Cipru vrea sa micsoreze salariile bancherilor

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 08:35
1415 citiri
Cipru vrea sa micsoreze salariile bancherilor

Presedintia cipriota a Uniunii Europene va propune un compromis in dezbaterea privind o posibila reglementare a bonusurilor pentru bancheri, scrie cotidianul economic german Handelsblatt, in editia care va aparea luni, potrivit AFP.

Cipru propune ca valoarea maxima a bonusurilor pentru un bancher sa nu depaseasca de trei ori salarial anual fix sau de cinci ori daca adunarea generala a actionarilor isi da acordul, scrie Handelsblatt, fara a cita surse.

Insa institutiile bancare ar trebui sa esaloneze pe mai multi ani plata bonusurilor. Partea platita imediat angajatului, in bani lichizi sau in actiuni, nu poate depasi valoarea salariului sau fix, mai propune Ciprul.

Nicosia incearca sa concilieze astfel pozitiile diametral opuse ale Parlamentului European, care vrea ca bonusurile sa nu depaseasca salariul anual fix, si ministrilor europeni de finante, care nu vor niciun fel de reglementare.

Chestiunea bonusurilor platite bancherilor face parte din negocierile privind noul cadru de reglementare a sectorului bancar, cunoscut si sub numele de Basel III, care trebuie sa intre progresiv in vigoare incepand din ianuarie anul viitor.

Subiectul se va afla pe agenda reuniunii de marti, de la Bruxelles, a ministrilor europeni de finante din UE (Ecofin), care vor face o evaluare a negocierilor, dupa o noua runda de discutii ce va avea loc luni intre Parlament, Consiliu si Comisia Europeana.

#presedintie Uniunea Europeana, #Cipru salarii bancheri UE, #parlament UE salarii , #UE