Spionaj electronic. Bazele de date Yahoo si Google, sparte de NSA

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:28
1461 citiri
Spionaj electronic. Bazele de date Yahoo si Google, sparte de NSA

Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a accesat, de curand, principalele linii de comunicatii care fac legatura intre bazele de date apartinand companiilor Yahoo si Google, arata documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, relateaza ziarul Washington Post.

Prin accesarea acestor linii de comunicatii, NSA poate colecta informatii din sute de milioane de conturi de mail.

Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptari a NSA trimite zilnic milioane de date obtinute din retelele companiilor Yahoo si Google la centrul de stocare a datelor existent in baza de la Fort Meade. Conform documentului, in ultimele 30 de zile inainte de 9 ianuarie 2013, agentii NSA procesasera 181.280.466 de date, incepand de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul si destinatarul unui mesaj) pana la continutul comunicatiilor de tip text, audio si video.

Sursa: Washington Post

Conform Washington Post, principalul instrument al NSA de colectare si interpretare a datelor este un proiect numit "Muscular", gestionat in comun cu Divizia guvernamentala britanica pentru comunicatii (Government Communications Headquarters - GCHQ). NSA si GCHQ acceseaza datele direct din cablurile cu fibra optica ce fac legatura intre bazele de date ale Google si Yahoo.

Oficiali de la Casa Alba si de la Biroul directorului serviciilor americane de informatii au refuzat sa confirme, sa nege sau sa explice informatiile despre accesarea bazelor de date ale Google si Yahoo.

Eveniment Quarterly Report

#spionaj electronic SUA, #spionaj Google, #Yahoo NSA spionaj, #baze date Google sparte , #stiri Google