Gigantii internetului cer mai multa "transparenta" pe tema NSA

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 11:05
1494 citiri
Gigantii internetului cer mai multa "transparenta" pe tema NSA

Conducatorii celor mai mari firme de Internet si telecomunicatii americane l-au indemnat pe Barack Obama la mai multa "transparenta" in activitatile de supraveghere NSA, a caror constitutionalitate tocmai a fost pusa la indoiala de catre justitie.

Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook, Twitter, Netflix, LinkedIn, Comcast, AT&T, unele dintre cele mai puternice firme in domeniile informatica si web, au efectuat marti o vizita la Casa Alba, unde au participat la o reuniune care a durat aproximativ trei ore, potrivit unuia dintre participanti.

Aceasta persoana a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, ca Obama si vicepresedintele Joe Biden au vorbit timp de doua ore cu interlocutorii lor despre NSA si controversatul program de spionaj global PRISM. "Participantii au argumentat in favoarea transparentei", potrivit sursei.

Intr-un scurt comunicat comun, firmele au anuntat ca au "discutat in mod direct cu presedintele despre principiile (lor) cu privire la supravegherea guvernamentala (...) si (l-)au indemnat sa actioneze in vederea avansarii rapide a unei reforme".

La randul ei, Casa Alba a afirmat ca intalnirea a constituit "ocazia ca presedintele sa-i asculte in mod direct pe conducatorii (firmelor), in momentul in care (presedintia) este pregatita sa finalizeze examinarea programelor" de supraveghere.

Obama "a ascultat ingrijorarile si recomandarile grupului si a spus ca va tine cont de parerea lui", potrivit aceleiasi surse.

Presedintele a mandatat un grup de lucru, in vara, insarcinat cu explorarea unor eventuale amendari sau unei reformari a programelor NSA. Expertii au inmanat vineri un raport Casei Albe, iar Obama intentioneaza sa dezvaluie masuri cu ocazia sustinerii unui discurs luna viitoare, a confirmat marti purtatorul sau de cuvant Jay Carney.

Casa Alba a fost nevoita sa reactioneze fata de dezvaluiri suparatoare, vara trecuta, provenind de la fostul consultant al serviciilor de informatii Edward Snowden, cu privire la amploarea spionarii datelor efectuate de NSA, Agentia Nationala americana pentru Securitate.

Saptamana trecuta opt giganti in domeniul Internetului, dintre care sapte au fost prezenti la intalnirea de marti, au publicat o scrisoare deschisa adresata lui Obama in care reclamau stabilirea unui cadru pentru aceste practici care au afectat grav increderea utilizatorilor lor.

Snowden abordeaza Brazilia

Snowden, refugiat in Rusia, a furnizat proba potrivit careia NSA poate decoda anumite sisteme de incifrare, un procedeu care sta la baza a numeroase solutii in domeniul securitatii informatice.

El a mai afirmat ca firme americane au "cooperat" cu NSA, furnizandu-i "puncte de intrare" in programele lor informatice sau livrandu-i informatii despre utilizatorii lor.

Microsoft a anuntat la inceputul lui decembrie ca va incifra datele schimbate in reteaua sa informatica, din cauza unor "ingrijorari grave" cu privire la supraveghere, luand-o astfel inaintea Google, Yahoo! sau Twitter.

Reuniunea de marti a coincis cu prima hotarare judecatoreasca pronuntata impotriva NSA. Un judecator federal de la Washington a stabilit luni ca o colectare a metadatelor telefonice ale unei persoane constituie o "atingere adusa vietii private" si ca este fara indoiala neconstitutionala.

Intr-o hotarare salutata de catre aparartorii libertatilor individuale, magistratul, care a catalogat tehnologia supravegherii "cvasi-orweliana", a trimis, totusi, dosarul catre o Curte de Apel, care urmeaza sa se pronunte pe fond.

Senatoarea democrata Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii, a notat marti ca alti magistrati au considerat conform Constitutiei programul NSA si a apreciat ca "doar Curtea Suprema poate solutiona problema constitutionalitatii" acestor operatiuni.

Inculpat pentru spionaj in tara sa, Snowden interntioneaza sa solicite azil permament in Brazilia, in schimbul unei contributii la anchete braziliene asupra spionajului american, potrivit editiei de marti a ziarului brazilian Folha de S.Paulo, care a publicat o scrisoare deschisa a acestuia.

Casa Alba a indepartat ideea unei discutii cu fugarul in schimbul inapoierii documentelor furate, difuzate "cu pipeta" in presa incepand din vara. Este necesar ca Snowden sa revina in Statele Unite pentru a raspunde acuzatiilor formulate impotriva sa, a repetat Carney marti.

#supraveghere NSA, #transparenta Obama, #supraveghere guvernamentala , #stiri Barack Obama