NSA, data in judecata pentru spionaj de unele din cele mai mari ONG-uri americane

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:25
1365 citiri
NSA, data in judecata pentru spionaj de unele din cele mai mari ONG-uri americane

Nouasprezece asociatii americane au depus marti plangere impotriva Agentiei nationale de securitate NSA, apreciind ca un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvaluit de catre Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constitutional la libera exprimare.

Actiunea in justitie a fost initiata de catre Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate in apararea drepturilor pe Internet, in numele unor grupuri foarte diverse, ca Biserica Baptista din Los Angeles, o asociatie de aparare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW), relateaza AFP.

Reclamantii apreciaza ca o colectare sistematica de metadate ale tuturor apelurilor efectuate in Statele Unite (numarul apelat, durata apelului) permite statului federal sa supravegheze activitatea grupurilor lor si sa identifice cine sunt membrii acestora.

"Frica unora de a fi expusi dupa ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atat de fierbinti poate descuraja oamenii sa mai participe. De aceea, Curtea Suprema a stabilit in 1958 ca listele membrilor unor grupuri dispun de protectie puternica, in virtutea Primului Amandament" al Constitutiei, care garanteaza libertatea de exprimare, a declarat Cindy Cohn, o avocata EFF.

In urma dezvaluirilor lui Snowden, la inceputul lui iunie, oficiali in domeniul informatiilor americane au declarat in mai multe randuri ca aceste metadate sunt exploatate doar in cazul unor suspiciuni de activitati "teroriste" si ca un mandat individual este necesar pentru ascultarea conversatiilor si angajarea unei anchete.

Plangerea se adauga altora, depuse de catre EFF si asociatia de apararea libertatilor civile ACLU. Ea a fost depusa in contextul in care se accentueaza presiunea asupra administratiei Obama in vederea ameliorarii transparentei programelor de supraveghere dezvaluite de Snowden.

Companiile online cer sa fie facut public modul in care au fost implicate in programul de colectare de date

Tribunalul secret american insarcinat cu supervizarea programelor a exercitat luni presiuni asupra Guvernului, pentru ca acesta sa spuna, pana la 29 iulie, ce documente privind Yahoo! pot fi declasificate, companie care livreaza, prin intermediul programului PRISM, date ale utilizatorilor sai.

Yahoo! - la fel ca si alte site-uri - a cerut pe 14 iunie ca deciziile justitiei care il obliga sa participe la PRISM sa fie facute publice, cu scopul de a dovedi marelui public ca accesul NSA la serverele sale era limitat.

Departamentul Justitiei este necesar sa acorde "prioritate" acestui dosar, a solicitat Foreign Intelligence Surveillance Court.

Yahoo!, Google, Microsoft, Apple si alti giganti in domeniul Internetului au fost acuzati de Snowden ca participa la un portal NSA care permite unor analisti un acces la e-mailuri, conversatii de tip chat si conversatii de tip video ale utilizatrilor.

Insa firmele neaga ca ofera un acces direct la serverele lor.

Programul este de obicei validat de aceasta Curte, alcatuita din 11 judecatori, ale caror decizii sunt secrete.

"Suntem foarte multumiti de decizia Foreign Intelligence Surveillance Court de a cere Guvernului sa revada declasificarea Memorandumului Tribunalului din 25 aprilie 2008 si unor documente juridice" aferente, a anuntat Yahoo! intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj informatic SUA, #proces NSA spionaj cibernetic, #colectare date NSA SUA, #date private online , #Securitate IT