Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a accesat, de curand, principalele linii de comunicatii care fac legatura intre bazele de date apartinand companiilor Yahoo si Google, arata documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, relateaza ziarul Washington Post.
Prin accesarea acestor linii de comunicatii, NSA poate colecta informatii din sute de milioane de conturi de mail.
Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptari a NSA trimite zilnic milioane de date obtinute din retelele companiilor Yahoo si Google la centrul de stocare a datelor existent in baza de la Fort Meade. Conform documentului, in ultimele 30 de zile inainte de 9 ianuarie 2013, agentii NSA procesasera 181.280.466 de date, incepand de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul si destinatarul unui mesaj) pana la continutul comunicatiilor de tip text, audio si video.
Sursa: Washington Post
Conform Washington Post, principalul instrument al NSA de colectare si interpretare a datelor este un proiect numit "Muscular", gestionat in comun cu Divizia guvernamentala britanica pentru comunicatii (Government Communications Headquarters - GCHQ). NSA si GCHQ acceseaza datele direct din cablurile cu fibra optica ce fac legatura intre bazele de date ale Google si Yahoo.
Oficiali de la Casa Alba si de la Biroul directorului serviciilor americane de informatii au refuzat sa confirme, sa nege sau sa explice informatiile despre accesarea bazelor... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:28
Nouasprezece asociatii americane au depus marti plangere impotriva Agentiei nationale de securitate NSA, apreciind ca un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvaluit de catre Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constitutional la libera exprimare.
Actiunea in justitie a fost initiata de catre Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate in apararea drepturilor pe Internet, in numele unor grupuri foarte diverse, ca Biserica Baptista din Los Angeles, o asociatie de aparare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW), relateaza AFP.
Reclamantii apreciaza ca o colectare sistematica de metadate ale tuturor apelurilor efectuate in Statele Unite (numarul apelat, durata apelului) permite statului federal sa supravegheze activitatea grupurilor lor si sa identifice cine sunt membrii acestora.
"Frica unora de a fi expusi dupa ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atat de fierbinti poate descuraja oamenii sa mai participe. De aceea, Curtea Suprema a stabilit in 1958 ca listele membrilor unor grupuri dispun de protectie puternica, in virtutea Primului Amandament" al Constitutiei, care garanteaza libertatea de exprimare, a declarat Cindy Cohn, o avocata EFF.
In urma dezvaluirilor lui Snowden, la inceputul lui iunie, oficiali in domeniul informatiilor americane au declarat in mai multe randuri ca aceste metadate sunt exploatate doar in cazul unor suspiciuni de... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:25