Doar 21% dintre IMM-uri mai au curaj sa ia credite

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:44
3318 citiri
Doar 21% dintre IMM-uri mai au curaj sa ia credite

Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Romania apeleaza, la ora actuala, la credite bancare, a declarat, luni, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Restul firmelor prefera sa utilizeze in procesul de desfasurare a activitatii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a mai spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Declaratia a fost facuta la cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale dedicate finantarii IMM-urilor.

"In perioada actuala, patronii prefera sa actioneze decat sa caute solutii, iar aici intervine rolul bancilor si al fondurilor de garantare si de contragarantare, pentru a incuraja micii intreprinzatori sa apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie sa inteleaga ca bilantul contabil trebuie sa contina date relevante, desi de multe ori ei prefera sa prezinte un bilant gol, in mare parte din cauza fiscalizarii excesive din Romania", a afirmat Radu Ghetea.

Acesta a subliniat, totodata, ca Asociatia Romana a Bancilor spera ca Acordul Basel III sa nu se implementeze in forma actuala, deoarece in acest mod IMM-urile vor avea sanse reduse de obtinere a unei creditari.

Aplicarea Acordului de capital Basel III in forma actuala permite ca numai bancile mari sa crediteze IMM-urile, in contextul in care creditarea acestor institutii se face in prezent de catre bancile locale, cu dimensiuni reduse, a precizat Ghetea.

Atat Romania, cat si alte tari europene, au trimis scrisori la Bruxelles, pentru a evita implementarea Acordului Basel III in forma actuala.

"In ceea ce priveste Acordul de capital Basel II, se preconizeaza o modificare a Regulamentului privind creditarea in valuta a IMM-urilor. In opinia noastra, acest nou regulament va aduce IMM-urile in aceeasi situatie in care se afla deja persoanele fizice, adica accesarea unor credite in valuta va putea fi posibila doar in conditiile in care solicitantul respectiv dispune de resurse in valuta.

Ca urmare, asteptam sa vedem care va fi propunerea Bancii Nationale a Romaniei cu privire la prevederile acestui acord, Asociatia Romana a Bancilor insistand pe faptul ca noul regulament trebuie sa fie flexibil, si sa permita unei societati comerciale sau unei IMM sa-si modifice statusul in functie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat", a mai spus Radu Ghetea.

Presedintele ARB a mai afirmat, totodata, ca in ultima perioada a luat amploare foarte mult fenomenul creditelor neperformante, atat la nivelul persoanelor fizice, cat si al celor juridice.

In cazul IMM-urilor, procentul creditelor neperformante este de 20%, fata de numai 4% la nivelul marilor corporatii.

Proportia creditelor neperformante din totalul creditelor a crescut in anul 2012, de la 14,3% in decembrie 2011, la 16,8% in iunie 2012, potrivit raportului asupra stabilitatii financiare, publicat de BNR saptamana trecuta.

BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro

Ritmul de crestere a proportiei creditelor neperformante din totalul creditelor a continuat tendinta de incetinire. In anul 2011, cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu patru puncte procentuale in anul 2010 si cinci puncte procentuale in 2009.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#IMM accesare credite, #Romania credite IMM, #Acord Basel III, #BNR Acord Basel III, #IMM credite neperformante , #Credit IMM