Interviu Achim Irimescu, secretar de stat la Agricultura: Din 2014, cei mai multi bani vor fi pompati in agro-mediu

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:05
4936 citiri
Interviu Achim Irimescu, secretar de stat la Agricultura: Din 2014, cei mai multi bani vor fi pompati in agro-mediu

Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi mult simplificat: de la 24 de masuri, din 2014 vor fi doar 14, iar birocratia va fi mult redusa astfel incat fondurile europene sa ajunga la cat mai multi fermieri, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Reprezentantul MADR a vorbit si despre proiectele pe care Ministerul le ia in calcul pentru a ajuta fermierii romani in 2014, pana cand vin banii de la Bruxelles.

In plus, Irimescu a explicat de ce este nevoie ca Romania sa aplice plata redistributiva, adica subventii mai mari pentru fermierii care au pana in cinci hectare de teren agricol, si de ce nu este in totalitate de acord cu o asemenea masura pentru a fi aplicata in Romania.

Ce schimbari va aduce noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru fermieri? Cum se creioneaza, pana in prezent, proiectul pentru noul PNDR?

In primul rand, reducem numarul de masuri de la 24 la 14. Am stabilit pana acum plus vrem sa simplificam masiv toate procedurile. O sa avem consultari, pe tot parcursul de redactarii proiectului, cu cele cinci grupuri de lucru. RO PAC este unul dintre ele cu care am avut discutii saptamana trecuta. Pentru noi, ca Minister, este bine ca, in sfarsit, producatorii romani s-au aplecat pe reforma Politicii Agricole Comune si au studiat-o, ceea ce este mare lucru. Ca urmare, daca au idei bune, noi le preluam fara doar si poate. Le dezbatem cu reprezentantii din grupul de lucru, cu toti partenerii sociali.

Noi speram sa rezulte un program cat mai simplu, cat mai eficient. Mai avem de stabilit niste puncte extrem de importante si pentru asta analiza SWOT si analiza SWOT economica trebuie sa ne aduca un plus de valoare. Foarte important este ca datele pe care le avem din teritoriu, ceea ce s-a facut pana acum, sa reusim sa ne stabilim foarte clar prioritatile. Pentru ca eu din birou nu pot sa spun unde trebuie sa dam mai multi bani, sau altcineva din teritoriu. Avem nevoie de toate datele. Au fost judete in care s-au facut zece abatoare si alte judete in care nu au nici un abator. Trebuie corelat ce am construit pana acum si unde mai avem sa investim.

In ce zone va ganditi sa "plusati" cu finantarea europeana?

Ca imagine de ansamblu pe ce masuri o sa mergem noi: o sa fie infrastructura rurala cu 1,2 miliarde de euro, masuri de agro-mediu - 30% din valoarea finantarii adica 7,14 miliarde de euro, programul LEADER - 5% din alocarea totala si asistenta tehnica - 0,5% din alocare. Acestea sunt programele impuse. In ceea ce priveste restul banilor, avem un miliard de euro deja angajat pe partea de bunastare animala si alte masuri. Restul banilor sunt orientati catre sustinerea tinerilor, investitii in ferma si industria alimentara. Acestea sunt marile linii de finantare.

Este de asemenea o presiune sa facem un subprogram pe zona de pomicultura pentru ca acest sector va fi sustinuta din pilonul doi si intentia este sa nu facem doar reconversia culturilor, ci si partea de formare profesionala, depozite si altele.

S-ar putea aplica masurile PNDR chiar din primele luni ale anului 2014?

Este exclus ca in primele sase luni sa putem face asta. Speram sa putem face altceva pentru fermierii romani. Eu am discutat cu Comisia Europeana si le-am propus ca noi sa terminam cate un capitol din program, sa il dam Comisiei, il verifica, ne da observatii, il refacem astfel incat, practic, pana la jumatatea anului viitor eu sa am agreat de principiu programul.

La 1 ianuarie o sa predau proiectul pe care il am atunci si o sa il dau Comisiei spre analiza. Dar, mergand in paralel asa, sper eu ca in vara sa am agreate capitolele principale.

Comisia a spus clar ca nu va aproba nici un program in 2014, ci abia din 2015 din cauza intarzierilor mari cu care s-a adoptat reforma. Abia martea trecuta a cazut la invoiala Parlamentul cu Comisia si cu Consiliul pe reforma. Urmeaza adoptarea regulamentului de tranzitie si regulamentul de implementare. Va imaginati ca legislativ eu nu pot sa fac mai mult.

Incercam in trimestrul trei sau cel mai probabil patru sa lansam sesiune pe niste masuri pe responsabilitatea noastra astfel incat sa castigam niste luni. Practic, atunci cand se va aproba programul deja sa putem sa acceleram procesul de evaluare si contractare a sesiunilor care ar urma sa le lansam in paralel. Dar nu sunt foarte optimist cu privire la aceasta posibilitate atat timp cat Comisia nu va putea sa aprobe proiectul inainte de trimestrul patru din 2014.

Romania va veni doar cu 5% cofinantare pe partea de subventii...

Acesta este marele avantaj, ca la ultimul Consiliul s-a agreat 85% si Parlamentul a fost de acord. De fapt, Parlamentul a facut presiuni pentru a aplica aceasta masura. Parlamentul a tinut la doua lucruri: cofinantare de 85% de la 75% in zonele mai slab dezvoltate si plafonarea de 5% pentru sumele mai mari de 150.000 de euro. Dar, aceasta plafonare se poate renunta la ea daca aplici plata redistributiva pe care noi am decis deja sa o aplicam. Adica tai de la cei cu plati multe si dai la cei cu plati putine.

Eu nu vreau sa le dau la cei mici bani multi. Celor intre 1 si 5 hectare daca le-am da, cum am stabilit cu marii fermieri, 177 de euro pe hectar si pentru ceilalti 150 de euro, il fac pe cel cu 1-2 hectare sa nu mai fie interesat de productie. Se va chinui sa lucreze terenul ca si pana acum, ia 2 tone de grau, dar el ia si subventie. Arenda este 5-600 tone de grau care inseamna sub 100 de euro, insa el primeste 170 de euro subventie pe hectar. Nu-l intereseaza sa faca performanta.

Pentru mine, ar fi important sa nu incurajez acest segment. Ei reprezinta un pachet social pentru Guvern, pentru ca nu cer ajutor de somaj, supravietuiesc fara sa ceara ajutoare de la stat. Vreau sa nu ii sustinem cu prioritate.

#interviu Achim Irimescu, #PNDR Irimescu, #finantare europeana Irimescu, #fonduri europene agricultura , #Programe agricultura