Datele a sase milioane de utilizatori Facebook au fost "expuse" persoanelor neautorizate

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 13:48
2051 citiri
Datele a sase milioane de utilizatori Facebook au fost "expuse" persoanelor neautorizate
Sursa foto: Yoda.ro

Facebook a expus accidental numerele de telefon si adresele de e-mail ale unui numar de 6 milioane de utilizatori ai retelei de socializare, informatiile putand fi accesate de persoane neautorizate de-a lungul anului trecut, a anuntat compania.

Facebook a spus ca scurgerile de informatii au inceput in 2012 din cauza unei probleme tehnice aparute in uriasa sa arhiva de contacte, care contine informatii personale colectate de la cei 1,1 miliarde de utilizatori pe care reteaua de socializare ii are la nivel mondial, scrie Nytimes.com.

Din cauza acestei probleme, utilizatorii Facebook care descarcau date de contact despre persoanele pe care le aveau in lista lor de prieteni primeau si informatii aditionale, la care nu ar fi trebuit sa aiba acces.

Echipa de securitate a Facebook a fost alertata cu privire la aceasta problema saptamana trecuta si a rezolvat-o in 24 de ore. Facebook nu a facut publica aceasta informatie pana vineri dupa-amiaza, cand a postat un mesaj explicativ pe blogul sau oficial.

Un purtator de cuvant al Facebook a spus ca intarzierea cu care au fost prezentate aceste probleme a fost cauzata de procedurile pe care reteaua de socializare le urmeaza si care prevad ca autoritatile si utilizatorii afectati trebuie notificati inainte de anuntul public.

"Nu avem in prezent nicio dovada ca aceasta problema tehnica ar fi fost exploatata in mod necuvenit, nu am primit plangeri de la utilizatori si nu am sesizat anomalii in folosirea instrumentelor de pe retea care sa sugereze infractiuni", au mai spus oficialii Facebook.

Chiar daca problemele tehnice au fost rezolvate, oficialii Facebook spun: "Suntem suparati si jenati de ceea ce s-a intamplat si vom munci de doua ori mai mult pentru a ne asigura ca asa ceva nu se va mai intampla".

Dezvaluirile lui Snowden au creat un val de neincredere in modul in care gigantii IT gestioneaza datele personale

Marile grupuri de internet s-au confruntat in ultima perioada cu neincrederea utilizatorilor, dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, un fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), potrivit carora acestea au furnizat date personale in cadrul programului de spionaj PRISM.

Companiile, printre care Apple, Google, Facebook si Yahoo, au dezmintit afirmatiile potrivit carora NSA ar avea acces direct la serverele lor. Potrivit autoritatilor americane, programul era destinat sa ajute la impiedicarea comiterii unor atacuri teroriste.

In acest context, Facebook a dezvaluit recent ca a primit din partea autoritatilor americane, in al doilea semestru al anului 2012, intre 9.000 si 10.000 de cereri de informatii despre utilizatori, dand asigurari ca nu s-a conformat in mod sistematic acestor solicitari.

Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la disparitia unui copil pana la presupuse amenintari teroriste, trecand prin delicte minore, dupa cum a relatat AFP pe 15 iunie. Numarul de conturi vizate variaza intre 18.000 si 19.000 in aceeasi perioada a ultimelor sase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fara a dezvalui de cate ori a raspuns acestor cereri.

Facebook a dat insa asigurari ca protejeaza "agresiv" informatiile despre utilizatorii sai. "Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau ii cerem administratiei sa le reduca substantial numarul sau le dam, de la caz la caz, mai putine informatii decat ne cer. In orice caz, ne conformam strict la ceea ce prevede legea", au anuntat oficialii Facebook.

#date personale utilizatori Facebook, #utilizatori expusi Facebook, #expunere informatii private Facebook, #acces neautorizat date Facebook , #stiri Facebook