Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat duminica pentru News.ro ca declaratiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu (foto), legate de transferul a 35 miliarde de euro cu camionul in Elvetia, sunt interpretari personale bazate pe informatii de presa si ale Curtii de Conturi, "intr-adevar, neclare si confuze".
"Sunt interpretari personale ale ministrul Agriculturii (Achim Irimescu - n.r.) ale unor date din presa si ale Curtii de Conturi, dar aceste interpretari sunt intr-adevar neclare si confuze", a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
35 de miliarde de euro scosi din tara cu camionul: Ministrul spune ca a fost o metafora
Vorbind despre coruptie intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ministrul Achim Irimescu a spus ca, peste tot, cei mai multi bani se fac in afaceri cu statul, dar ca diferenta dintre coruptia din Vest si cea din Romania este ca strainii nu scot banii din tara: "Eu (in Vest - n.red.), cand fac o ...citeste mai departe despre "Purtatorul de cuvant al Guvernului despre declaratiile ministrului Agriculturii: interpretari personale, neclare si confuze" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 12:30
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca tara noastra este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate.
Intr-un interviu acordat Ziarul Financiar, seful de la Agricultura a facut niste afirmatii foarte grave legate de produsele alimentare care ajung la vanzare in magazinele din Romania.
"Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare.
Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?", acuzat ministrul ...citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii: Romania e o piata de mana a zecea. Sunt cazuri in care salamul se spala cu otet" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 07:39
Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi mult simplificat: de la 24 de masuri, din 2014 vor fi doar 14, iar birocratia va fi mult redusa astfel incat fondurile europene sa ajunga la cat mai multi fermieri, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre proiectele pe care Ministerul le ia in calcul pentru a ajuta fermierii romani in 2014, pana cand vin banii de la Bruxelles.
In plus, Irimescu a explicat de ce este nevoie ca Romania sa aplice plata redistributiva, adica subventii mai mari pentru fermierii care au pana in cinci hectare de teren agricol, si de ce nu este in totalitate de acord cu o asemenea masura pentru a fi aplicata in Romania.
Ce schimbari va aduce noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru fermieri? Cum se creioneaza, pana in prezent, proiectul pentru noul PNDR?
In primul rand, reducem numarul de masuri de la 24 la 14. Am stabilit pana acum plus vrem sa simplificam masiv toate procedurile. O sa avem consultari, pe tot parcursul de redactarii proiectului, cu cele cinci grupuri de lucru. RO PAC este unul dintre ele cu care am avut discutii saptamana trecuta. Pentru noi, ca Minister, este bine ca, in sfarsit, producatorii romani s-au aplecat pe reforma Politicii Agricole Comune si au studiat-o, ceea ce este mare lucru. Ca urmare, daca au idei bune, noi le preluam fara doar si poate. Le... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:05
Romania va avea, cel mai probabil la finalul acestui an, un "Observator al preturilor", in incercarea de a proteja micii producatori de politica "autoritara" a supermarketurilor, a declarat intr-un interviu acordat Business24, Achim Irimescu, scretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantul MADR a explicat ca acesta este un proiect mai vechi al Comisiei Europene care a pornit de la criza laptelui din 2008-2009, insa care poate fi extins pe intreg lantul alimentar. Irimescu a adaugat ca nu crede ca, pe termen scurt o asistam la scaderi ale pretului alimentelor, insa efectele se vor vedea pe termen mediu si lung.
Practic, in prima faza, autoritatile vor crea un site in care sa fie prezentate comparativ preturile alimentelor din marile lanturi de magazine si cele din piate. Apoi, lista va fi completata cu pretul alimentului in toate etapele: producatori, intermediari sau comerciantii finali.
De unde a pornit ideea infiintarii unui "Observator al preturilor" si care este pozitia Romaniei cu privire la acest proiect?
"Observatorul preturilor" a fost introdus printre masurile pe care le-a identificat "High level grup-ul" din care am facut si eu parte acum doi ani tocmai pentru a identifica solutii pentru a ajuta producatorii de lapte sa isi creasca influenta pe lantul alimentar.
S-a constatat dupa criza din 2008-2009 din sectorul laptelui ca preturile au scazut la producator si cu 44% si la vanzare doar cu 11%. S-a spus ca trebuie sa informam... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 08:15
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii explica modul in care a obtinut Romania subventii agricole pana in anul 2020 pentru suprafetele cultivate si de ce s-a opus Germania unei ridicari a plafonului de plati.
Sumele primite de fermieri "la hectar" vor ajunge, peste sase ani, la 196 de euro.
Ce inseamna mai exact compensarea diferentei nivelului de plati directe in comparatie cu statele membre aflate peste media? Vor primi fermierii mai multi bani de la UE?
La nivel european exista diferente mari de plati. In prezent, cele mai scazute subventii le primesc fermierii din tarile baltice care au cam 50% din plata medie europeana. Plata medie europeana este cam 260 de euro pe hectar. Noi suntem la 75% si ajungem la 100% in 2016 cand teoretic vom avea 183 euro/hectar. S-a tot spus ca nu este normal sa avem o Politica Agricola Comuna cu 2 viteze: unii cu 600 de euro cum ar fi Malta si altii cu 100 de euro pe hectar.
Republicile baltice au facut lobby puternic si au reusit sa aiba plata in viitor exact ca tarile cu un nivel mai redus. Noi o sa avem 196 de euro in 2020 si atat o sa aiba si ei. Statele mari au fost de acord sa taie din subventiile acordate fermierilor lor si sa le dea republicilor baltice.
Covergenta trebuia sa fie pe patru ani si sa conduca la o reducere a decalajelor, insa pentru ca a fost o presiune foarte mare a statelor contributoare (Germania, Italia, Olanda, tarile nordice) s-a ajuns la compromisul pe sase ani, iar... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:17