce, #capital , #Capital